Szydełko - z języka rosyjskiego na polski
Grażyna - Śro 03 Paź, 2012 21:44
Tu w zasadzie nie ma co tłumaczyć, bo jest wzór, a rozmiar trzeba dobrać do swoich wymiarów.
Спинка: Набрать 152 в. п. и вязать по схеме 1. Через 37 см убавить 15 п. для пройм с обеих сторон: 1 р. х 6 п., 1 р. х 5 п., 1 р. х 4 п. провязать еще 23 см от наборного края и вязание закончить.
Tył - Nabrać 152 oczka i dziergać wg schematu 1. Po 37 cm odjąć 15 oczek z obu stron: 1 rząd 6 oczek, 1 rząd 5 oczek, 1 rząd 4 oczka, dziergać jeszcze 23cm od nabranych oczek i dzierganie zakończyć.
Левая полочка: Набрать 62 в. п. и вязать по схеме 1. Через 37 см закрыть для проймы 15 п. (см. спинку) и одновременно закрывать для выреза горловины по 1 п. в каждом 2-м ряду.
Lewy przód - nabrać 62 oczka i dziergać wg schematu 1. Po 37cm zamknąć 15 oczek jak w tyle i jednoczesnie ujmować dla wykroju dekoltu po 1 oczku w każdym 2-gim rzędzie.
Правая полочка: Вязать симметрично левой.
Prawa połowa jak lewa.
Рукава: Набрать 62 в. п. и вязать по схеме 1. Через 40 см начать делать убавления для оката рукава с обеих сторон 1 р. х3 п., 1 р. х 2 п., 16 р. x 1 п.
Rękaw - Nabrać 62 oczka i dziergać wg schematu 1. Po 40cm zacząć ujmowanie dla wykroju rękawa z obu stron: 1rząd 3 oczka, 1 rząd 2 oczka, 16 razy 1 oczko.
Сборка: Сшить плечевые и боковые швы. Втачать рукава. Низ изделия, полочки и вырез горловины обвязать ажурной каймой по схеме 2. Пришить пуговицы.
Wykończenie - Zszyć szwy ramion i boków, wszyć rękawy. Dół robótki oraz wykroj szyi obrobić ażurną plisą wg schematu 2. Przyszyc guziki.
Astrid - Czw 04 Paź, 2012 17:53
Dziękuję
polly.luska - Pon 08 Paź, 2012 21:16
Znalazłam w sieci świetnego psiaka.... moje dzieciaki są nim zauroczone.... niestety.. ja nic z tego nie wiem.... tłumaczenie jest po rosyjsku.... proszę pomóżcie....
.. już widzę ten błysk w oczach moich córek- gdy dostaną takiego maluszka...
chodzi mi tego psiaka....
http://i038.radikal.ru/1107/04/b9ec65e521dd.jpg
z tej stronki.... :
http://eyorkie.ucoz.ru/forum/68-1822-5#119009
doorcia - Śro 10 Paź, 2012 15:52
zaczęłam tłumaczyć te rybki ale idzie jak krew z nosa, zrozumiałam tyle:
"kóleczko amigurumi
na lewym placu wskazującym zrobić pętelkę. Dalej w tą pętelkę wrabiać 6 półsłupków, tak aby jeden koniec został luźny. Ściągnąc ten koniec i zacisnąć pętelkę."
dalej już nie jest tak jasno
"gładkie koraliki
Łańcuch typu oczka zamknęte, półsłupki w okrąg. Nie podnoscić pętli, robić w formie spirali. W następnym rzędzie rozpocząć dodawanie."
nie bardzo rozumiem tą spiralę właśnie...
i naprawdę przydała by mi się pomoc w tym tłumaczeniu, samo wpisywanie dziwnych znaczków w google tłumacz jesy mordęgą, a potem jeszcze coś z tego zrozumieć...
alszka - Pią 04 Sty, 2013 09:19
Dziewczyny, dostałam od jednej z naszych forumowiczek opis sukienki dla malutkiej dziewczynki. Niestety opis jest po rosyjsku. Nie jest tego dużo, bo zawiera on również schematy, jednak część rzeczy jest tylko w opisie. Tak na oko, to około 1,5 strony. Jako że ja nie znam rosyjskiego, czy któraś z Was podjęłaby się przetłumaczenia tego opisu?
