To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Nici, nitki i niteczki... - kordonki i włóczki w Lidlu

makneta - Śro 07 Paź, 2009 17:02

O Pchełka, fajny komplecik. Miałam taki sam pomysł z ozdobieniem czapki, tylko jeszcze czapki nie wydziergałam. wesoło mi
Jasieńka - Śro 07 Paź, 2009 17:28

świetny komplecik brawo
Violetta21 - Śro 07 Paź, 2009 19:56

Pchełka świetny komplecik cool hopla
Bożena- 2000 - Śro 07 Paź, 2009 20:17

Pomysł Pchełki jest świetny, brawo zdradż tylko ile tego wyszło. Bo te włóczki są niewydajne.
Violetko, tam gdzieś jest szalik, który robiłam z drobniutkich pomponików, robiłam go oczkami prawymi z obu stron i bardzo go lubię.

pchelka831 - Śro 07 Paź, 2009 20:27

Dzięki wielkie za pochwały. Na komplet na 3 latkę(50cm obwód głowy) poszło 1,5 motka. Szaliczek jest robiony szydełkiem, łańcuszek co drugi pomponik , wyszło takie boa skręcone (1 cały motek i kilka pomponików z drugiego ). Czapeczka- kapelusik robiony od góry , na okrągło ( Addi i Magic Loop- jak ja to kocham). Żałuję że tak mało tej włóczki kupiłam , bo już znajome się pytały czy nie zrobię im takich samych, a w internecie strasznie droga ona jest.
Aurelia - Śro 28 Paź, 2009 20:34

Byłyście dziewczyny ostatnio w lidlu?
Mąż od jakiegoś czasu mówi mi, ze są włóczki wLidlu, myślałam,że sara dostawa. Byłam dziś patrzę i oczom nie wierzę, motki po 40 dkg. melanżowe różne. Wcześniej musiały być jakieś nici , było 1 pudełko ze szpulkami do maszny. Nie było na ten temat reklamy a tu masz, może coś przgapiłśmy ? bye bye

Antonina - Śro 04 Lis, 2009 13:20

Mieszkam daleko od Lidla. Jednak poprosiłam moja teściową o dokonanie zakupu włóczki skarpetkowej. Ponoć są to 4 motki po 50 g za 19.90 zł.
Mam do Pań pytanie - jaka ta włóczka jest? Czy ma zawartość wełny? Jeśli tak - to ile? Czy faktycznie opłaca się ją kupić na skarpety - bo jednak cena konkurencyjna. Włóczki skarpetkowe np. w Intrefoxie: http://www.interfox.com.p....php?cat_id=169 są znacznie droższe.

I jeszcze drugie pytanie - te wielkie motki melanżowe po 40 dkg - czy to 100% akryl? I jaka grubość tzn. na jakie druty?
Zaczęłam się zastanawiać nad zakupem - ponoć ta włóczka jest w Lidlu tam, gdzie mieszka moja teściowa.

marysia54 - Śro 04 Lis, 2009 23:27

Antonina Włóczka melanżowa to 100% poliakryl długość 1200m/400g
druty 3,0-4,0 .
Jeszcze nic z niej nie robiłam, wygląda bardzo ładnie i jest mięciutka.
Jutro mam zamiar coś z niej zacząć robić na drutach, to dokładniej napiszę jak się
sprawuje w robocie.
cmoknięcie cmoknięcie cmoknięcie

Violetta21 - Śro 04 Lis, 2009 23:58

któraś z dziewczyn chwaliła się na forum zrobionym sweterkeiem nie jestem pewna czy to nie przypadkiem Gusia Smile
Antonina - Czw 05 Lis, 2009 09:52

Marysiu, Violu - dziękuję. Tzn. akryl 400g/1200 m to jakby 300m/100 g - mam już wyobrażenie o grubości.

