To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Pogaduszki szydełkowe - CENY WYROBÓW SZYDEŁKOWYCH

saba52 - Czw 04 Lis, 2010 17:14

Pyziulka, To jest poliakryl 100% 138m/50g tak więc średnio gruba,na banderoli pisze że na druty 3,3,5 ja robię na 4,5 komin i 3 rękawiczki.Mniej więcej wyliczyłam że 12 rz robię ok 1 godz.Wstawię zdjęcie próbki

robię trochę szersze -jeszcze po obu stronach za warkoczem ściągacz patentowy

Pyziulka - Czw 04 Lis, 2010 17:29

saba52, skoro wiesz mniej więcej ile zajmie Ci dzierganie skorzytaj z tego przelicznika:

(ilość godzin x cena za godzinę) = cena wyrobu dla Ciebie

cena hurtowa = cena wyrobu dla Ciebie x 1,5
cena detaliczna = cena wyrobu dla Ciebie x 2,0

Co Ty na to?

saba52 - Czw 04 Lis, 2010 21:22

Pyziulka napisał/a:
cena hurtowa = cena wyrobu dla Ciebie x 1,5
cena detaliczna = cena wyrobu dla Ciebie x 2,0

A co to?Jakaś nie kumata jestem puknąć się

Pyziulka - Pią 05 Lis, 2010 06:46

saba52, wg tego przelicznika jaki podałam cena za godzinę nie jest wysoka - ok 3 zł (w USA dziewczyny biorą 1-2 dolary a przecież tam to prawie nic). W związku z tym kwota jaka wychodzi "Dla Ciebie" to jest to tylko koszt materiału (jeśli Ty go kupujesz) oraz czasu. Zarobek jako taki to dopiero pomnożenie tej kwoty przez 1,5 (dla hurtowej sprzedaży) lub 2 dla sprzedaży detalicznej. Oczywiście jest to umowne i można to zmienić.

Jeśli to za skomplikowane, a znasz cene włóczki pomnóż po prostu cenę zużytej włóczki razy dwa. To jest drugi sposób przeliczania Wink Jesli Ty kupujesz włóczkę mnożysz razy trzy a jesli ja dostajesz to razy dwa.

agus2003 - Pią 05 Lis, 2010 15:24

Na ile mozna wycenić tak orientacyjnie szydełkowe poszewki na jaśki???

Dostałam takie zamówienie i nie mam bladego pojęcia....

Paillette - Pią 05 Lis, 2010 15:50

agus2003, długość przekątnej może dać Ci cenę....

jeśli robisz szydełkiem górę i dół to masz już 2 przekątne....

jeśli wzór jest skomplikowany i pracochłonny to powiększ cenę o 25%

ja bym tak zrobiła....

no i oczywiście włóczka....

zanim zaczniesz podaj cenę końcową bye

alutka171 - Sob 27 Lis, 2010 01:36

Ja mam pytanie trochę z innej beczki. Otóż czy to prawda że jeśli chciałoby się sprzedać jakąś rzecz np. w euro to przelicznik jest taki że liczymy 1 złotówka równa się 1 euro? Chodzi o sprzedaż dla obcokrajowca, a konkretnie Niemca. Słyszałam taką plotkę ale jakoś nie chce mi się wierzyć. Koleżanka powiedziała że Niemcy kupują wszelkie robótki i nawet się nie targują ale ja mam wątpliwości. Bo przykładowo tak hipotetycznie chciałabym sprzedać rzecz, którą wyceniłam np za 400 złotych, więc według takiego przelicznika musiałabym podać cenę 400 euro, 20zł to 20 euro i tak dalej.
Czy miałyście do czynienia z takim przypadkiem?

Pyziulka - Sob 27 Lis, 2010 06:46

alutka171, wg mnie to jest "głupota na kaczych nóżkach" jak mawia moja mama. Co prawda możesz spróbować, ale ja bym nie podwyższała ceny az o tyle, z resztą wszystko zalezy od tego jak w ogóle wyceniasz wyroby. Mimo wszystko, wg mnie nie powinno sie tak wyceniać.
romualda - Śro 08 Gru, 2010 14:44

Dziewczyny moje kochane.Mam kupca na tą serwetę średnica 110cm.
Nie wiem ile mam zacenić za to i jeszcze dokładniejsza fragmentowo:

i jeszcze kawałek:

ciapara - Śro 08 Gru, 2010 17:16

Wszystko zalezy ile czasu Ci to zabierze.
Ja uwazam ze za sama robocizne powinnas zawolac ze 150 zł minimum. Po pierwsze wybrany wzor po drugie nikt za mniejsze pieniadze nie sadze zeby sie podjal takiej pracy.

