Problemy, pytania - Kwiatek z rosyjskiego schematu kto przetłumaczy
japoneczka01 - Nie 08 Maj, 2011 11:29 Temat postu: Kwiatek z rosyjskiego schematu kto przetłumaczy Proszę o przetłumaczenie jak zrobić kwiatek niekoniecznie kolorowy. Nie umiem za bardzo odczytywać schematów. http://radikal.ru/F/s45.r...b84d7c.jpg.html
avante - Nie 08 Maj, 2011 19:33
Zaczynasz od łańcuszka od tej strony gdzie jest strzałka, potem robisz półsłupek i słupki zgodnie ze schematem (kolor pomarańczowy), odwracasz robótkę i robisz półsłupki. Potem możesz zmienić kolor i robisz słupki, które zaznaczone są na brązowo (przerabiasz je zaczynając od środka kwiatka). Ostatni rząd możesz zszyć z pierwszym albo możesz je łączyć w ostatnim rzędzie.
bean - Nie 08 Maj, 2011 19:49
japoneczka01, zaczynasz w miejscu strzałki robiąc łańcuszek z 9o. ,
1. rz. w odpowiednich oczkach łańcuszka przerabiasz kolejno półsłupki i słupki reliefowe tak jak na schemacie,
2. rz. przerabiasz oczka ścisłe (wracasz do środka kwiatka)
Kolejny płatek to powtórzenie tych dwóch rzędów.
edycja: widzę, że rozpracowując wzór zdublowałam się z avante jednak upieram się przy słupkach reliefowych
avante - Nie 08 Maj, 2011 20:27
bean, masz rację, to są słupki reliefowe. Nawet oczka ścisłe są reliefowe.
japoneczka01 - Nie 08 Maj, 2011 20:37
Bardzo dziękuję obu koleżankom za wyjaśnienie, myślę, że już sobie poradzę.
jadwisia - Nie 08 Maj, 2011 20:39 Temat postu: kwiatek bean,
Postanowiłam go zrobic.
karmelek - Nie 08 Maj, 2011 20:40
Dziewczyny, ale według graficznych oznaczeń tu nie ma słupków reliefowych. W opisie też ich nie ma. Myślę, że chodzi tylko o to, by szydełko wbijać w tylną nitkę oczka łańcuszka
karmelek - Nie 08 Maj, 2011 20:45
jadwisia nabierasz 17 oczek, 8 z nich zamykasz w kółko na pozostałych 9 dziergasz oczka ścisłe, półsłupki, słupki itd...
za duży masz ten łańcuszek na początku!
japoneczka01 - Nie 08 Maj, 2011 20:47 Temat postu: Re: kwiatek
Jadwisiu, a kiedy ma powstać kółko z oczek łańcuszka, bo na schemacie jest takie, a Ty zrobiłaś płatek. Teraz mam dylemat.
jadwisia - Nie 08 Maj, 2011 21:02
karmelek, Dziekuję,zrobiłam wg polecenia kółko i jeden płatek .Jestem przy kółku.Czy drugi płatek jest jakoś połączny z pierwszym?Czy drugi płatek zaczynam od oczek łańcuszka?
jadwisia - Nie 08 Maj, 2011 21:28
japoneczka01,
Wiem już, że zaczęłam żle,ale poprawiłam się.
Miałam problem z drugim płatkiem,chyba wpadłam na to jak robić.Wkłuwam szydełko do półsłupkow poprzedniego płatka od tyłu.Chyba dobrze ????
Usunęłam to zdjęcie,aby nie wprowadzać niektórych w błąd.
avante - Nie 08 Maj, 2011 21:32
Drugi płatek przerabiasz na oczkach ścisłych pierwszego płatka. Już bez łańcuszka.
M. - Nie 08 Maj, 2011 21:54
| karmelek napisał/a: | Dziewczyny, ale według graficznych oznaczeń tu nie ma słupków reliefowych. W opisie też ich nie ma. Myślę, że chodzi tylko o to, by szydełko wbijać w tylną nitkę oczka łańcuszka  |
ale jak wtedy uzyskać ten ładny łańcuszek na wierzchu ? bez reliefowych ?
jadwisia - Nie 08 Maj, 2011 22:10
Właśnie tak robię-wbijam szydełko w oczka ścisłe od tyłu i powstaje ładny "łańcuszek"na górze każdego płatka.
