bolerka, sweterki i inne wdzianka - sweterki z kwiatowym kołnierzem (Weronika i maranta już zrob
Grażyna - Śro 11 Sty, 2006 20:00
Basiu, znalazłam sweterek o podobnym w kształcie kołnierzu, a w nim tak jak przypuszczalam jest reglan. Zobacz
Przyklad
http://www.7ya.ru/photos/...oID=251596&ob=0
rysunek
http://www.7ya.ru/photos/...oID=251603&ob=0
maranta - Pią 27 Sty, 2006 14:59
Weroniko, wspaniale
Ja też się na tę bluzeczkę nakusiłam i właśnie powoli finiszuję, jeszcze tylko jeden rękaw mi został.
Kołnierz jednak robię nie jako prostokąt ale leciutko rozszerzany, czyli tak jakby dwa połączone trapezy i na wszystkie dolne pliski wybrałam troszkę inny wzorek.
Dodałam kilka fotek jeszcze niedokończonego sweterka
maranta - Sob 28 Sty, 2006 12:43
Dzięki dziewczyny
Już skończyłam robić to ozdobne wykończenie wokół kołnierza i mam połowę drugiego rękawa.
Jeśli chodzi o włóczkę, to dostałam ją kilkanaście lat temu od znajomej robiącej sweterki maszynowo. Takie wielkie szpule, nie było żadnego podpisu co to jest, znajoma dała mi to jako zwykłą anilanę. Jednak widzę, że musi mieć jakiś dodatek, bo jest bardziej mięciutka i troszkę bardziej włochata tzn. ma taki delikatny puszek
Omijałam ją do tej pory z daleka, bo kolor mnie jakoś odrzucał. Jedynie do tych różyczek jakoś z bidą mi wreszcie podpasował
maranta - Nie 29 Sty, 2006 13:41
Skończony sweterek.
Na razie fotka "luzem", jutro postaram się cyknąć z "zawartością" bo zdecydowanie lepiej wygląda jak ktoś w środku siedzi
maranta - Nie 29 Sty, 2006 15:24
Grażynko, poszerzałam, przód i tył kołnierza są w formie trapeza (górny rząd 5 kwiatków, kolejny- 6, następny- 7 i ostatni- 8 kwiatków)
maranta - Pon 30 Sty, 2006 14:28
Obiecane fotki sweterka "z zawartością"
maranta - Wto 31 Sty, 2006 09:54
Dziękuję wszystkim za komplementy
Basiu teraz czekam na Twoją wersję tego sweterka. Ile już go masz?
Ilonka jak to się stało, że zakładki Ci wcięło???
Dostałam od naszej Basi mnóstwo linków do stron z przeróżnymi cudami, niedługo postaram sie choć część z tych linków powrzucać na właściwe miejsca na forum :wesolek:
maranta - Wto 31 Sty, 2006 15:06
| barbara 1 napisał/a: | | Więcej siedzę przy zbieraniu wody,niz przy robótce. |
Oj, nie zazdroszczę
A różyczek to i ja miałam powyżej uszu, w końcu zaczęłam robić tak: dwa- trzy rzędy sweterka, jedna- dwie różyczki i tak jakoś się z tym kołnierzem uporałam z bidą
maranta - Wto 31 Sty, 2006 18:22
Bećka, pewnie, ze się uda. Siadaj i do dzieła Tylko ostrzegam, ten kwietny kołnierz daje w kość. Zaczyna się z zapałam jednak po pewnym czasie ma się serdecznie dość różyczek
Pani Mamo, przede wszystkim proponuję żebyś przeczytała ten temacik od początku
Zobaczysz nasze różne rozwiązania dotyczące fasonu tego sweterka.
Ja nie robiłam prosto, tak jak Weronika ani reglanem tak jak proponowała Grażynka, zastosowałam mniej więcej taki krój jak poniżej (rysowałam na chybcika mychą stąd te krzywulce)-
Oczywiście rozmiar można a nawet trzeba modyfikować dopasowując do własnej sylwetki. W pasie nie wpisałam rozmiaru, wystarczy się zmierzyć
Wzorek podstawowy, który zastosowałam to wzór nr 536 ze stronki http://www.7ya.ru/photos/...oID=937032&ob=0
Kwiatuszki do koloru i do wyboru- http://www.7ya.ru/photos/...oID=937035&ob=0
Wzór wykończenia (ta pliska dookoła dołu i rękawów) również dowolna. Ja zastosowałam piąty wzorek od góry na tej stronce- http://maranta.livenet.pl/pasmanteria.htm
I to wszystko.
