To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Problemy, pytania - [szydełko] banalne pytanie ale dla mnie istotne

Minnetaki - Nie 30 Paź, 2011 13:05
Temat postu: [szydełko] banalne pytanie ale dla mnie istotne
Witam wszystkich. Mam strasznie głupi problem, robię już od jakiegoś czasu na szydełku i dopiero teraz wyszedł mój brak wiedzy. Robię serwetkę okrągłą, gdzie mam do wykonania 10 słupków potem dwa oczka i znowu 10 słupków i tak aż do skończenia okręgu. W następnym rzędzie według schematu mam zrobić 3 oczka (co dziwne, bo przecież jeśli zastępuję słupek łańcuszkiem to robię 2 oczka a nie 3) i dalej robię 7 słupków czyli razem 8 słupków, teraz 4 oczka łańcuszka, 8 słupków i znowu 4 oczka łańcuszka i tak do zakończenia okręgu. Idea jest taka, że ilosci tych słupków mają się zmniejszać sukcesywnie idąc w górę robótki. I tu pojawia się problem, ponieważ nie wiem gdzie mam wbić szydełko w następnym rzędzie. Według schematu mam wbić szydełko w drugi słupek dolnego rzędu słupków i teraz patrząc od strony łańcuszka, który akurat mam na szydełku nie wiem gdzie mam się wkłuć: w pierszą dziurkę czy w drugą dziurkę. Czy ta dziurka, która jest za pierwszym słupkiem należy do pierwszego słupka czy do drugiego słupka?Próbowałam już obie wersję i z każdej jestem niezadowolona, nie potrafię wybrać. Proszę pomóżcie jak to prawidłowo powinno wyglądać.
elawe - Nie 30 Paź, 2011 13:42

Tak, dziurka, która jest za pierwszym słupkiem należy do pierwszego słupka. Ja tak właśnie robię i jest dobrze. Przy czym wzór jest nieznacznie przesunięty. bye
Minnetaki - Nie 30 Paź, 2011 14:21

Czyli przez cały czas robiłam źle słupki w kolejnym rzędzie w innych moich robótkach. Bo ja traktowałam dziurkę przed słupkiem czyli na prawo od słupka za należącą do tego slupka, a tu okazuje się, że dziurka na lewo należy do słupka. To oznacza, że w tym moim wzorze skoro mają się ilości slupków zmniejszać i mam zrobić słupek w wyższym rzędzie na drugim słupku niższego rzędu muszę się wkłuć w trzecią dziurkę licząc na lewo. Proszę potwierdź że dobrze zrozumiałam Z góry dziękuję.
elawe - Nie 30 Paź, 2011 15:18

Przy robótkach na okrągło /teraz zauważvłam/ ja łapię dwie nitki nad słupkiem czyli tak jakby w dziurkę przed słupkiem. bye bye
Minnetaki - Nie 30 Paź, 2011 15:53

Dzięki za odpowiedź. Teraz mogę dokończyć serwetkę. Na końcu serwetki są do wykonania guzki i guzki z pikotkiem. Też tego nie potrafię, tak więc jak dojdę do tego etapu to poproszę znowu o pomoc cmoknięcie
grahasil - Nie 30 Paź, 2011 16:12

Ja też wbijam szydełko przed słupkiem .
Emila2011 - Pon 31 Paź, 2011 21:01

Ja zawsze robię 3 o. łańcuszka zamiast słupka i jakos w żadnym schemacie nie spotkałam się żeby było inaczej (3 oczka są takiej samej wysokości jak słupek). A jeśli chodzi o te słupki to w pierwszy słupek powinnaś chyba zrobić oczko ścisłe i potem w słupek zrobić 3 o. łańcuszka, albo jak ty robisz 2 o. łańcuszka.
Mam nadzieję że Ci pomogłam i czekam na efekt. Powodzenia Smile

Minnetaki - Śro 02 Lis, 2011 13:21
Temat postu: jak zrobić guzek?
Dzięki za wszystkie Wasze odpowiedzi. Przebrnęłam już przez ten motyw i dotarłam do guzków. No i muszę znowu Was prosić o pomoc. W opisie mam: guzek = z 5 o. ścisłych wyciągnąć długie pętelki, zrobić 6 n., po czym wszystkie pętelki przerobić razem.
Dla mnie to czarna magia, siedziałam wczoraj i próbowałam ale efekt jest mizerny. Gdybyście mogły to rozpisać na krok po kroku byłabym wdzięczna, bo brakuje mi już tylko trzech okręgów, żeby zakończyć serwetkę, a wszędzie się pojawiają te guzki.

mięta - Śro 02 Lis, 2011 14:56

Ja na przykład wolę mieć schemat niż opis wtedy widzę jakie to mają być guzki (ja to nazywam pęczki) czy z półsłupków czy ze słupków, jako dokończone czy niedokończone.
Z tego co piszesz to chyba jednak chodzi o takie zwyczajne z samych pętelek , tylko że każda pętelka z oddzielnego oczka jest .
Przed tym guzkiem masz na pewno napisane, czy tam są oczka czy słupek czy coś innego . Wiec masz na szydełku jedno oczko . I teraz wbijasz szydełko w oczko rzędu poprzedniego i wyciągasz pętelkę z nitki od kłębka ,jak do oczka ścisłego ale dłuższą . Masz pętelkę na szydełku . Wbijasz szydełko w następne oczko i wyciągasz pętelkę takiej samej długości jak pierwszą. Masz dwie pętelki , robisz tak, aż będziesz mieć te pięć pętelek na szydełku . Łapiesz szydełkiem nitkę od kłębka, czyli ten 6 narzut i przeciągasz ją przez te wszystkie pętelki co masz na szydełku razem z oczkiem . I masz znowu jedno oczko na szydełku Smile
Jeśli by te pętelki były wyciągane z jednego oczka wyszedłby ten guzek bardziej wypukły .
Mam nadzieję, że choć tyci pomogłam Smile

Minnetaki - Śro 02 Lis, 2011 21:43

Jasne że tak, dziękuję za pomoc. Guzek ma być wypukły, więc robię go z jednego oczka, ale ponieważ jest to aż pięć pętelek, które muszę przeciągnąć przez to oczko w łańcuszku, więc zaczęłam przeciągać pod łańuszkiem, bo w tym łańcuszku naprawdę mi się nie mieści.
mięta - Śro 02 Lis, 2011 22:23

Jak skończysz, to koniecznie się pochwal Smile