Porady babuni - Kompendium wiedzy o plamach
barbara 1 - Wto 21 Cze, 2005 11:33 Temat postu: Małe kłopoty i duże problemy?-Babcia znajdzie radę. Woda z fasoli usuwa plamy:
Uporczywe plamy z atramentu i czerwonego wina można usunac woda,pozostała po gotowaniu białej fasoli.Uwaga woda nie może byc osolona.
Na plamy z herbaty-sok z cytryny:
Niezbyt stare plamy z herbaty mozna usunąć roztworem wody i soku z cytryny,albo trzyprocentową wodą utlenioną.
Mleko usuwa zapach ryby:
Przed przyrządzeniem warto włożyć ryby morskie na kilka minut do gorącego mleka.Stracą przykry,intensywny zapach.
Fusy z kawy na zapach ryby:
Aby pozbyć się zapachu ryby z dłoni-przed umyciem należy wetrzeć w rece fusy z kawy.
Mięta pielengnuje tłuste włosy:
Płukanka z miety pomaga w przypadku szybko przetłuszczających się włosów.Trzeba zagotować ok.5 łyżek stołowych mięty w litrze wody.Wywar ostudzić i płukać nim włosy juz po ich umyciu.
Czyszczące ściereczki z puszki:
Ściereczki do polerowania czy froterowania nie twardnieją,jeżeli po wypraniu i wysuszeniu-przechowuje sie je w puszce.
malenkarozyczka - Pon 07 Lis, 2005 19:16
- Krew: natychmiast usuwamy zimną wodą. Jeśli plama zdążyła wyschnąć musimy ją najpierw namoczyć kładąc na niej ściereczkę zmoczoną w zimnej wodzie. Gdy plama namięknie usuwamy ją szczoteczką do paznokci a nadmiar wilgoci usuwamy czystką szmatką.
- Tłuste plamy: czyścimy kawałkiem waty namoczonej w rozpuszczalniku
- Śmietana: należy jak najszybciej zebrać rozlany płyn. Jeśli plama zaschła namaczamy ją delikatnie letnią wodą a potem usuwamy amoniakiem
- Owoce i soki owocowe, lody: zaraz po rozlaniu przecieramy plamę letnią wodą z dodatkiem małej ilości detergentu
- Brud i błoto: czekamy aż wyschnie, następnie odkurzamy lub czyścimy szczotką
- Odchody zwierzęce lub ptasie, mocz: po usunięciu czyśmy środkiem do czyszczenia dywanów lub mąką kartoflaną
- Kawa i herbata, czerwone wino: świeże plamy usuwamy letnią wodą z dodatkiem niewielkiej ilości detergentu. W razie potrzeby wyczesujemy czyszczone miejsce w kierunku „z włosem”. Zaschnięte plamy zwilżamy gliceryną i pozostawiamy na noc.
Manenia - Nie 07 Maj, 2006 14:20 Temat postu: plamy z pleśni? Czy zna ktoś sposób na pozbycie się plamek pleśni z tkaniny?
ifrit21 - Nie 07 Maj, 2006 16:24 Temat postu: MLECZ Dziewczyny wiecie jak pozbyc sie plam po "mleczku " z mleczy na ubraniu???
Grażyna - Śro 31 Maj, 2006 16:17
Polac plame Waniszem i uprać rzecz.
magdalena - Czw 14 Wrz, 2006 20:39
JA miałam podobny problem,tylko miałam umazana bluzke tuszem z flamastra.NA plamę nalałam spirytus i zostawiłam na kilka chwil a potem normalnie wyprałam i plama zniknęła.
viburnum - Nie 08 Lip, 2007 11:43
| ifrit21 napisał/a: | | moze to smieszne ale ja uzywalam domestosa, trzeba wziasc go na gabke i potrzec material a potem wyprac, hihihi dziala |
A nie odbarwia tkaniny? Domestos zawiera chlor, który może całkiem odbarwić, zwłaszcza ciemny materiał
maciejka - Sob 08 Gru, 2007 21:30 Temat postu: atrament na czapce??? przez przypadek moja jasna czapka spotkala sie z piorem w torbie. probowalam usunac plamy
mydelkiem do odplamiania, woda z octem lub soda i nic...
