To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Problemy, pytania - Kwiatek z rosyjskiego schematu kto przetłumaczy

japoneczka01 - Nie 08 Maj, 2011 11:29
Temat postu: Kwiatek z rosyjskiego schematu kto przetłumaczy
Proszę o przetłumaczenie jak zrobić kwiatek niekoniecznie kolorowy. Nie umiem za bardzo odczytywać schematów. http://radikal.ru/F/s45.r...b84d7c.jpg.html
avante - Nie 08 Maj, 2011 19:33

Zaczynasz od łańcuszka od tej strony gdzie jest strzałka, potem robisz półsłupek i słupki zgodnie ze schematem (kolor pomarańczowy), odwracasz robótkę i robisz półsłupki. Potem możesz zmienić kolor i robisz słupki, które zaznaczone są na brązowo (przerabiasz je zaczynając od środka kwiatka). Ostatni rząd możesz zszyć z pierwszym albo możesz je łączyć w ostatnim rzędzie.
bean - Nie 08 Maj, 2011 19:49

japoneczka01, zaczynasz w miejscu strzałki robiąc łańcuszek z 9o. ,

1. rz. w odpowiednich oczkach łańcuszka przerabiasz kolejno półsłupki i słupki reliefowe tak jak na schemacie,

2. rz. przerabiasz oczka ścisłe (wracasz do środka kwiatka)

Kolejny płatek to powtórzenie tych dwóch rzędów.

edycja: widzę, że rozpracowując wzór zdublowałam się z avante Smile jednak upieram się przy słupkach reliefowych daję nogę

avante - Nie 08 Maj, 2011 20:27

bean, masz rację, to są słupki reliefowe. Nawet oczka ścisłe są reliefowe.
japoneczka01 - Nie 08 Maj, 2011 20:37

Bardzo dziękuję obu koleżankom za wyjaśnienie, myślę, że już sobie poradzę.
jadwisia - Nie 08 Maj, 2011 20:39
Temat postu: kwiatek
bean,
Postanowiłam go zrobic.

karmelek - Nie 08 Maj, 2011 20:40

Dziewczyny, ale według graficznych oznaczeń tu nie ma słupków reliefowych. W opisie też ich nie ma. Myślę, że chodzi tylko o to, by szydełko wbijać w tylną nitkę oczka łańcuszka Smile
karmelek - Nie 08 Maj, 2011 20:45

jadwisia nabierasz 17 oczek, 8 z nich zamykasz w kółko na pozostałych 9 dziergasz oczka ścisłe, półsłupki, słupki itd...
za duży masz ten łańcuszek na początku!

japoneczka01 - Nie 08 Maj, 2011 20:47
Temat postu: Re: kwiatek
jadwisia napisał/a:
bean,
Postanowiłam go zrobic.
[url=http://images46.foto...med.jpg]Obrazek[/URL]
Utknęłam,co dalej? puknąć się puknąć się puknąć się

Jadwisiu, a kiedy ma powstać kółko z oczek łańcuszka, bo na schemacie jest takie, a Ty zrobiłaś płatek. Teraz mam dylemat.

jadwisia - Nie 08 Maj, 2011 21:02

karmelek, Dziekuję,zrobiłam wg polecenia kółko i jeden płatek .Jestem przy kółku.Czy drugi płatek jest jakoś połączny z pierwszym?Czy drugi płatek zaczynam od oczek łańcuszka?
jadwisia - Nie 08 Maj, 2011 21:28

japoneczka01,
Wiem już, że zaczęłam żle,ale poprawiłam się.
Miałam problem z drugim płatkiem,chyba wpadłam na to jak robić.Wkłuwam szydełko do półsłupkow poprzedniego płatka od tyłu.Chyba dobrze ???? puknąć się puknąć się puknąć się

Usunęłam to zdjęcie,aby nie wprowadzać niektórych w błąd.

avante - Nie 08 Maj, 2011 21:32

Drugi płatek przerabiasz na oczkach ścisłych pierwszego płatka. Już bez łańcuszka.
M. - Nie 08 Maj, 2011 21:54

karmelek napisał/a:
Dziewczyny, ale według graficznych oznaczeń tu nie ma słupków reliefowych. W opisie też ich nie ma. Myślę, że chodzi tylko o to, by szydełko wbijać w tylną nitkę oczka łańcuszka Smile

ale jak wtedy uzyskać ten ładny łańcuszek na wierzchu ? bez reliefowych ?

