To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Pogaduszki szydełkowe - CENY WYROBÓW SZYDEŁKOWYCH

ciapara - Wto 22 Cze, 2010 10:38

lamika luzik... luzik
to nie Ty jestes chciwa tylko ona jest sęp nikt za darmo nic nie daje!!!
A projekt plastyczny chociazby?
A wez ja wyslij do galerii albo do plastykow... niech sie napatrzy
Uwazam ze za tanio chcialas
Nie rob sobie wyrzutow
Powinnas minimum ze 120 zawolac
To bylaby godziwa zaplata Smile

7Kasiulek7 - Wto 22 Cze, 2010 11:02

No i powinnaś jej jeszcze pokazać, ile trzeba za koraliki zapłacić Wink A najlepiej niech się sama nauczy robić rotfl
Nie przejmuj się cmok

ciapara - Wto 22 Cze, 2010 11:31

zgadzam sie z 7Kasiulek7 w calej rozciaglosci...
Paillette - Wto 22 Cze, 2010 11:55

7Kasiulek7 napisał/a:
A najlepiej niech się sama nauczy robię rotfl

dokładnie kazanie "siadaj i ucz się! będziesz miała za DARMO !!!

terkot1 - Wto 22 Cze, 2010 12:23

lamika88, nie przejmuj się

moja znajoma zapytała mnie czy zrobię jej szalik za 20zł, odpowiedziałam że jak kupi włóczkę to tak, do tej pory szalik nie powstał.

ciapara pisze:

Cytat:
to nie Ty jestes chciwa tylko ona jest sęp

zgadzam się z tym zdaniem w 100%, przecież nasz czas poświęcony na (można powiedzieć przymusową czasowo) robótkę też kosztuje

ciapara - Wto 22 Cze, 2010 12:46

czas jest najcenniejszy bo wyrwany kosztem innych zajec, spotkan albo kosztem rodziny...
mala100gosia - Wto 22 Cze, 2010 13:58

ja to zawsze prównuje do szycia przez dobra krawcowa/projektanta Smile musi kosztowac i koniec
gracha - Wto 22 Cze, 2010 14:36

lamika - do mnie zupełnie nie trafia tłumaczenie - sprzedaj taniej biednej studentce. to bezczelne żerowanie na ludziach. Nie stać nas - nie kupujemy ale szanujmy twórcę. Mój mąż maluje obrazy i sprzedaje więc znam to od podszewki - "za taki mały obrazek tyle pieniędzy??????? To "tylko" akwarelka..." Uprzejmie proszę - zrób sobie sam, to nie jest towar pierwszej potrzeby, nie musisz mieć. Ja swoich rzeczy też nie sprzedaję bo za tyle ile chcę nikt nie kupi a darmo robię komu ja chcę. Pozdrawiam.
ciapara - Wto 22 Cze, 2010 15:58

zgadzam sie z przedmowczynia
projekt plastyczny
dobor materialow
czas na wykonanie
trudno to oddac wszystko za marne grosze
nie o to tu chodzi
jak chce masowke i tanio
niech kupi sobie chinskie plastikowe koraliki za 20 zł

Noire - Śro 23 Cze, 2010 20:08

witam:) przeglądam topik i muszę przyznać rację - ludzie najchętniej chcieliby dostać wszystko "za darmo", a jak trzeba zapłacić to kręcą nosem....
Osobiście jeszcze się z tym problemem nie zetknęłam. Na szydełku robię od marca tego roku (więc wiedza i umiejętności u mnie znikome w porównaniu do Was) i tylko ubranka dla lalek barbie (ściśle wg opisu wykonania). W tej chwili korzysta z tego dobrodziejstwa tylko moja Córcia, aczkolwiek myślę, że po wakacjach mogłabym się pokusić o sprzedaż, ale....
No właśnie ale.... patrząc na ceny ubranek na allegro "załamałam się" (w przenośni oczywiście) sukienka itp za 5 zł... jak mogę policzyć 5 zł jak za włóczkę (Almina) płacę w pasmanterii 8 zł a na sukienkę balową (słupki) wychodzą 2 motki.... a gdzie jeszcze czas poświęcony na wydzierganie takiego małego ciuszka( średnio potrzebuję 3 - 5 dni a trudniejsze wzory zabierają mi od tygodnia do dwóch). Z kolei tandetne chińskie ciuszki w sklepie kosztują od 20 zł wzwyż.... i są takie... powtarzalne...
i tym sposobem moje "marzenie" o dorobieniu pieniążków na kolejne włóczki rozpływa się.... ehhhh.....

Sal - Pią 25 Cze, 2010 08:33

A ja wczoraj przezylam szok.

Maz mi mowi: kolezanka przyniosla bizuterie wykonana przez jakas jej kolezanke - artystke. Chcesz cos?

Ciezko sie bylo dogadac via net, maz nie mogl wypozyczyc, zeby mi w domu pokazac, bo artystka sie nie zgodzila.

Pytam, co to? ile kosztuje?
Maz wymienia: np kolczyki po 5 zl, komplet (kolczyki, przywieszka, bransoletka) 20 zl.
Potem stwierdzil, ze kupil mi 2 komplety, wydal 10 zl, najwyzej wyrzuce, jak nie beda sie mi podobac.

