Chwalimy się - Maranta frywolitkuje
alienor - Pon 20 Maj, 2013 20:36
Przesliczna i bardzo delikatna
AlaJ - Pon 20 Maj, 2013 21:01
O matko, Ania! Jeszcze białe Ci nie zbrzydło??
Oczywiście serwetka przepiękna.
Elunia - Wto 21 Maj, 2013 16:34
jest nieziemska
Tissaia - Wto 21 Maj, 2013 20:59
piękna serweta - delikatna i po prostu cieszy oko, podziwiam cierpliwość
ikmis - Śro 22 Maj, 2013 09:07
Aniu, serwetka po prostu boska.
Ostatnio supłałam serwetkę z altin basak nr 50 i myślałam, że wykorkuję - nić cieniutka, więc dziubanie takiej większej rzeczy to cała wieczność. Potem prasowanie - też cała wieczność (moja leży niewyprasowana, bo nie starczyło mi cierpliwości )
Więc miła Maranto powiedz proszę, jak to robisz, że Twoja gotowa serwetka jest bliska ideału? Co robisz pikotkom, że stoją na baczność i są bliskie ideału? I to każda z miliona pikotek w tej serwetce?
Mając porównanie Twojej serwetki i mojej, z tych samych nici, widzę jaki marny żuczek ze mnie
Słowa najwyższego uznania kochana Mistrzyni
maranta - Śro 22 Maj, 2013 09:24
Ikmis, serwetka powstała dośc szybko, ale te pikotki a fuj...
Wrzuciłam ją do krochmalu, no bo nitka to niestety nie Aida i właśnie ze względu na te durne pikotki musiałam ją usztywnić.
Ciepnęłam ją w kąt i czekałam aż podeschnie po tym utaplaniu w krochmalu, potem takiego pognieceńca wzięłam, wzięłam szydełko i... no parę godzin stawiania pikotków do pionu.
Potem już prasowałam, ale na sucho, bo bałam się, że jak pikoty poczują wilgoć, to i krochmal i stawianie do pionu będa miały gdzieś.
Żelazko sobie poradziło, choć miejscami i tak pikotki podgięło, co dopiero na fotkach zobaczyłam, ale tym razem ja mam to gdzieś
Dziękuję za pochwały
.... aha dodam tylko, że pikotki nie są równe, bo jak zwykle robione na oko, na wyczucie, więc jeśli wyglądają w miarę przyzwoicie, to tylko dzięki prostowaniu szydełkiem na koniec.
Kelmuska - Śro 22 Maj, 2013 13:48
| ewkapawe napisał/a: | | Bardzo krótka opinia - serwetka PIĘKNA |
ola160307 - Śro 22 Maj, 2013 16:20
Serweta jest cudna.
Athena - Sob 25 Maj, 2013 09:23
Ta serweta, to dzieło sztuki!
Ainer - Sob 25 Maj, 2013 10:19
arcydzieło
Awenturyn - Sob 25 Maj, 2013 11:37
komentarz zbędny
joana - Pon 24 Cze, 2013 19:46
maranta, Coś pieknego.
małgośka - Pon 24 Cze, 2013 20:49
Aniu, cudna serwetka.
Mistrzowskie wykonanie.
Wielkie
gosias - Wto 25 Cze, 2013 22:02
mama72 - Pią 19 Lip, 2013 00:16
maranta, elegancka, uroczo delikatna. Proszę zdradź ile czasu poświęciłaś na zrobienie takiej wielkiej pracy?
maranta - Pią 19 Lip, 2013 08:55
Dziękuję
| mama72 napisał/a: | | Proszę zdradź ile czasu poświęciłaś na zrobienie takiej wielkiej pracy? |
Zaczęłam 7 maja a skończyłam 19 maja. Na Facebooku cykałam fotki z postępami pracy od samego początku i dzięki temu mogę tak dokładnie powiedzieć
mama72 - Wto 23 Lip, 2013 13:39
bardzo ładna , pierzasta , szczególnie te pojedyncze przejścia z pikotką - te po skosie
aptenia - Czw 16 Lip, 2015 10:56
Piekne prace,szczerze podziwiam,
Ile czasu zajmuje Pani zrobienie takiego komunijnego wianuszka?
Muszę sprobowac, fajnie by było nauczyc się i zrobic taki corci do komunii
Ainer - Czw 16 Lip, 2015 23:41
Wow!!!! padam na kolana cudeńka
Renulek - Pią 17 Lip, 2015 13:24
ja tylko chciałam napisać, że pierwszy wpis w tym temacie z naszym wspólnym zdjęciem był zrobiony 9 lat temu
maranta - Pią 17 Lip, 2015 13:47
Haaaa... odgrzebałyście temat, który od dwóch lat leży zaniedbany
| aptenia napisał/a: | | Ile czasu zajmuje Pani zrobienie takiego komunijnego wianuszka? |
Samo zrobienie kwiatków i frywolitkowych ozdób nie zabiera dużo czasu, za to bardzo nie lubię montażu całości, przyszywania kwiatuszków.
Sama frywolitka do wianka - ok 3 dni jeśli wianuszek bogatszy, jeśli skromniejszy z pojedynczych kwiatków, to krócej.
| Renulek napisał/a: | | ja tylko chciałam napisać, że pierwszy wpis w tym temacie z naszym wspólnym zdjęciem był zrobiony 9 lat temu |
Reniu, no to za rok w maju jubel robimy na dziesięciolecie spotkania i mojej frywolnej przygody
aptenia - Pią 17 Lip, 2015 19:13
Slicznie dziekuję za odpowiedż,może zdązę się nauczyc frywolitkować i robić tak piękne wianuszki jak Pani, moja corcia ma 4,5 roku, wiec mam jeszcze troszkę czasu na naukę, choc ja bardzo wolno się uczę
RIAMA - Czw 01 Paź, 2015 22:37
Po prostu cudo! A ja dopiero raczkuję w technice frywolitki, zawsze była moim marzeniem. Może kiedyś???????
byle do jutra - Śro 11 Lis, 2015 21:52
Na widok tej serwetki aż się przysunęłam bliżej komputera i oczy mi na wierzch wyszły... Taka misterna, bogata, piękna! Ja pewnie odpadłabym w 1/3 roboty... Naprawdę, wielkie brawa.
|
|
|