Podstawy - Obramowanie czapeczki
japoneczka01 - Nie 27 Lut, 2011 14:38 Temat postu: Obramowanie czapeczki Jak zrobić takie wykończenie czapeczki dla malutkiej? Widoczne to jest na lalce w białej sukience. Link do strony: http://picasaweb.google.c...481648390991570 . Od której strony nabrać oczka od spodu czy z góry brzegu czapki, a może to się robi osobno i potem doszywa? Chodzi mi o ten efekt stania tego obramowania, żeby mi się to nie położyło na obwodzie. A gdyby jeszcze ktoś podpowiedział jak zrobić wzór to byłaby pełnia szczęścia. Dziecince głowa rośnie i nie zaczeka, aż ja będę się z tym bawić z miesiąc czasu metodą prób i błędów. Czy ktoś mi pomoże? Bardzo proszę.
koteccek00 - Wto 24 Kwi, 2012 07:39
Usztywnic mozna jakims plynem do usztywniania, lub sprejem. Jesli chodzi o wzor to cos bym pokombinowala ze slupkami podwojnymi, potrojnymi. Wracajac jednak do usztywniania, nie wiem jak by to bylo wyszlo u dziecka. Pamietam, ze kiedys na forum dziewczyny sie zastanawialy jakby usztywniec kapelusz i co by sie z nim stalo w czasie deszczu. Ja mysle, ze moze ta czapka wcale nie jest usztywniona. Poprostu lalka sie nie rusza i mozna zrobic idealne zdjecie. Po dluzszym namysle zastanawiam sie czy aby czapeczka nie jest obszyta od wewnatrz jakims usztywnionym paskiem materialu, jakos tak idealnie lezy.
japoneczka01 - Wto 24 Kwi, 2012 08:17
Bardzo dziękuję, że znalazłaś czas, który poświęciłaś mojemu problemowi. Obramowanie chciałam zrobić z włóczki, więc usztywnienie jakimś środkiem nie wchodzi w grę. Z metody prób i błędów na razie nic mi nie wyszło, bo to się nie układa tak jak powinno. W starej książce o szydełkowaniu znalazłam opis okrągłego kołnierzyka o podobnym wzorze i kształcie i jak znajdę wolną chwilę to spróbuj.ę zamienić kołnierzyk na obramowanie czapeczki. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
AlaJ - Wto 24 Kwi, 2012 16:49
Za dawnych czasów dzieciom szyło się kapelusiki z takim rondkiem z płótna. Zeby ładnie się trzymało, to usztywniało się krochmalem na zimno. Tutaj też bym tak zrobiła - usztywniłabym samo rondko.
japoneczka01 - Śro 25 Kwi, 2012 08:28
Owszem usztywnienie jak najbardziej do włóczki bawełnianej, ale ja chciałam zrobić czapeczkę i obramowanie z akrylu. Liczyłam na to, że gdzieś znajdę schemat lub opis tego wzoru i jak ściśle według tego zrobię to będzie takie jak na fotce, ale niestety nie udało mi się. Może jeszcze kiedyś trafię na ten opis. W każdym razie dziękuję za poradę i nadal mam nadzieję, że się uda, bo prawie zachorowałam na ten wzór.
koteccek00 - Nie 29 Kwi, 2012 22:37
Krochmal to bardzo dobry pomysl, nie zaszkodzi dziecku wlasnorecznie robiony, zreszta kiedys wszystko sie krochmalilo. Zastanawialam sie tez co by bylo jakby sprasowac ten wzor?
Inny pomysl mam taki: moze zrobic osobno daszek, przyszyc na tasiemke, wczesniej ukrochmalona i uprasowana, a potem doszyc do czapeczki.
japoneczka01 - Pon 30 Kwi, 2012 08:22
Pisałam wcześniej, że czapeczka będzie z akrylu. Szczerze mówiąc nigdy nie słyszałam o krochmaleniu włóczki. Akryl to taka sama włóczka jak np. anilana. Robi się z tego swetry, a dodatkowo zmiękcza się w praniu płynami z dodatkiem lanoliny i nadaje włóczce puszystość. Zrobię daszek osobno, a do niego dorobię czapeczkę, bo inaczej nie uda mi się dopasować obwodu.
makneta - Pon 30 Kwi, 2012 09:35
To spróbuj zrobic daszek szydełkiem trochę mniejszym niż reszta czapki. Będzie ściślej i sztywniej.
|
|
|