chyba musze sie postarac o nowa, chyba ze macie jakies porady?
nutinka - Nie 09 Gru, 2007 10:33
Mam książkę z poradami, co zrobić w takim przypadku. Plamy z atramentu usuwa się różnymi środkami w zależności od materiału, na jakim się znalazły. Czapka, jak sądzę, może być w kategorii "Tkaniny białe wełniane, bawełniane i jedwabne" - należy przemyć ciepłym 5%-wym roztworem amoniaku lub 10%-wym roztworem kwasu szczawiowego. Natychmiast spłukać obficie wodą. Może też należeć do kategorii "Inne tkaniny (włókna sztuczne, syntetyczne i mieszane)" - splamione miejsca włożyć na 5-10 minut do ciepłego mleka. Obficie spłukać ciepłą wodą. (Źródło: Zofia Dzięgielewska, ABC porządków domowych, s. 108.)
Zastrzegam, że tych sposobów nie próbowałam, na szczęście nie musiałam, ale może coś uda się zrobić. Życzę powodzenia.
magdalena - Nie 09 Gru, 2007 12:47
Z tego co pamiętam zarówno ja jak i moja teściowa usunęliśmy plamę z atramentów wszelkiego rodzaju zwykłym spirytusem.Natarłyśmy plamę dość mocno ,zostawiłyśmy na kilka minut i wypraliśmy w automacie.
Bernadka - Nie 16 Gru, 2007 12:05 Temat postu: POMOCY CZYM WYWABIĆ PLAMĘ DZIEWCZYNY BŁAGAM POMOCY > Może ktoś wie jak wywabić plamę z drinka z soku pomarańczowego z wódką . rozlał mi się na białą szydełkową serwetkę i nie chce zejśc żadnym sposobem . chyba serwetka będzie na zmarnowanie:(
_ulcia - Nie 16 Gru, 2007 13:22
Bernadka nie becz , wszystko zależy z czego jest serwetka, jeśli z bawełny to rewelacyjny jest domestos. Zamocz serwetkę (całą) w roztworze wody z domestosem. Wynik jest 100 %. Powodzenia
Ulcia
Grażyna - Pon 17 Gru, 2007 21:34
a probowałaś wanisza - odplamiacz w areozolu? Taka pianka. albo wanisz odplamiacz. Rewelacja. Popsikasz, pianka zadziala, a potem przecierasz biala szmatką, albo polewasz odplamiaczem, dodajesz do miski proszek z odplamiaczem i pierzesz. samo schodzi.
LucynaM - Wto 18 Gru, 2007 10:34
w aerozolu? HM.. trzeba wypróbować. Ten w płynie jest bardzo fajny, za to ten w proszku, z którego można zrobić pastę lub rozrobić jako płyn mi się nie sprawdził
Grażyna - Wto 18 Gru, 2007 15:11
Praktycznie to jest pianka do dywanów, tapicerki meblowej i samochodowej, ale ja ją stosuje do wszystkiego, co zaplamione. Pisze, że czyści plamy z kawy, czerwonego wina, soku, atramentu, tłustego jedzenia czy oleju silnikowego.
Dokladna nazwa "Vanish stain remover -carpet Powershot.
Ostatnio syn wylal czekolade na goraco. Wszystko spryskałam ta pianką, substancja wnikneła w pieluszkę (bo tym wycierał syn), ani sladu po plamie, a było koszmarnie. Pół pokoju w gorącej (wrzącej) czekoladzie.
Madzia - Wto 18 Gru, 2007 21:37
Mój sprawdzony sposób to też Domestos.
I fugi ładnie czyści.............
Relana - Wto 12 Sie, 2008 18:02
A ja mam problem z obrusem. Nie wiem skąd wzięła się taka zółta plama. Obrus jest stareńki, jedyna pamiątka po wyprawie ślubnej teściowej. Wyjęłam czystą serwetę z szafy a tu .............o zgrozo, próbowałam wanisza, domestosa, bielinki, sody iiiiiiii nic, brak efektu to jest batyst w połączeniu z filetową koronką.
