To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Problemy, pytania - [szydełko] jak się robi guzek

Minnetaki - Śro 02 Lis, 2011 14:56
Temat postu: [szydełko] jak się robi guzek
Witajcie. Mam problem ze skończeniem serwetki. Podałam też to pytanie w moim pierwszym pytaniu, które sama nazwałam banalnym, ale boję się, że może już nikt nie zajrzy w ten temat, dlatego założyłam odrębne pytanie. W opisie mam: guzek = z 5 o. ścisłych wyciągnąć długie pętelki, zrobić 6 n., po czym wszystkie pętelki przerobić razem.
Dla mnie to czarna magia, siedziałam wczoraj i próbowałam ale efekt jest mizerny. Gdybyście mogły to rozpisać krok po kroku co trzeba zrobić z szydełkiem byłabym wdzięczna, bo brakuje mi już tylko trzech okręgów, żeby zakończyć serwetkę, a wszędzie się pojawiają te guzki. Serwetka zapowiada się efektownie, więc nie chciałabym zepsuć jej, bo przecież finał wieńczy dzieło zebalek

LucynaM - Śro 02 Lis, 2011 15:37

ja bym to zrozumiała tak:

patrzysz na swoje szydełko - masz na nim już jedną pętelkę. Rozciągasz ją, żeby była większa, przypuszczam,że mniej więcej takiej wysokości jak słupek. Masz teraz szydełko z długą pętelką.

Wkuwasz się w pierwsze oczko ścisłe i wyciągasz sobie taką samą pętelkę, jaką masz na szydełku. Nie przeciągasz jej przez oczko, tylko sobie "gromadzisz" narzuty na szydełku - tak, jak przy robieniu na drutach. Masz teraz dwie pętelki.

Tak samo robisz z kolejnymi oczkami ścisłymi - wkuwasz się, wyciągasz pętelkę jakbyś miała slupek robić. Jeśli zrobisz tak z 5 oczkami ścisłymi, będziesz miała 5 narzutów z oczek ścisłych plus szóste, które sobie zrobiłaś na początku.

Jak już masz 6 narzutów - przerabiasz je razem i tworzy ci się guzek.

mam nadzieję,że ten opis ci cokolwiek pomoże Smile

katasza - Śro 02 Lis, 2011 15:56

To jest sposób pierwszy na rysunkach, jednak tutaj wyciągnięte są nitki 3 razy Ty masz zrobić to 6 razy.
Powodzenia!

Minnetaki - Śro 02 Lis, 2011 20:15

Dzięki za szybką odpowiedź, nawet zaczęło mi to wychodzić, ale mam problem ze zmieszczeniem tego w jednym oczku łańcuszka, które jest w mojej serwetce podstawą dla guzka. Czy mogę wyciągać te oczka spod łańcuszka tak jak się robi np. słupki na łańcuszku, żeby ładnie wyglądały? Bo wiecie, 5 razy wbić szydełko w jedno oczko i wyciągać z niego nitki to trudna sprawa. Czy mam walczyć, żeby zmieścić to w jednym oczku łańcuszka czy mogę sobie ułatwić i robić pod łańcuszkiem? Jeszcze raz Wam dziękuję cmoknięcie
aniaso4 - Wto 15 Lis, 2011 20:18

Oczywiście, że możesz, ja tak robię , żeby nie było wielkiej dziury bye bye od wbijania szydełka w jedno oczko brrr...