Podstawy - Szkółka
gabi12 - Pon 18 Paź, 2010 13:37
Może macie w swoich zbiorach pokazane jak krok po kroku krzyżować słupki reliefowe. Chodzi mi o wzory warkoczowe na szydełku. Coś jak w tym zdjęciu
które podała Grażynka.
Robię czapkę reliefami i chciałam mieć takie właśnie warkocze. Zrobiłam skrzyżowanie "po swojemu" i nie wiem jak to powinno fachowo wyglądać.
balbinka1965 - Pon 18 Paź, 2010 13:53
gabi12,
http://eva.boo.pl/?p=58
gabi12 - Pon 18 Paź, 2010 20:29
balbinka1965, słupki reliefowe nie stanowią dla mnie tajemnicy. Tylko się zastanawiałam nad samym krzyżowaniem. Najlepiej by było, żeby był filmik lub zdjęcia, który słupek najpierw złapać od przodu a później jak złapać te co się mają znaleźć z tyłu. Trochę pokombinowałam przy czapce. Zobaczę co wyjdzie. No chyba, że ją spruję
nula - Pon 18 Paź, 2010 20:39
gabi12,
zobacz tutaj - ktoś pytał chyba dokładnie o ten sam wzór, może tam znajdziesz odpowiedź ?
Jest też link do albumu na picasie
http://maranciaki.pl/foru...4d286053372c7b3
gabi12 - Pon 18 Paź, 2010 21:21
Dzięki Nula właśnie tego szukałam.( Zresztą mojego postu). Człowiek to czasami się zakręci
Dobrze i nie dobrze, że mamy tak bardzo rozbudowane forum. Dziękuję raz jeszcze
Kręciołek - Pią 29 Paź, 2010 09:41
Buu, nie działają linki z pierwszej strony.
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak prawidłowo zrobić pęczek? Bo próbuję ale ciągle coś jest nie tak przy łączeniu górą - po prostu łączy się tyllko pierwszy i ostatni słupek a pozostałe nie i wychodzi taka dziurka w środku.
maranta - Pią 29 Paź, 2010 09:48
Kręciołku już działają. Dziękuję za zwrócenie uwagi.
Kręciołek - Pią 29 Paź, 2010 10:01
Dziękuję, dziękuję!
z opisu wynika, że dobrze robię, więc może to kwestia ilości słupków?
no nic będę próbowała dalej
Runa - Nie 31 Paź, 2010 10:30
Dziewczyny, szukam szukam i nic... nie pamiętam gdzie to było
potrzebuję wzoru jak łączyć dwa brzegi szydełkowe za pomocą słupków bądź półsłupków.
Pamietam, że gdzieś to było...
bean - Pią 05 Lis, 2010 16:15
Runa, nie wiem, czy nie za późno... http://maranciaki.pl/forum/viewtopic.php?t=1286 ale może ktoś inny skorzysta
Runa - Sob 06 Lis, 2010 08:17
bean, dzięki
jakoś sobie poradziłam ale nadal szukam tego lączenia żeby zapisać na przyszłość.
Jak szukałam tego łączenia to oczywiście przejrzałam podany przez ciebie link ale nic n ie znalazłam a zdęcia z pierwszego postu (gdzie być może to własnie jest) nie pokazują mi się (tylko czewone krzyzyki)
bean - Sob 06 Lis, 2010 13:31
| Runa napisał/a: | | a zdęcia z pierwszego postu (gdzie być może to własnie jest) nie pokazują mi się puknąć się (tylko czewone krzyzyki) |
Tak, właśnie tam jest pokazane jak łączyć.
Ale dziwne, bo widzę wszystkie zdjęcia
nula - Sob 06 Lis, 2010 16:09
| bean napisał/a: | | Ale dziwne, bo widzę wszystkie zdjęcia |
ja też widzę, zajrzałam tam z ciekawości, bo też kiedyś tego szukałam.....
