Nici, nitki i niteczki... - [szydełko] jaki kordonek
Minnetaki - Nie 18 Gru, 2011 20:51 Temat postu: [szydełko] jaki kordonek Witajcie, mam robić serwetkę dla koleżanki na prezent, więc chcę żeby wszystko było super. W gazetce Diana Robótki mam wzór serwetki i napisane jest przy pozycji Materiał: kordonek Coats Aida 5 (100% bawełny, dł. 195 m/50 g). W Lublinie nie znalazłam takiego kordonka niestety, czy mogę zastosować zamiennik z Ariadny i który będzie najlepszy. Czy nie wpłynie to na efekt końcowy? To ma być prezent na 40 urodziny, zrobiłam takie wielkie halo z mojej nowej pasji jaką jest szydełko, więc naprawdę nie chciałabym dać plamy. Napiszcie czy wy sugerujecie się tym co gazeta podaje czy patrzycie tylko aby grubość nitki pasowała.
M. - Nie 18 Gru, 2011 21:12 Temat postu: Re: jaki kordonek
| Minnetaki napisał/a: | | Witajcie, mam robić serwetkę dla koleżanki na prezent, więc chcę żeby wszystko było super. W gazetce Diana Robótki mam wzór serwetki i napisane jest przy pozycji Materiał: kordonek Coats Aida 5 (100% bawełny, dł. 195 m/50 g). W Lublinie nie znalazłam takiego kordonka niestety, czy mogę zastosować zamiennik z Ariadny i który będzie najlepszy. Czy nie wpłynie to na efekt końcowy? To ma być prezent na 40 urodziny, zrobiłam takie wielkie halo z mojej nowej pasji jaką jest szydełko, więc naprawdę nie chciałabym dać plamy. Napiszcie czy wy sugerujecie się tym co gazeta podaje czy patrzycie tylko aby grubość nitki pasowała. |
jak weźmiesz cieńszy to wyjdzie mniejsza serwetka
możesz pokazać wzór serwetki ?
w moim mieście jest
http://hobbycentrum.pl/pr...5-9926,252.html
ja lubię ten kordonek, ale czytałam ,ze niektórym nie pasuje ze względu na sztywność ! i pewnie przez to trudniej nim robić...
ten jest też fajny
http://zamotane.pl/pl/p/C...aly-nr-001/3130
ale cieńszy
Minnetaki - Nie 18 Gru, 2011 22:15
Dzięki za szybką odpowiedź, jutro wieczorem wstawię zdjęcie i wykres tej patchworkowej serwety. Nie mam pojęcia czy mi będzie sztywna nitka odpowiadała. Do tej pory robiłam nićmi firmy Ariadna 10 g/65 m (bardzo miękka nitka) oraz 100 g/525 m (sztywniejsza). Czy Aida jest bardziej sztywna od tej Ariadny 100 g/525 ? Pozdrawiam i życzę dobrej nocy
M. - Nie 18 Gru, 2011 22:55
| Minnetaki napisał/a: | Dzięki za szybką odpowiedź, jutro wieczorem wstawię zdjęcie i wykres tej patchworkowej serwety. Nie mam pojęcia czy mi będzie sztywna nitka odpowiadała. Do tej pory robiłam nićmi firmy Ariadna 10 g/65 m (bardzo miękka nitka) oraz 100 g/525 m (sztywniejsza). Czy Aida jest bardziej sztywna od tej Ariadny 100 g/525 ? Pozdrawiam i życzę dobrej nocy  |
nie znam ariadny, nigdy z niej nie robiłam ...
ale z wszystkich nitek jakimi robiłam Aida jest najsztywniejsza,
zalecana jest do frywolitek ...
ale jak mocno "dziurawa" serweta to z cieńszej może nie być efektowna
choć bardziej stawiam na reklamę w gazecie Aidy
Minnetaki - Wto 20 Gru, 2011 18:21
Hej, wczoraj jednak nie zajrzałam tutaj, bo pracowałam do późna, ale dzisiaj zamieszczam zdjęcie tej serwety oraz schemat, gdyby ktoś chciał zrobić również. Serweta jest wymiaru 80 cm x 80 cm i składa się z 16 kwadratów połączonych ze sobą. Patrząc na zdjęcie nie sądzę, żeby bardzo sztywna nitka była dobrym wyborem. Co Wy o tym sądzicie? Co do gazetek typu Diana lub Sandra rzeczywiście mogą promować określonych firm kordonki, bo to dziwne, że ani razu nie spotkałam się z firmą Ariadna. Poradźcie mi jakim kordonkiem robiłybyście tę serwetę?
borutka63 - Wto 20 Gru, 2011 19:59
Minnetakija bym robiła z muzy ariadna bo wzór jest dosyć gęsty i będzie delikatniejsza ja głownie robie z muzy serwety i obrusy a czasami z maxi jest trochę grubsza
Makarbella - Wto 20 Gru, 2011 21:05
Ja bym wzięła włóczkę Miya. Albo Perle, ostatnio wprowadzono dużo nowych kolorów.
Minnetaki - Wto 20 Gru, 2011 21:09
Dziękuję za radę. Ja jestem dopiero początkująca i zrobiłam w swoim życiu tylko 5 serwetek, teraz jestem przy 6 i nie mam jeszcze wyczucia, jaką nitką osiągnę jaki efekt. Szkoda, że w dziale "Chwalimy się" nie ma mowy o tym jaka nitka i jakie szydełko zostały użyte przy konkretnym dziele. Byłoby to bardzo pomocne dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z szydełkiem, a nie mają wśród swoim znajomych nikogo kto się tym zajmuje i coś doradzi.
Makarbella - Wto 20 Gru, 2011 21:26
Powiem szczerze a przewrotnie, że jak dla mnie całe szczęście, że te informacje nie są podane Dzięki temu, jeśli nawet "odgapię" sobie jakiś wzór czy pomysł, to użyję innej nitki i będę mieć rzecz podobną a mimo to oryginalną. Nie martw się doborem nitki. Zawsze możesz zrobić próbkę i ocenić czy tobie samej podoba się robótka z tej konkretnej nitki czy nie. No, i zawsze masz nas, jeśli tylko zapytasz - dostaniesz kilka...set podpowiedzi Toć masz zarejestrowanych na tym forum prawie 6 tysięcy znajomych, bo jesteś jedną z nas!
M. - Wto 20 Gru, 2011 23:07
Minnetaki, też polecam zrobienie próbki, łatwo wtedy zorientować się jaki wyjdzie rozmiar ... i czy to Cię zadowoli
nie wygląda na to żeby ta serwetka wymagała grubszego kordonka )
Magda2702 - Śro 21 Gru, 2011 09:38
Ja polecem nici Filo di scocia 450m/100g. Jest ładnie skręcona, lekko błyszcząca i bardziej miękka od Ariadny.
Minnetaki - Śro 21 Gru, 2011 18:10
Dziękuję Wam wszystkim za radę. Na tym forum jeszcze nigdy się nie zawiodłam i rzeczywiście tak jak napisała Makarbella naprawdę mam kilkaset znajomych tutaj, które służą mi radą i dobrym słowem. Skorzystam z propozycji Magdy i użyję Filo di Scocia. O efekcie końcowym napiszę. Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
|
|
|