romualda - Śro 08 Gru, 2010 17:26

Ciapara, dziękuję.
To jest serweta którą zrobiłam z MUZY 30x4,
kilka tygodni temu a dzisiaj napotyczył się kupiec
który oglądał moje robótki na stronie:
http://picasaweb.google.c...feat=directlink

ciapara - Śro 08 Gru, 2010 17:39

Mam nadzieje ze zaakceptuje Ci cene robocizny. Ale jak nie to wyslij go do Cepelii, niech tam targuje cene i marudzi ze wzór bedzie wybierał.
Poza tym jak widze jakie ceny zycza sobie za rekodzelo malenkie szydełkowe czy to sukieneczke do chrztu czy torebeczke do komunii to uwazam ze te 150 zł to tanio jak barszcz. Wszak takich rzeczy nie robi sie za pol darmo. Maja swoja cene.

romualda - Śro 08 Gru, 2010 17:45

Cudowna jesteś. Nabywca zakochał się w tej robótce a ja nie wiedziałam ile sobie zażyczyć.
ciapara - Śro 08 Gru, 2010 17:53

Jak sie zakochal to zapłaci. Zakochani tak maja. I tak uwazam ze za taka rzecz na wymiar nie jest to drogo.
Oczywiscie musi doplacic dodatkowo za materiały jesli Ty bedziesz je kupowac. Z praktyki handlowej uwazam ze jak Ci powie ze sie decyduje to powinnas wziasc zaliczke. Okresl ja sama ale taka zeby nie oplacalo mu sie zrezygnowac, bo wiadomo ze zaliczka przepada.

romualda - Śro 08 Gru, 2010 18:01

Ciapara, ta serweta jest już zapakowana do odbioru!
Miałam tylko wątpliwości cenowe.
Nigdy nie sprzedawałam.
Robię tylko na prezenty.

ciapara - Śro 08 Gru, 2010 18:14

Kurcze to policz jeszcze koszt materialow i dolicz do tej ceny!
romualda - Śro 08 Gru, 2010 18:40

Dziękuję, chyba 20 dag. waży.Myślę że te 25 złotych mogę spokojnie dołożyć.
buziaczek - Śro 08 Gru, 2010 20:02

Witam bye Zrobiłam firanę na zamówienie. Jej wymiary to 1 metr na 3 metry. Jest zrobiona z kordonka Filo di scozia, poszło na jej zrobienie 750 g, robiona szydełkiem. Powstała ze 108 elementów o średnicy 15 cm i 85 elementów o średnicy 7 cm. Nad jej zrobieniem poświęciłam 110 godzin. Mam teraz ogromny dylemat ile powinnam wziąść za jej zrobienie bo za nici zapłaciłam 90 zł. Proszę oceńcie moją firankę i doradźcie ile za nią skasować?

ciapara - Śro 08 Gru, 2010 20:04

Dalas nam zagwostke nie ma co.
Niby przelicznik za godzine rekodziela to cos kolo 8 zl... ale kto Ci zaplaci 800 zł za robocizne...???

atteloiv - Śro 08 Gru, 2010 20:32

Moja podstawowa zasada cenę mówimy przed rozpoczęciem pracy tak mniej więcej i pobieram zaliczkę na nici a nawet więcej niż na same nici , nikt się nie rozmyśla. Raczej przeliczam na zużyte nici bo czas , jeden robi szybciej drugi wolniej.
Grażyna - Śro 08 Gru, 2010 20:55

Ja zazwyczaj za robociznę liczę tak: długość + cena nici, czyli 300zł +90zł=390zł.
romualda - Czw 09 Gru, 2010 12:08

Czyli za metr kwadratowy pracy 100,- złotych?
buziaczek - Czw 09 Gru, 2010 17:59

dziewczyny dziękuję za odzew na moje pytanie, Grażyna, dziękuję za poradę bye zaokrągliłam cenę do 400zł i dziś dałam znać koleżance o jej cenie, na szczęście nie miała nic przeciwko hopla
Bozenka7 - Czw 09 Gru, 2010 22:38

Nic nie kumam puknąć się
buziaczek napisał/a:
Nad jej zrobieniem poświęciłam 110 godzin
...buziaczek, zainkasowała 400 zl
ciapara napisał/a:
uwazam ze te 150 zł to tanio jak barszcz.
...czyli za serwetkę romualda dostanie prawie 200zł, gdzie logika..nie kumam... puknąć się
avante - Pią 10 Gru, 2010 10:32

A ja za haft, na który poświęciłam mniej więcej tyle czasu co buziaczek na firankę dostałam jedynie 100 zł + niezadowolone spojrzenie koleżanki, która liczyła na to, że nie zawołam więcej niż 50 zł.