Runa - Nie 07 Lis, 2010 07:51
możliwe, ze to nie jest jpeg tylko cos innego. Jestem po formacie komputera i nie mam jeszcze wgranego pakietu office. Może dlatego nie mogę tego zobaczyć.
kot - Nie 07 Lis, 2010 08:35
Runa, do oglądania grafik Office nie jest potrzebny. To są najzwyklejsze jpg (czyli to samo co jpeg).
Runa - Nie 07 Lis, 2010 13:17
no to nie wiem dlaczego ja tego nie mogę zobaczyć, inne zdjęcia widzę normalnie. Myślałam, ze może to są jakieś dokumenty worda w których umieszczono zdjęcia
Runa - Nie 07 Lis, 2010 13:19
stało się cos niesamowitego zajrzałam po raz n-ty do tego tmatu i nagle widzę te zdjęcia Nie wiem co się stało ale teraz jest ok
Runa - Nie 07 Lis, 2010 13:28
kot, a jednak nie jest to jpg, to są pliki typu windows Bitmap Image
kot - Nie 07 Lis, 2010 13:58
Runa, jeśli mówisz o TYCH z pierwszego postu, to są to pliki jpg (klik prawym myszy na obrazku => właściwości i widzisz wszystko).
maranta - Czw 17 Paź, 2013 12:26
UWAGA
Cała szkółka z pierwszego postu została uaktualniona.
Wzbogaciła się o filmiki.
Jeśli czegoś Wam w tej szkółce brakuje, to mówcie
izetta - Czw 17 Paź, 2013 13:17
maranta, super
oj człowiek całe życie się uczy, np. moje półsłupki, które ja robię, są tak na prawde półsłupkami nawijanymi
Sektencja - Sob 02 Lis, 2013 20:38
Szukam jakiegoś kursu, który pokazałby mi, jak zrobić cokolwiek na szydełku, tylko, że... dla leworęcznych! Nie znam nikogo, kto potrafiłby mi to 'odwrócić' na drugą stronę.
maranta - Sob 02 Lis, 2013 20:59
| Sektencja napisał/a: | Szukam jakiegoś kursu, który pokazałby mi, jak zrobić cokolwiek na szydełku, tylko, że... dla leworęcznych! Nie znam nikogo, kto potrafiłby mi to 'odwrócić' na drugą stronę.  |
Po pierwsze możesz się uczyć od razu jak dla praworęcznych, tak jak praworęczny może się nauczyć na drutach robić w obu kierunkach bez odwracania robótki, tak jak i ja się nauczyłam robić szydełkiem rzędy bez odwracania robótki robiąc jeden rząd ręką prawą a drugi lewą
Po drugie możesz oglądając filmiki od razu robić wszystko drugą ręką i w drugą stronę, trochę wyobraźni potrzeba, ale da się.
Po trzecie, gdybym miała szybsze łącze, to wszystkie te filmy mogłabym przerobić jako lustrzane odbicie i przesłać na YT, ale to dopiero w przyszłym roku w kwiatniu może będę miała szybszy internet. W tej chwili się nie podejmuję
Sektencja - Sob 02 Lis, 2013 21:05
Ja mogę poczekać. Prawą ręką oczywiście próbowałam, ale lewa jest tak dominująca, że co chwilę przekładam szydełko, tak po prostu. I nie wyszło. Gdy sama robiłam to zrobiłam serwetkę z głowy, od tyłu, wyszła okropnie, ale wyglądała jak serwetka. Tylko już kompletnie nie wyobrażam sobie jak miałabym zrobić 'słupek' [chyba tak się nazywał...], tak w drugą stronę. :O Ale na kolejnych wakacjach znów będę próbować.
lwica1978 - Sob 02 Lis, 2013 21:25
Sektencja, ja jestem leworęczna na szydełku robię prawą ręką od miesiąca tak szydełkuję miesiąc czasu, a jestem typowym mańkutem. Uczyłam się z youtuba http://www.youtube.com/user/TheMagikArt/videos ten facet fajnie pokazuje i tłumaczy wszystko, tak kilka razy próbowałam i jakoś poszło, na moim blogu są rzeczy które do tej pory zrobiłam, nie ma co się poddawać
|
|
|