To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Frywolitki - koraliki

kasiek1607 - Czw 29 Gru, 2011 17:12
Temat postu: koraliki
Tak sobie oglądałam te Wasze cudeńka i zachciało mi się pobawić z koralikami we frywolitce. Takie zwykłe malutkie kuleczki z dziurką kupiłam u siebie w pasmanterii, ale jak zaczęłam szukać np serduszek lub listków w necie to zgłupiałam. Mnogość materiałów, kształtów i kolorów jest obłędna. Nie wiem, czy powinnam kupić szklane czy akrylowe? Czym one się różnią? - oczywiście oprócz tego, że jedne są ze szkła a drugie z plastiku. Czy jest jakaś przewaga tych lub tamtych?
Co polecacie i gdzie się zaopatrujecie?

lamika88 - Czw 29 Gru, 2011 18:30

Ja kupuję szklane koraliki bo są jednak trochę trwalsze (trudniej je zarysować niż akrylowe) jednak akrylowe potrafią być bardzo piękne i są tańsze... Każdy ma swoje ulubione materiały i po prostu musisz się sama przekonać co Tobie bardziej odpowiada bye Ja kupuję w Pasarcie lub sklepie Świat koralików - mają bardzo duży wybór i przystępne ceny bye
Paddington - Pią 30 Gru, 2011 09:07

kasiek1607, ja kupuję koraliki w Beading. Poleciła mi ten sklep Weraph i jestem zadowolona, choć dopiero kilka razy kupowałam
karmelek - Pią 30 Gru, 2011 14:40

Szklane koraliki są śliczne i lepiej odbijają światło, za to plastikowe są lżejsze, jeśli akurat potrzebujesz wpleść większy koralik.
Najczęściej kupuję w "Świecie koralików" Smile

skrzacik - Pią 30 Gru, 2011 20:54

dobieram koraliki ze wzgledu na rozmiar, kolor a dopiero pozniej zastanawiam sie czy brac szklane, drewniane, plastikowe czy z kamieni naturalnych. jesli roznica w cenie jest bardzo duza, a robie na zamowienie, to uzgadniam rodzaj koralikow. w innym wypadku kieruje sie rozsadkiem: czy kupilabym drozsza bizuterie z naturalnych kamieni czy tansza ze sztucznymi.

najczesciej kupuje w art fan, magraf, swiat koralików Smile

nula - Pią 30 Gru, 2011 21:26

Ja wolę szklane i kamienie - ale ja osobiście lubię raczej ciężką biżuterię
A to już zależy od upodobań - jak widzisz nie ma jednej recepty wesoło mi
Ja też na ogół kupuję w pasarcie i świecie koralików. Ostatnio kupowałam po raz pierwszy w korallo i też byłam zadowolona
Faktycznie wybór jest ogromny i czasami trudno się zdecydować - zwłaszcza jak możliwości są ograniczone (wiadomo - finansowe wściekły )

AlaJ - Pią 30 Gru, 2011 21:58

Ja nie kupuję plastikowych, bo przy prasowaniu gotowego wyrobu, jak żelazko czasem mocno gorące, to może stać się nieszczęście. Wink
chesseva - Nie 01 Kwi, 2012 11:04

ostatnio znalazłam korallo.pl. A wcześniej kupowałam na artfanie, w empiku i w warszawie w garemoko(galeria mokotów) na piętrze jest pasmanteria bocian, w której są różne cuda, można wziąć do ręki i pooglądać. Ostatnia opcja ma jednak wady (oprócz zalety braku opłaty za przesyłkę) - zawsze jest tam kolejka i nawet jedna kobieta przed Tobą i czekasz godzinę, bo ona wybiera i ogląda. A potem Ty masz za plecami zniecierpliwiony tłum. i nie udało mi się wyjść stamtąd płacąc mniej niż 100zł.
maniek60 - Nie 01 Kwi, 2012 14:50

W empiku strasznie drogie są
AlaJ - Nie 01 Kwi, 2012 16:31

maniek60 napisał/a:
W empiku strasznie drogie są

Prandell Knorr 6-7 zł za pudełeczko. Chyba taniej porzadnych koralików nie kupisz. Pisze o tych 2-2,5 mm.
Chyba, ze w sklepie internetowym. Ja wole jednak widziec co kupuje.

kasiek1607 - Pon 04 Cze, 2012 14:42

A ja znalazłam jeszcze jeden sposób - wyprzedaże w sklepach ze sztuczną biżuterią. Udaje mi sie kupic tam nawet naszyjnik z korali za 2-5 zł. czasami jest to jeden rodzaj czasami kilka pasujących kolorem i kształtem. I pomacać mogę. Raz sie tylko nacięłam, gdy z gotowego naszyjnika zaczęła złazić farbka z koralikow Crying or Very sad

No i od razu mam zapięcie w komplecie zebalek

a do galerii Mokotów ciągle mi za daleko, ale w koncu się muszę wybrać