Ciasta, desery - Makowiec- żelazne ciasto
ciapara - Śro 22 Gru, 2010 14:47 Temat postu: Makowiec- żelazne ciasto Makowiec w kruchym cieście
https://picasaweb.google.com/115737801058355099644/Smakowitosci#5559473330535014466
Składniki
Ciasto:
1/2 kg mąki
1 kostka margaryny
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany
3 jaja ( 2 żółtka i jedno całe)
Mak:
1/2 kg maku
bakalie
1 żółtko
1 łyżka masła
zapach migdałowy
pół słoika dżemu wiśniowego.
piana z 2 białek
Syrop:
1/2 kg cukru
1/2 szklanki wody
Przepis:
1/2 kg maku gotować 2 godziny w wodzie. Odsączyć i zmielić 2 razy. Z 1/2 szklanki wody i 1/2 kg cukru ugotować syrop. Wymieszać z makiem i gotować 15 minut na maleńkim gazie, ciągle mieszając. Mak wymieszać z bakaliami, dżemem, dodać zapach, łyżkę masła i 1 żółtko. Na końcu dodać ubitą pianę z 2 białek. Wszystko wymieszać
Ciasto:
składniki posiekać. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Odstawić do lodówki i schłodzić. Ciasto musi być mocno schłodzone, ponieważ bardzo zimne lepiej się wałkuje i zawija. Wyjąć 1 część ciasta i podsypując mąką, rozwałkować. Posmarować ciasto białkiem i wyłożyć połowę masy makowej. Zwinąć w rulon, końcówki ciasta podwinąć pod spód. Ciasno zawinąć w pergamin.
To samo zrobić z drugą częścią ciasta.
Blachę posypać mąką ułożyć 2 rulony makowca. Rolujemy i walkujemy ciasto na papierze pergaminowym.
Piec w temp. 180-195 stopni. Około półtorej godziny
katasza - Pią 24 Gru, 2010 08:52
mój już w piekarniku!!!
ciapara - Pią 24 Gru, 2010 14:14
Moje w tym roku sa lukrowane na bialo z posypka kokosowa. Wrzuce linka juz po swietach
romualda - Pią 24 Gru, 2010 22:02
Ciapara, a półtorej godziny to nie za długo?Ja swoje piekłam 40 min.
ciapara - Pią 24 Gru, 2010 22:58
NIe wiem ale ja mam piecyk gazowy i pieklam naraz 3 sztuki na 195 stopni. Udaly sie bardzo fajnie ale ja daje bardzo duzo maku
we_st - Śro 07 Mar, 2012 12:59
poratujcie kobietki przepisem na placek makowy, taki jak na weselach. mój ślubny od paru dni mnie męczy, bo mu się zachciało makowca.
beti9 - Śro 07 Mar, 2012 13:15
we_st, czy chcesz przepis na makowiec cały "czarny" z jabłkami bez spodu? bo mam taki i zawsze pyszny wychodzi.
we_st - Śro 07 Mar, 2012 13:33
beti9, podaj proszę, na pewno się przyda
a mojemu małżonkowi chodzi o taki z posypką, chyba na kruchym, sam biedak nie wie jakie to ciasto ma być. Ja myślę, że drożdżowe, albo kruche. Zachciało mu się. Już wiem dlaczego kobiety są w ciąży... Smędzi tak, że trudno wytrzymać. Czyżby męskie klimakterium...?
heniutkowo - Śro 07 Mar, 2012 21:10
Nie jest to perzepis na zwykły makowiec ,ale w mojej rodzinie jest od zawsze TORT MAKOWY- 1/2kg maku(3i 1/4 szklanki)40dag cukru pudru 10jaj 2 czubate lyżki bułki tartej1/2 fiolki olejku migdałowego irumowego.----mak dzień przed parzyć ok.1 godz.,a nazajutrz odcedzić i przekręcic na specjalnym sitku do maku 2 razy.Odzielić białka od żółtek i same żółtka ucierać z cukrem pudrem na pulchną masę.Następnie dodawać po trochu maku icały czas ucierać na konieć dodać bułkę i olejki ,oraz ubite białko i bardzo delikatnie wymieszać wylać to na tortownicę i piec 1 godz w 180 stopniach .Mam do tego tortu osobny przepis na krem i ten krem w mojej rodzinie też jest od zawsze.
beti9 - Czw 08 Mar, 2012 19:44
we_st, przypomniało mi się,że na Boże Narodzenie piekłam po raz pierwszy pyszny makowiec warstwowy. Jest super w smaku, mokry ,kwaskowy i długo świeży. Wszyscy się zachwycali. polecam.
Przepis pochodzi stąd. Więc może taki? jest z ciastem drożdżowym.
http://mojekucharzenie.bl...-warstwowy.html
we_st - Czw 08 Mar, 2012 23:14
beti9, wygląda rewelacyjnie. Wykorzystam na pewno. Zrobiłam wczoraj najzwyklejszy na cieście drożdżowym z gotową masą makową. Na razie w domu spokój.
|
|
|