Jeśli któraś znajdzie chwilę czasu na przetłumaczenie, to poproszę o pw. Nie chcę wstawiać tego opisu tak oficjalnie, bo nie wiem, czy dziewczyna przypadkiem go nie kupiła, a wówczas publikowanie tego byłoby bardzo nieeleganckie.
Czy znajdzie się jakaś dobra duszyczka?
Lilith89 - Pon 16 Wrz, 2013 17:57
Сначала вяжем крючком цепочку, а потом захватывая 6 звено начинаем вязать 3 столбика
Пропускаем 2 звена и вяжем еще 3 столбика.
Аналогично поступаем и с третьей группой столбиков.
а следующую группу столбиков начинаем вязать после 5 пропущенных петель.
Теперь пропускаем 2 петли
Пропустить 2 цепи и сделать группу 3 цепей и другого кластера все в следующей цепи.
. Пропустить 2 цепи, сделать кластер в следующей цепи.
. Пропустить 2 цепи, сделать кластер в следующей цепи.
Пропускаем 5 цепей, сделать кластер в следующей цепи.
Аналогично надо повторить эту картину по всей длине цепи. заканчиваем цепочку так(кластер + 3 + цепи кластера).
10. Сейчас составит 5 цепей и превратить вашу работу и сделать кластер в 3-цепи пространства. Поскольку некоторые из Вас возникли сомнения по поводу окончания и начала строк Я включил эти дополнительные инструкции и фотографии более подробно остановиться на них.
Дальше все можно смотреть по снимкам.
Группы столбиков( кластеры) вяжутся из свободных петель.
Czy mogę prosić o przetłumaczenie?
Ada - Śro 25 Wrz, 2013 15:06
Masz fotki, wiec po co tłumaczenie?
http://fljuida.com/post249660497/?upd
i jeszcze angielski wariant
http://thelazyhobbyhopper...nny-ripple.html
jogi45 - Sob 14 Gru, 2013 11:19
Czy ktoś może to przetłumaczyć?
Для убавления 2 п. за 3 п. от края: Вязать 1 п. лиц., 1 п. изн., 1 п. лиц., 3 п. вместе изн., продолжить р. и когда останется 6 п. на левой спице, вязать 3 п. вместе изн., 1 п. лиц., 1 п. изн., 1 п. лиц.
Вязать 4 р. на оставшихся 27-29-31-33 п., затем для горловины, закрыть все п., вязать лиц. на изн. стороне работы.
Grażyna - Sob 14 Gru, 2013 17:15
Для убавления 2 п. за 3 п. от края: Вязать 1 п. лиц., 1 п. изн., 1 п. лиц., 3 п. вместе изн., продолжить р. и когда останется 6 п. на левой спице, вязать 3 п. вместе изн., 1 п. лиц., 1 п. изн., 1 п. лиц.
Dla odjęcia 2 oczek za trzecim oczkiem od brzegu: 1 oczko prawe, 1 oczko lewe, 1 oczko prawe, 3 oczka razem przerobione na lewo, kontynuować rząd i kiedy zostanie się 6 oczek na lewym drucie, dziergać 3 oczka razem na lewo, 1 oczko prawe, 1 oczko lewe, 1 oczko prawe.
Вязать 4 р. на оставшихся 27-29-31-33 п., затем для горловины, закрыть все п., вязать лиц. на изн. стороне работы
Dziergać 4 rzędy na pozostałych 27-29-31-33- oczkach, a więc dla dekoltu zamknąć wszystkie oczka, dziergać prawe na lewej stronie robótki.
jogi45 - Sob 14 Gru, 2013 20:14
Bardzo dziękuję Grażynko. Jesteś bardzo pomocna i chętnie korzystam z Twoich rad.