Aha, o włóczce pisałam wyżej. Zwyczajnie- nie wiem co za włóczka, dostałam ją bez "podpisu" Włóczka dość cieniutka, wydajna, wyszło ciut ponad 40 dag (kołnierz prawie wszystko zeżarł, reszta leciutka).
maranta - Pią 03 Lut, 2006 15:25
| Danka napisał/a: | | Ania widze że preferujesz zdecydowane kolory bo ostatnio też był bordo sweterek w kwiatuszki taki kopertowy. |
Tak naprawdę, to wolę delikatne kolorki. Zwyczajnie wykańczam stare zapasy włóczkowe
Troszkę włóczki z tego różanego sweterka mi jeszcze zostało i właśnie kombinuję jak jej użyć, żeby się już całkiem tych motków wyzbyć. Może starczy na bluzeczkę z kótkim rękawem.
| Danka napisał/a: | | Mam pytanie do Ani i Weroniki jak ten sweter sprawuje się w noszeniu. chodzi mi o kołnierz czy się nie podnosi czy jest na miejscu. |
Mój sprawuje się całkiem sympatycznie, kołnierz leży dobrze, dopóki nie zacznę za bardzo rękami wywijać a szczególnie podnosić ich do góry
| Weronika napisał/a: | | Adres podaje na priv, bo tak niezrecznie podawac go tutaj |
Weroniko, możesz spokojnie podać adresik tej stronki tutaj, chyba, że nie chcesz
maranta - Wto 07 Lut, 2006 22:04
Drogi gościu, już mam zrobione cosik, wczoraj wydłubałam.
Faktycznie myślałam o torebce, jednak ostatecznie wyszła letnia bluzeczka, jutro wrzucę fotki, bo dziś cały dzień się z tym głupim forum szarpię
Nawet uśmieszki nie chcą mi działać jak trzeba...
maranta - Śro 08 Lut, 2006 15:42
Już można zobaczyć co mi wyszło z tej reszty włóczki ale to w dziale z drutami- http://maranta.livenet.pl...php?p=7457#7457
maranta - Nie 05 Mar, 2006 19:32
Moslamawe, witaj wśród nas
Pobędziesz tutaj troszkę i raz dwa zaczniesz machać szydełkiem
barbara 1 - Pią 10 Mar, 2006 17:26
Dziewczyny w koncu zmeczyłam ten sweterek.Chwilowo bez mojej osoby w środku.Może jutro ktos? mi cyknie fotke.Na osobie dużo lepiej wygląda niz tak na podłodze
maranta - Pią 10 Mar, 2006 18:04
Basiu, podziwiam cierpliwość, tyyyyleeee różyczek Wielkie brawa
Efekt świetny, wskakuj w niego i łap kogoś kto Ci fotkę cyknie i to szybko
barbara 1 - Sob 11 Mar, 2006 00:15
Dziewczyny bardzo dziekuje,urosłam o nastepne 106 róż
Robiłam z KALINKI strasznie cienka włóczka na szydełku nr.2,5.Zuzyłam 6 motków po 100 gr.prawie jeden wyszedł mi na kołnierz.Robiłam tak jak Weronika,prostokąt nic nie spuszczałam ani nie dodawałam.Kołnierz od razu łączyłam czarną nitką gumową do prostokątu,co pozwala na to ,że super sie trzyma na ramionach.Rękawy też proste prostokaty.Jedynie co, to kołnierz był poszerzany o jeden kwiatek na początku i koncu rzędu(czyli dwa kwiatki).Wzór inny,teraz nie pamietam nr.przedostatni w środkowej kolumnie.Zrobie fotke podniesionego kołnierza do góry.Dopuki sama go nie zrobiłam,to byłam bardzo ciekawa jak tam wygląda pod kołnierzem.Teraz juz wiem.Polecam robienie tego sweterka.Ale róże wykańczają,ja padłam już po 50 szt
barbara 1 - Sob 11 Mar, 2006 13:49
Same chciałyscie,jestem juz w srodku sweterka(nie zwracajcie uwagi na moje krągłosci tu i uwdzie).Jedna fotka zrobiona w domu,wyszło za ciemne,więc powędrowałam na podwórko
maranta - Sob 11 Mar, 2006 19:57
Basiu, bardzo ładnie leży sweterek, udał Ci się
Faktycznie z fotosikiem dziś jakieś problemy, część fotek, które były dawniej dodane też się nie wyświetla
ciaachoo - Sob 11 Mar, 2006 22:29
narazie bez kwiatuszkow,moze zrobie a moze nie:D,jest zrobiony z tej samej wloczki co sweterk Basi
pozdrawiam Ilona!!!!!