jadwisia - Nie 08 Maj, 2011 22:10

Właśnie tak robię-wbijam szydełko w oczka ścisłe od tyłu i powstaje ładny "łańcuszek"na górze każdego płatka.
Reliefowe nie można robić,bo robiąc dwa kolory płatków, na pierwszym byłoby widać nitki drugiego. cool cool cool

avante - Pon 09 Maj, 2011 07:28

Trochę to dziwne bo w legendzie jest napisane przy każdym oznaczeniu "en relief".
japoneczka01 - Pon 09 Maj, 2011 08:05

avante napisał/a:
Trochę to dziwne bo w legendzie jest napisane przy każdym oznaczeniu "en relief".

Reliefy będą jak kwiatek robi się w jednym kolorze, a jak w dwóch kolorach to bezpieczniej wkłuwać szydełko w tylne oczka, aby nie było widać nitki w drugim kolorze. Tak myślę.

jadwisia - Pon 09 Maj, 2011 08:45

M., avante, japoneczka01,
Pochwalę się kwiatkiem.Kolory niezbyt dobrane,ale chodziło o kontrast.

karmelek - Pon 09 Maj, 2011 10:05

avante napisała:
Cytat:

Racja! Smile Kurczę, nie zauważyłam tych małych literek puknąć się

japoneczka01 napisała:
Cytat:
Reliefy będą jak kwiatek robi się w jednym kolorze, a jak w dwóch kolorach to bezpieczniej wkłuwać szydełko w tylne oczka, aby nie było widać nitki w drugim kolorze. Tak myślę.

No właśnie, przecież ta druga nitka wyłaziłaby na wierzchu pierwszej hmm

nula - Pon 09 Maj, 2011 10:10

według oznaczenia graficznego to są słupki i półsłupki wkłuwane za tylną nitkę.
reliefy graficznie oznacza się przecież inaczej .... hmm

bean - Pon 09 Maj, 2011 10:35

Macie rację, że przy wielobarwnym kwiatku metoda supłania słupków na tylnym łańcuszku może wygląda bardziej estetycznie, ale z kolei kwiatek traci na przestrzenności Wink

Może warto wybrać kolorki zbliżone do siebie i jednak spróbować z reliefami. Będzie troszkę widać nitkę z poprzedniego płatka, ale kwiatek będzie miał bardziej uniesione brzegi hmm

Cytat:
reliefy graficznie oznacza się przecież inaczej ....

może zależy gdzie Wink bo to z hiszpańskiej wersji (chyba) pochodzi hmmm

jadwisia - Pon 09 Maj, 2011 12:47

bean,
Na tych płatkach róż./fiolet.właśnie widać nitkę innego koloru,bo robiłaś reliefowe. nie wolno
A może komuś się tak podoba?
hmm
Rzeczywiście kwiatek staje się zbyt płaski.
Jeśli dobrze wiem to słupki reliefowe na schematach są zaznaczone takim słupkiem zakręconym na dole.

japoneczka01 - Pon 09 Maj, 2011 14:05

jadwisia napisał/a:
M., avante, japoneczka01,
Pochwalę się kwiatkiem.Kolory niezbyt dobrane,ale chodziło o kontrast. [url=http://images46.foto...med.jpg]Obrazek[/URL]

Egzamin z kwiatka zdany na 6. Bardzo fajnie wyszło i można śmiało wykorzystać go do przyozdobienia opaski, albo doszyć w środku koralik, jakieś zapięcie z tyłu i broszka gotowa.

japoneczka01 - Pon 09 Maj, 2011 14:08

Dziękuję Wszystkim, którzy przyczynili się do wyjaśnienia niejasności. cmoknięcie
aniaso4 - Czw 29 Lis, 2012 12:07

dziewczyny, ale fajny kwiatek, czy mozecie wstawić fotkę schematu kwiatek dla ciebie
japoneczka01 - Pią 30 Lis, 2012 11:29

aniaso4 napisał/a:
dziewczyny, ale fajny kwiatek, czy mozecie wstawić fotkę schematu kwiatek dla ciebie
tu masz adres strony z tym kwiatkiem: https://picasaweb.google.com/116462510422555961166/Kwiatuszki?noredirect=1#5434367524011132034