To część opisu do spódniczki z paryżanki. Już wybrałam kolor włóczki, i choć jeszcze nie kupiłam to na tej samej włóczce zrobiłam próbkę. Nie chcę więcej robić "na oko" i domyślać się co jest w opisach bo to kosztuje dużo czasu i nerwów.
mala100gosia - Pon 06 Sty, 2014 14:58
Moje drogie, miała bym proźbe o powiedzenie mi czy w tym opisie po rosyjsku do tej sukienki jest coś istotnego w kwesti łączenia tych elementów, czy też wolna amerykanka, byle jakoś je połączyć
AlaJ - Pon 06 Sty, 2014 16:01
Generalnie obowiązuje zasada - robić, tak, żeby było dobrze . Wolne przestrzenie wypełniać np. kółeczkami różnej wielkości.
Tylko w ostatnim akapicie jest uwaga bardziej istotna merytorycznie: odnosi się do schematu 20k - dotyczy połączenia z pęczkami.
Zrobić łańcuszek z 8 oczek. W czwartym oczku zrobić pęczki z 8 słupków podwójnie nawijanych, następnie robimy 3 oczka i wbijamy półsłupek do podstawy pęczka. Ponownie robimy 8 oczek i powtarzamy. Pęczek obracamy na praw a stronę (? tu dla mnie jest zagadka). Żeby wszystkie pęczki były ułożone idealnie na przemian, należy odwracać na prawo co drugi.
Wszystkie elementy zszyć nićmi w kolorze przędzy.
mala100gosia - Pon 06 Sty, 2014 16:08
AlaJ, dzekuję hym zszyć a nie łączyć, też wymyślili
AlaJ - Pon 06 Sty, 2014 16:11
Jeszcze możesz koraliki doszyc do poszczególnych motywow.
mala100gosia - Pon 06 Sty, 2014 16:31
AlaJ, wiem i mam przygotowane
ewasd - Nie 13 Kwi, 2014 23:03
Dziewczyny, czy któraś może rozumie w tym schemacie, co właśnie trzeba robić pod graficznym oznaczeniem nr.5, czyli tą łezką? 5 słupków??? a ostatni wbić w ten trzeci? chyba zgłupiałam...
a ten ostatni czarny trójkąt, czy to pikotka?
będę wdzięczna za pomoc, ni w ząb nie wiem, co robić...
AlaJ - Pon 14 Kwi, 2014 06:23
trójkąt to pikotka z trzech oczek łancuszka. łezka - to wg opisu pięć słupków jeden raz nawijanych wbitych w jedno oczko podstawy. Nie wiem, o co chodzi ze strzałką.
Znalazłam zdjęcie, ale wcale mądrzejsza nie jestem: http://labhousehold.com/kardigan-kryuchkom.html
Na yzelkom.ru nie wejdę, bo komputerowy program antywirusowy mnie wywala.
ewasd - Pon 14 Kwi, 2014 08:03
AlaJ, dzięki, chociaż z tą pikotką a tymi słupkami mi się rozjaśniło...
z tą strzałką to też ni w ząb nie wiem, co robić, na zdjęciu to wygląda, jakby się kwiat utworzony z tych słupków składał ...trzeba by było tą ostatnią łezkę jakoś odwrócić, czy co?
ewasd - Pon 14 Kwi, 2014 08:16
znalazłam opis!!! spróbowałam translator, ale same głupoty mi wychodzą--- rzuci ktoś oczkiem na to, co z tą łezką trzeba zrobić ????
Кружевной квадрат - связать цепочку из 6 в. п. и сомкнуть её соед. ст. в кольцо, далее вязать круговыми рядами по схеме. На схеме приведены 3 квадрата переднего края левой полочки. Квадраты соединяйте между собой в последнем ряду, для этого свяжите первые 2 возд. петли "пико", 1 соед. ст. в "пико" другого квадрата, 1 возд. п., 1 соед. ст. в первую возд. петлю.
Кайма - *5 ст. с/н в 1 п. основания, пропустить 2 п., 1 ст. б/н, пропустить 2 п., повторять от*.
Плотность вязания:
сетчатый узор - 5,5 раппортов и 12 рядов = 10 х 10 см;
кружевной квадрат = 10 х 10 см.