maranta - Pon 13 Mar, 2006 10:59
Basiu, miałaś fajny pomysła z tą gumową nicią.
Skoro już tak zaglądamy pod kołnierze, to pokażę jak w moim sweterku to wygląda, bo robiłam troszkę inny fason niż Basia i Weronika.
barbara 1 - Pon 13 Mar, 2006 11:10
Ania zaznaczyłam na fotce na biało,że nić gumowa połączyła kołnierz z resztą sweterka.Nie wrabiałam nici gumowej z włóczką,tylko dwa razy tą gumową nitka przerobiłam.w ten sposób dobrze sie trzyma na ramionach
ciaachoo - Pon 13 Mar, 2006 15:07
idzie mi jakkrew z nosa
pozdrawiam serdecznie Ilona!!!!!!!!
Krystyna - Śro 15 Mar, 2006 00:46
Oto moja ukończona wersja "kwiatowej " dla córki. Ona ma cierpliwość wplatać końcówki nitek od kwiatków. Kończe już następną - nieco większą i mam jeszcze rozpoczętą z czerwonego kordonka. Czerwona czeka, aż wymyśle coś bo brakło mi kordonka tak na 1/4 robótki.
bluzeczka foto 1
kolejna bluzeczka na fotelu w częściach
Pozdrawiam gorąco wszystkich , Krystyna
maranta - Śro 15 Mar, 2006 12:24
Krysiu prześliczna bluzeczka, cudo
Rzadziej tu zaglądam przez ostatnie dni (mam gościa w domu, gość super- przywiózł mi dużo ślicznej włóczki, oj będzie co robić ), ale co zajrzę to dech mi zapiera tyle śliczności tworzycie
Krystyna - Śro 15 Mar, 2006 17:42
Wzruszyłam się tyle pochwał zebrałam Białą robiłam z bawełny ( 3 nitkowej ) Nitka pochodzi ze sprutego cienkiego białego sweterka (na 4 nitki )
w trakcie prucia obok 30 g snehurka - dla porównania. Większość moich nitek do szydełkowania " to odzysk za 1 zł" . Bluzeczkę robiłam innym wzorkiem niż podano we wcześniejszych postach. Jak robie kwiatki - zostawiam na końcu nitke dł 6-7 cm, później córka grubą igłą wplata mi końcówki. Robię kilka kwiatków , biore się za rękawy i znów kilka kwiatków - by się nie zmęczyć - monotonią dziergania W TYM kołnierzu na dole mam w 3 rzędach po 17 kwiatków , 4=16kwiatków , i 5=15kwiatków. Czerwona bedzie mieć więcej kwiatków ( bo nieco cieńsza nić ) i kwiatki łącze blisko siebie.
bluzeczka rozłożona
fotka białej i czerwonej z kordonka
Ta czerwona z kordonka - to też pojedyncza nitka- z prutej - ciucholandowej bluzeczki. Wyszłaby ładnie - ale teraz brakło mi kordonka - i robota stoi !
Szydełko moje (ulubione) jest od paru lat złamane i sklejone taśmą klejącą. Robie nim większość robótek Na fotce tego nie widać , ale jest zawsze teraz lekko ugięte na złamanym miejscu, a przez to bardzo wygodne w ręce nr 6 = 1,25
szydełko na serwetce
|
|
|