Problemy, pytania - słupek popcornowy
Gabriela36 - Pon 14 Lis, 2011 11:10 Temat postu: słupek popcornowy Przepraszam, może już było takie pytanie. Chodzi mi o to jak zrobić słupek popcornowy
Dorka - Pon 14 Lis, 2011 11:50
Nie jestem pewna na sto procent, ale wydaje mi się, że na tym filmiku pokazane są słupki popcornowe. Są to słupki z nitką nabieraną spod łańcuszka: http://www.youtube.com/wa...A367D535D9454F8
marzenatejs - Pon 14 Lis, 2011 14:14
Ja mam taką stronkę i tu popkornowy słupek to pęczek http://www.makatka.pl/ind...ia-srednio-zaaw
Gabriela36 - Pon 14 Lis, 2011 16:19
Bardzo dziękuję za pomoc
Dorka - Pon 14 Lis, 2011 16:25
marzenatejs, Masz racje -
marzenatejs - Pon 14 Lis, 2011 19:04
no tak mi się udało a za co dostałam ujemny punkt
M. - Pon 14 Lis, 2011 20:04
pęczek to nie to samo co popcorn...
pęczek to nawijane oczka i przerobione jako jedno,
a popcorn jest wypukły jak ziano kukurydzy
makatka wprowadza w błąd!
http://www.youtube.com/watch?v=Tg58yUidv5M
http://www.dummies.com/ho...orn-stitch.html
Dorka - Pon 14 Lis, 2011 20:36
marzenatejs, jeżeli to ja Ci "sprezentowałam" ujemny punkt, to bardzo przepraszam!!!! Stronkę przeglądałam w telefonie, z ekranem dotykowym i próbowałam kliknąć w podanego linka. Nie mogłam w to trafić swoim grubym paluchem na tym małym ekraniku i chyba przez to wyskoczył ten -1. Jeszcze raz bardzo, bardzo przepraszam, proszę, wybacz mi.
marzenatejs - Wto 15 Lis, 2011 07:29
Dorka ok nic się przecież nie stało takiego już jest wyzerowane.M pewnie masz rację ,ale Wiecie co przegladałam stronki intenetowe i ile stron tyle wersji popcornu i właśnie te nieszczęsne pęczki też nazywają popcornem I tak sobie nabiłam głowę tym pem ,że ruszyłam moje stare ksiązki jeszcze z przed 20 lat .I tam z kolei pęczek można robić na dwa sposoby jeden to ze słupków niedokończonych czyli z tych nawijanych tak jak opisuje makatka a drugi pęczek jest i tu jest on nazwany kukurudzianym (chyba wtedy nie było popcornu) robi się tak ...CYTUJĘ!
zrobić 4 słupki pojedyncze(mogą być również wyższe),po czym wyjąć szydełko z oczka,ponownie włóżyć od przodu roboty za całą grupą przerobionych słupków i wkłuć szydełko w oczko łańcuszka zamykające ostatni słupek.Narzucić nitkę i zamknąć cały pęczek oczkiem łancuszka ,mocno dociskając nitkę umocowując dodatkowo 1 o. lub 2 o. łańcuszka.Taki pęczek jest bardzo wypukły ,przypomina kształtem koszyczek lub ziarna kukurydzy . I bądź tu człowieku mądry i pisz wiersze
Dorka - Wto 15 Lis, 2011 12:53
marzenatejs, na moją prośbę Maranta usunęła ten minusowy punkt, więc teraz już masz plusika
M. - Wto 15 Lis, 2011 17:47
| marzenatejs napisał/a: |
I tak sobie nabiłam głowę tym pem ,że ruszyłam moje stare ksiązki jeszcze z przed 20 lat .I tam z kolei pęczek można robić na dwa sposoby jeden to ze słupków niedokończonych czyli z tych nawijanych tak jak opisuje makatka a drugi pęczek jest i tu jest on nazwany kukurudzianym (chyba wtedy nie było popcornu) robi się tak ...CYTUJĘ!
zrobić 4 słupki pojedyncze(mogą być również wyższe),po czym wyjąć szydełko z oczka,ponownie włóżyć od przodu roboty za całą grupą przerobionych słupków i wkłuć szydełko w oczko łańcuszka zamykające ostatni słupek.Narzucić nitkę i zamknąć cały pęczek oczkiem łancuszka ,mocno dociskając nitkę umocowując dodatkowo 1 o. lub 2 o. łańcuszka.Taki pęczek jest bardzo wypukły ,przypomina kształtem koszyczek lub ziarna kukurydzy . I bądź tu człowieku mądry i pisz wiersze  |
i ja zajrzałam do książek
- "Album splotów szydełkowych" - Irena Kotecka (1988 r 10 wydanie) , ma tylko pęczki z nawijanych oczek, nie ma popcornu,
- "ABC robót szydełkowych" Helena Gawrońska (1974 r. 3 wydanie) z nawijanych ma pęczki , i nie ma popcornu,
i moja ulubiona książka "Robótki szydełkowe" Heidi Fuchs i Maria Natter (2003) z nawijanych nitek ma pęczki , popcorn nie występuje ...
stąd ta rozbieżność w nazewnictwie, mamy różne książki
marzenatejs - Wto 15 Lis, 2011 19:44
No mówiłam w swoim poście ,że popcornu wtedy nie było a ja korzystałam z Wery Tuszyńskiej z *71 i Teresy Otkałło z*88 a książce Koteckiej ,którą też mam jest opisany jako pęczek z 4 słupków zamkniętych ,zobacz na tym filmiku który wleiłś jest identyczny nie przepraszam różni się tym ,że na filmiku nie ma tych 2 oczek łańcuszka
aniaso4 - Wto 15 Lis, 2011 20:07
Dorka, M., Dzięki za filmiki
|
|
|