A o skarpetkowej nikt się nie wypowie?

elka j. - Czw 05 Lis, 2009 11:11

Antonina - robiłam skarpetki z lidlowej włóczki i jestem z niej zadowolona, tu można zobaczyć skarpetki http://maranta.livenet.pl...r=asc&start=550

Nie doczytałam na ulotce informacji, czy i ile wełny zawierają, ale na mój węch na pewno tę wełnę mają, nie mam jednak pojęcia, ile. Robiłam na drutach 2, ale ja zwykle robię luźno, więc może następnym razem użyję troszkę cieńszych. To są moje ulubione skarpetki i chętnie dokupiłabym tę włóczkę, gdyby była dostępna.
Skarpetki z tej włóczki robiła też Olajda http://maranta.livenet.pl...ghlight=#275895 bye

Robiłam też sweterek z tego dużego motka, wyszedł bardzo mięciutki, używałam drutów 3,5. W najbliższym czasie go pokażę, bo nie mam na razie fotki.

carli - Czw 05 Lis, 2009 12:16

włóczka skarpetkowa ma skład:75% wełna superwash, 25% poliamid- 210 m/ 50g, zalecane druty 2-3
marysia54 - Czw 05 Lis, 2009 23:16

Zrobiłam dzisiaj próbę na drutach/ nr.4 / tego 40 dkg melanżu lidlowego.
Bardzo przyjemnie się robi, jest mięciutka i bardzo ładnie układa się ta kolorowa nitka.
Teraz muszę przemyśleć co z tego zrobić, może tunikę sztrikuję
cmoknięcie cmoknięcie cmoknięcie

Antonina - Pią 06 Lis, 2009 16:13

Dziękuję za opinie.
Nabrałam ochoty na jeszcze (teściowa kupila mi tylko jedno opakowanie skarpetkowej).

pchelka831 - Wto 15 Gru, 2009 01:14

Jesli któraś z was jest z Białej Podlaskiej lub okolic, to w LIdlu w weekend było sporo grubszej bawełny.
yusko - Nie 03 Sty, 2010 16:07
Temat postu: Włóczka z Lidla - zobaczcie jaki cudak !
Chciałam pokazać paniom wełnę jaką moja mama kupiła w Lidlu w Rawiczu , jest to melanż brązu i jego odcieni , jednak w robótce wygląda bardzo interesująco gdyż sam układa się we wzory

zresztą same panie zobaczcie , wygląda jakby wstawiano inny kolor we wzorze ,,
Kolorów tej wełny było mnóstwo ale mama zdecydowała się tylko na jeden no bo nigdy nie robiła z takiej

To tyle chciałam pokazać - tak jako ciekawostkę zebalek

mala100gosia - Nie 03 Sty, 2010 17:03

ciekawa Smile
Pyziulka - Nie 03 Sty, 2010 17:25

Mam z tej włóczki bolerko (wersja niebieska) i powiem szczerze że nie jestem zadowolona z efektu :/ Zdecydowanie wole jednak jednolite włóczki a nie melanże... Ale to jedynie kwestia gustu Wink
Makarbella - Pon 04 Sty, 2010 02:01

Wygląda zupełnie jak włóczka "Magic Design" Madame Tricote.

gosias - Pon 04 Sty, 2010 06:48

Ciekawie wygląda Smile
Sal - Pon 04 Sty, 2010 08:20

To jakas nowa promocja w Lidlu? Akurat planuje sie do niego wybrac.
Pyziulka - Pon 04 Sty, 2010 08:22

Sal, nie, to jest włóczka z zeszłego roku - ta sprzedawana w duzych motkach po 400g
milamirka - Pon 04 Sty, 2010 11:46

fajna ta wloczka i dobrze sie z niej robi cool
Madzia - Pon 04 Sty, 2010 19:51

Makarbella napisał/a:
Wygląda zupełnie jak włóczka "Magic Design" Madame Tricote.

Moim zdaniem taka wersja dla ubogich. Właśnie skończyłam robić z niej sweterek (prezentacja po przyszyciu guzików). Szczególnie piękny to on nie jest, bo w moim Lidlu nie było ładnych zestawień kolorów, ale włóczka jest bardzo przyjemna i robiło się błyskawicznie. Chętnie kupiłabym więcej, ale w ładniejszych kolorkach.

yusko - Pon 04 Sty, 2010 19:56

To było kupione pod koniec listopada i cena w promocji wynosiła wtedy 21.99 zł za 400g, a normalna cena to 28.99zł