Вязание жакета
Спинка и полочки. Для нижней ажурной планки свяжите 8(10)12 кружевных квадрата, соединяя их в полосу. Далее по краю полосы (от 2-го квадрата до края предпоследнего квадрата) вязать сетчатым узором (=35(48)61 раппортов), вводя крючок попеременно в каждый 3-й и 4-й ст. б/н квадрата. Через 40 см от планки разделить вязание на спинку и полочки. Сначала вяжите спинку, убавляя для пройм с обеих сторон на протяжении 5(10)15 рядов 2(4)6 раппортов. Через 60 см от планки убавить для скосов плеча с обеих сторон на протяжении 4-х рядов 4(5)6 раппортов. Через 62 см от планки вязание закончить.
Теперь вяжите левую полочку. Пройму и скос плеча вяжите с правого края как на спинке. Правую полочку вязать симметрично. Для ажурной планки каждой полочки связать 5 кружевных квадрата, соединяя их между собой в полосу и с квадратом нижней ажурной планки. Пришейте планки к полочкам.
AlaJ - Pon 14 Kwi, 2014 08:27
Niestety. jedyna informacja dotycząca kwadratów - robić wg schematu.
ewasd - Pon 14 Kwi, 2014 08:28
AluJ- bardzo ci dziękuję
kurczaki... no to tylko kombinować...
Grażyna - Wto 15 Kwi, 2014 20:55
Jak spojrzysz uważnie na zdjęcie swetra, to dojrzysz, że tam te słupki tworzą jakby "motyle", a nie wachlarze, co oznacza, że jak dojdziesz do końca rzędu ze słupkami, to przyłapujesz oczkiem ścisłym we wskazanym przez strzałke miejscu i wtedy powstanie ci taki jakby "motylek".
ewasd - Wto 15 Kwi, 2014 21:51
| Grażyna napisał/a: | | jak dojdziesz do końca rzędu ze słupkami, to przyłapujesz oczkiem ścisłym we wskazanym przez strzałke miejscu . |
acha, ale ta strzałka ciągnie się tylko do 3 łezki, nie miałabym to przyłapać po zrobieniu tej trzeciej łezki? zastanawiałam się też nad opcją łapania tego jakoś w 4 okrążeniu...
Grażyna - Wto 15 Kwi, 2014 22:13
Nooo...zależy jak będziesz robić ten kwadrat.
Ja tu widzę, ze najprościej zrobić najpierw 12 o. łańc, potem jeszcze 7 o.łań i na nich posadzić te słupki, przyłapać jak strzałka wskazuje, i dalej znów 7 o. łań.potrójny słupek, o. łań. itd. chociaż oczka na słupkach wskazują, że początek samych słupków jest na brzegu okrążenia, a nie w centrum kwadratu. Logika jednak podpowiada mi, ze powinno być odwrotnie. chyba, że te strzałki oznaczają jedynie kierunek dziergania słupków. Musisz wypróbować.
AlaJ - Wto 15 Kwi, 2014 23:48
| Grażyna napisał/a: | Nooo...zależy jak będziesz robić ten kwadrat.
Ja tu widzę, ze najprościej zrobić najpierw 12 o. łańc, potem jeszcze 7 o.łań i na nich posadzić te słupki, przyłapać jak strzałka wskazuje, i dalej znów 7 o. łań.potrójny słupek, o. łań. itd. chociaż oczka na słupkach wskazują, że początek samych słupków jest na brzegu okrążenia, a nie w centrum kwadratu. Logika jednak podpowiada mi, ze powinno być odwrotnie. chyba, że te strzałki oznaczają jedynie kierunek dziergania słupków. Musisz wypróbować. |
Też tak uważam, ze tak uda się zamierzony efekt osiągnąc, bo w odwrotną strone nijak ne umiem sobie tego "motylka" wyobrazić.
P.S. jeszcze mi tak przyszło "rannym switem" do glowy, że może te strzałki po prostu oznaczaja nachylenie wachlarzyków? I wtedy nic nie trzeba kombinować, tylko robić zgodnie ze schematem.
Wypróbuj ewasd oba sposoby i zobaczysz, co Ci wyjdzie.
|
|
|