To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Koty - Mój kotek gubi ząbki

Viola - Śro 08 Lut, 2012 17:59
Temat postu: Mój kotek gubi ząbki
Witam wszystkie wielbicielki kotów.

Mam 5-miesięczną kotkę zauważyłam że wypadły jej dwa ząbki, czy to normalne , jak myślicie?

hmm

Madzia - Śro 08 Lut, 2012 19:28

Ponoć koty mają mleczne zęby, ale nigdy nie spotkałam się z wypadaniem.
Haniutka - Śro 08 Lut, 2012 19:48

Viola napisał/a:
czy to normalne , jak myślicie?

chyba tak Smile
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=1278
Mojej Zuzi (ta w awatarku) wypadł ząb jak się z nią bawiłam Very Happy

Paddington - Śro 08 Lut, 2012 20:13

Viola, koty mają mleczne zęby i jak wszystkie ssaki muszą je zgubić by wyrosły normalne- zęby stałe- wyrasta ich więcej niż wypada- taka kolej kociego losu z mleczka trzeba przejśc na myszki więc i zęby potrzebne.
Nasze oba koty gubiły pięknie ząbki i rosły im śliczne małe. Pchełki ząb to nawet na pamiątkę zachowaliśmy razem z jej wąsem- mamy w albumie ze zdjęciami jak była kociakiem.... słodkie

Madzia - Czw 09 Lut, 2012 19:40

Morrisek trafił do nas jak miał jakieś 3 tygodnie, ale w życiu nie widziałam żadnego wypadniętego ząbka.
Viola - Czw 09 Lut, 2012 20:50

Dzięki cmoknięcie cmoknięcie cmoknięcie

Madziu może nie zauważyłaś, mojej Pusi wypadł ząb podczas zabawy był taki malutki, że mógł być niezauważony gdybym przy niej nie była

Madzia - Pią 10 Lut, 2012 19:56

No tak, Morris ma wielkie kły, przecież nie mógł się urodzić z takimi.
Pozdrawiam wszystkie futerka! bye

Grazka15 - Pią 10 Lut, 2012 19:59

A mój Berek to miał podwóne kły. Małe mleczne a obok nich wyrastały duże stałe. Śmiesznie to wyglądało. Ale potem mleczaki mu wypadły.
avante - Wto 14 Lut, 2012 20:59

Pani weterynarz tłumaczyła nam podczas pierwszej wizyty, że koty są bardzo wdzięczne jeśli chodzi o określanie wieku bo robi się to na podstawie zębów. Ważne jest kiedy wypadają mleczne kły. Kot przez pewien czas ma podwójne kły. Czasami ponoć zdarza się, że zęby mleczne nie wypadają i wtedy konieczna jest interwencja weterynarza.
Viola - Śro 15 Lut, 2012 18:59

Tylko że mojej Pusi wypadły nie kły lecz tylne zęby puknąć się
Paddington - Czw 16 Lut, 2012 12:14

Viola, ale to ja u dzieci- nie wypadają tylko kły,a le też inne zęby mleczne Smile
Naprawdę to nic strasznego. Jak tylko mój aparat do mnie wróci to zrobię i umieszczę zdjęcie zęba mojej Pchełeczki Smile