Reliefowe nie można robić,bo robiąc dwa kolory płatków, na pierwszym byłoby widać nitki drugiego.
avante - Pon 09 Maj, 2011 07:28
Trochę to dziwne bo w legendzie jest napisane przy każdym oznaczeniu "en relief".
japoneczka01 - Pon 09 Maj, 2011 08:05
| avante napisał/a: | | Trochę to dziwne bo w legendzie jest napisane przy każdym oznaczeniu "en relief". |
Reliefy będą jak kwiatek robi się w jednym kolorze, a jak w dwóch kolorach to bezpieczniej wkłuwać szydełko w tylne oczka, aby nie było widać nitki w drugim kolorze. Tak myślę.
jadwisia - Pon 09 Maj, 2011 08:45
M., avante, japoneczka01,
Pochwalę się kwiatkiem.Kolory niezbyt dobrane,ale chodziło o kontrast.
karmelek - Pon 09 Maj, 2011 10:05
avante napisała:
| Cytat: | Trochę to dziwne bo w legendzie jest napisane przy każdym oznaczeniu "en relief".
|
Racja! Kurczę, nie zauważyłam tych małych literek
japoneczka01 napisała:
| Cytat: | Reliefy będą jak kwiatek robi się w jednym kolorze, a jak w dwóch kolorach to bezpieczniej wkłuwać szydełko w tylne oczka, aby nie było widać nitki w drugim kolorze. Tak myślę.
|
No właśnie, przecież ta druga nitka wyłaziłaby na wierzchu pierwszej
nula - Pon 09 Maj, 2011 10:10
według oznaczenia graficznego to są słupki i półsłupki wkłuwane za tylną nitkę.
reliefy graficznie oznacza się przecież inaczej ....
bean - Pon 09 Maj, 2011 10:35
Macie rację, że przy wielobarwnym kwiatku metoda supłania słupków na tylnym łańcuszku może wygląda bardziej estetycznie, ale z kolei kwiatek traci na przestrzenności
Może warto wybrać kolorki zbliżone do siebie i jednak spróbować z reliefami. Będzie troszkę widać nitkę z poprzedniego płatka, ale kwiatek będzie miał bardziej uniesione brzegi
| Cytat: | | reliefy graficznie oznacza się przecież inaczej .... |
może zależy gdzie bo to z hiszpańskiej wersji (chyba) pochodzi
jadwisia - Pon 09 Maj, 2011 12:47
bean,
Na tych płatkach róż./fiolet.właśnie widać nitkę innego koloru,bo robiłaś reliefowe.
A może komuś się tak podoba?
Rzeczywiście kwiatek staje się zbyt płaski.
Jeśli dobrze wiem to słupki reliefowe na schematach są zaznaczone takim słupkiem zakręconym na dole.
japoneczka01 - Pon 09 Maj, 2011 14:05
Egzamin z kwiatka zdany na 6. Bardzo fajnie wyszło i można śmiało wykorzystać go do przyozdobienia opaski, albo doszyć w środku koralik, jakieś zapięcie z tyłu i broszka gotowa.
japoneczka01 - Pon 09 Maj, 2011 14:08
Dziękuję Wszystkim, którzy przyczynili się do wyjaśnienia niejasności.
aniaso4 - Czw 29 Lis, 2012 12:07
dziewczyny, ale fajny kwiatek, czy mozecie wstawić fotkę schematu
japoneczka01 - Pią 30 Lis, 2012 11:29
| aniaso4 napisał/a: | dziewczyny, ale fajny kwiatek, czy mozecie wstawić fotkę schematu  | tu masz adres strony z tym kwiatkiem: https://picasaweb.google.com/116462510422555961166/Kwiatuszki?noredirect=1#5434367524011132034
|
|
|