Pomóżcie, proszę.
alienor - Wto 12 Sie, 2008 18:07
Aż żal , ze dziś sie takich wyprawek do ślubu nie szykuje ,bo serweta C U D O
Ja nie mam przepisów na wywabianie plam , tylko ostatnio zauwazylam , ze spraly sieplamy z jakis lodow albo sokow na ubraniu dzieciecym . Prałam plynem Formil Aktiv nabytym w lidlu .Przypadkowe odkrycie . Wczesniej nie chcialy sie sprac zadnymi proszkami .
_ulcia - Wto 12 Sie, 2008 18:54
Relana nie wiem czy pomogę ale ostatnio wywabiałam plamę po jagodach ze spodni wnuczki. Używałam mydełka do plam, silan i nic plama jak była tak była. Na koniec polałam plamę Vanishem do dywanów i zostawiłam na pół godzinki. Spodnie są jak nowe bez żadnych oznak plam. Nie wiem czy na Twoją plamę pomoże ale spróbować warto
Relana - Śro 13 Sie, 2008 10:40
Ulcia, dziękuję, zaraz wypróbuję Twoją metodę.
Obrusik rzeczywiście jest cudny, mam drugi na duży stół i tyle z wyprawy ślubnej. Wszystko diabli wzięli w czasie powstania i po nim. Albo dobytek został spalony, bo dom podpalono, albo dzieła dokończyli szabrownicy. Z dużego, sześcio pokojowego mieszkania zostały dwa obrusy i mała, pusta szkatułeczka. Ironia losu.
monika_b - Czw 28 Paź, 2010 18:59 Temat postu: Ślady potu na płaszczu z zamszu Dziewczyny czy znacie sposób na usuwanie plam od potu z zamszowych ubrań? Zrobiły mi się przy rękawach płaszcza bo pocą mi się ręce. Bardzo nie ładnie to wygląda.
Makarbella - Nie 28 Lis, 2010 15:49
| Manenia napisał/a: | | Czy zna ktoś sposób na pozbycie się plamek pleśni z tkaniny? |
Kwas szczawiowy. Próbuj kupić w aptece albo sklepie chemicznym.
| basga napisał/a: | | Ja odkamieniam czajnik wodą z octem. |
Ocet jest zbyt agresywny i nadgryza metal czajnika aluminiowego. Na nierdzewkę jest ok. Ale polecam kwasek cytrynowy lub kwas winowy.
ciapara - Pon 13 Gru, 2010 12:36
Nie wiem czy temat aktualny ale moze te linki Ci pomoga
tutaj o odplamianiu samodzielnym
http://www.papilot.pl/tre...w-na-zamsz.html
tutaj o preparatach do czyszczenia nobuku i zamszu
http://www.multirenowacja...r-zamsz-i-nubuk
Anonymous - Pon 13 Gru, 2010 21:18
W TV pokazywali,że szyby w oknach doskonale można umyć...przestudzoną czarną herbatą i nie powstają zacieki.
betichw - Wto 14 Gru, 2010 19:46 Temat postu: pomocy plama dziewczyny co byscie poradzily na takowa plame: a wiec mam biala kurtke -material to jeans a w srodku jest futerko - mniej wiecej kurta wyglada tak:
http://allegro.pl/abercro...1349961173.html
za kazdym razem kurtke nosilam do czyszczenia, bo rekawy to mialam czarne, a nie biale od wozka... ale postanowilam ja uprac w pralce -bo po co tyle kasy na czyszczenie wydawac, i wysuszyc na kaloryferze...
porobily mi sie na tej kurtce zolte plamy (nie wiem czy to przez to futerko).
niczym tego dziadoswa nie moge sie pozdbyc jestem zalamana, bo kurtke nosilam w zeszlym roku i to nawet nie pol sezonu, a tak bardzo chcialabym ja jakos uratowac myslicie, ze sa jakies sposoby na takie plamy??? blagam pomocy!!!
|
|
|