W domu mi pokazal. Fakt, nie podobaly mi sie Wink, ale... wg mnie to zadna praca artystki, tylko chinskie badziewie! Po pierwsze tandetne i niegustowne.
Mowie do meza: wg mnie (nie jestem prorokiem, wiec tylko przypuszczam, ale zalozylabym sie) to chinszczyzna, bo zadna artystka nie sprzedalaby kompletu skladajacego sie z przywieszki i kolczyków po 5 zl!!!!!!

A w pracy u meza sprzedawala sie ta "reczna robota artystki" jak swieze buleczki...
Czy te kobiety kupilyby prawdziwe rekodzielo w cenie prawdziwego rekodziela? Nigdy! Bo przeciez "dziela artystki" kosztuja po 5 zl!!!!

Wkurzylam sie strasznie, jeszcze dzis warcze.

Martta - Pią 25 Cze, 2010 11:12

I właśnie przez takie osoby potem słyszycie,że za dużo żądacie za swoje wyroby... puknąć się

Mi się kiedyś udało kupić kolczyki za 5zl,składały się z przywieszki i kwiatka zrobionego na szydełku,ale nie robiła je żadna "artystka",ale koleżanka z kasy Smile

Magda2702 - Pią 25 Cze, 2010 12:39

Sal, wyluzuj! Koty wystraszysz warczeniem.
Powinnyśmy robić jak chinki - parę serwet albo setkę ubranek dla Barbi za miskę ryżu.

Sal - Pią 25 Cze, 2010 14:55

Magda2702 napisał/a:
Sal, wyluzuj! Koty wystraszysz warczeniem.

wesoło mi

Magda2702 napisał/a:
Powinnyśmy robić jak chinki - parę serwet albo setkę ubranek dla Barbi za miskę ryżu.

To jest cholernie przykre, bo praca tych ludzi jest nic nie warta. A pracuja ciezko, nieraz w koszmarnych warunkach i wlasnie za te miske ryzu...

7Kasiulek7 - Pią 25 Cze, 2010 16:11

Sal, chciałabym zobaczyć jak ta "artystka" robi te swoje dzieła, chociaż pewnie skoro to artystka, to wszystko jest ściśle tajne i nikt nie może widzieć jej przy pracy. Mogłaby takiego podglądacza oskarżyć o plagiat czy coś Very Happy Można by ja poprosić o nauczenie tego wspaniałego fachu, ale pewnie też by nie chciała...
Oszukiwacze i tyle.

Magda2702 - Pon 28 Cze, 2010 17:48

Sal, wiem, to jest bardzo przykre, tylko niestety niektórzy chcą naszą pracę traktować tak samo.
Ja wolę dać w prezencie /warunek, że obdarowany to doceni/.

mrober - Sob 03 Lip, 2010 10:08
Temat postu: Jaka cena za serwetkę?
Witam. Wiem,że był już gdzieś temat cen za serwetki, ale znaleźć nie mogę hmm niedawno 'wrzuciłam" moja koniakówkę na forum, w pracy tez się pochwaliłam , no i dostałam propozycję na zrobienie takiej serwetki. Tylko ile zacenić za robociznę??? Robiłyście może podobne na zamówienie, doradźcie proszę!
LidkaM - Sob 10 Lip, 2010 11:21

Butki, wykonane rzekomo na szydełku http://www.allegro.pl/ite...rekodzielo.html
Dobrze, że siedziałam, kiedy to przeczytałam. Pani robi NA SZYDEŁKU takie butki po wybraniu koloru.

agus2003 - Sob 10 Lip, 2010 12:25

LidkaM, ja przed otworzeniem tej strony przezornie usiadłam wesoło mi i dobre zrobiłam rotfl

Ta Pani chyba nie miała szydełka w ręku wesoło mi
A swoją drogą to mam wrażenie, że to chińska masówka....

Pyziulka - Sob 10 Lip, 2010 14:00

Ciekawe jest to, że ona "robi buciki po zaksiegowaniu pieniędzy na koncie" Czy w takim razie ona sama nie wie na czym robi Wink Ma tez linka do bloga ale żadnego rękodziełą tam nei widziałam...
stonesik - Sob 10 Lip, 2010 15:28

O rany, szydełkowe buciki! Jakoś nastrój mi się poprawił odrobinkę cool
avante - Sob 10 Lip, 2010 16:29

agus2003 napisał/a:

Ta Pani chyba nie miała szydełka w ręku wesoło mi

Miała szydełko w ręku, te wisienki na przedostatnim zdjęciu są zrobione na szydełku wesoło mi

7Kasiulek7 - Sob 10 Lip, 2010 17:50

Może ona używa innego szydełka niż my Very Happy albo może to my nie potrafimy używać szydełek tak jak ona to robi.
duduś - Sob 10 Lip, 2010 18:52

Napisałam do Pani pytanie " Witam !!! czy to aby na pewno robota szydełkowa. Tak na zdjęciu nie widać za dokładnie. Pozdrawiam " a Ona na to " witam,
nie rozumiem pytania, napisałam przecież w opisie aukcji, że buciki zrobione są na szydełku.
pozdrawiam
fozaaa" puknąć się puknąć się puknąć się
To chyba chiński wzór !!!

mala100gosia - Sob 10 Lip, 2010 19:59

ta a ja ostatnio przeglądałam u dentystki "vivę" i był artykuł gdzie gwiazdy prezentowaly sentymentalne skarby z swoich szaf. Weronika Rossati pokazała sweter wykonany przez jej mame do slubub na szydełku, a na fotce wyraxnie widac, ze to jest robione na drutach Very Happy uwielbiam takie ftopy wesoło mi