Nici, nitki i niteczki... - Nici z odzysku
Babka - Pon 25 Lip, 2011 13:19 Temat postu: Nici z odzysku Mała100Gosia często pisze że używa nici z odzysku, skąd takie wziąć, czyżby z sekendhendów? czy jakość ich nie odbiega za bardzo od nowych. No i czy nie problemów z próciem? bo niekture rzeczy robione maszynowo maja odcinaną nitkę w każdym rzędzie, jak to rozpoznać.
danuta_50 - Pon 25 Lip, 2011 13:46
Babka, Ja tez mam wiele niteczek z odzysku.Czyszczenie ,porządkowanie własnych szaf i czasem wystarczy przyjrzeć się ciuszkowi czy coś z tego da się zrobić.Ostatnio odzyskałam fajną nitkę ze sweterka syna który miał lądować wśmietniku.Był taki sztywny,zrobiony ścisło na maszynie.Czasem koleżanki wyzbywają się nieudanych swoich wyrobów a ja je przygarniam i na takich uczę się i czasem coś wychodzi fajnego.Gdy pruję zwijam w motki i staram się w jakiś sposób wyprostować np. niektóre na parze i nabierają puszystości.Wprawdzie nie każda da się wyrównać jak nowa.
gabi12 - Pon 25 Lip, 2011 18:18
Często w ciucholandach są sweterki, szaliki robione ręcznie. Trzeba tylko dokładnie obejrzeć czy przy szwach są rzeczywiście cięte czy też zszywane ręcznie. Też mam parę ciekawych włóczek z prucia sweterków z ciuchów. Ten pokrowiec był kiedyś szalikiem
https://picasaweb.google.com/gabi12121/MojeRobotki#5445069787825306226
modesty - Pon 26 Mar, 2012 10:59
ja używam w zdecydowanej większości włóczek z lumpexu są to najlepsze włóczki i najmocniejsze a zarazem najbardziej delikatne jakie miałam koszt mojego sweterka w rozmiarze 44 to często 1-2 zł plus cena guzików jeśli muszę dokupić dlatego bardzo polecam korzystanie z lumpeksów pozdrawiam
katrinka - Pon 26 Mar, 2012 11:59
Ja też lubię polować w takich sklepach,teraz jestem w trakcie prucia sweterka z bawełny za całą złotówkę.
Zawsze sprawdzam miejsce szycia,ręczne szycie bardzo łatwo odróznić od maszynowego.
|
|
|