Preparaty, akcesoria - Kleje
Bećka - Pią 20 Sty, 2006 21:39 Temat postu: Kleje Do podstawowej techniki decoupage na drewnie metalu lub ceramice polecam klej Haftgrund firmy Nerchau jest to naprawde dobry klej, a gdy postanowicie zająć się serio dec... to polecam duże 250ml opakowanie tego kleju które starczy wam naprawde na długo
Klej ten możecie kupić tu:
http://www.creativehobby.pl/index.php?cPath=21_28
Polecam też farby z tego sklepu, również firmy Nerchau, mają świetne kolory, bardzo dobrze kryją i nadają się do dodawania do każdej białej akrylowej farby by stworzyć swój niepowtarzalny kolor (sama ich używam)
szajka - Czw 03 Gru, 2009 12:56
temat o klejach więc podbijam i pytam
wyczytałam gdzieś że kleić serwetki można "wikolem rozwodnionym do konsystencji śmietany"
czy któraś z was tego próbowała?
i co to znaczy do konsystencji śmietany.... ile % ma mieć ta śmietana ?? hihi
mam wikol w takiej buteleczce i on juz jest taki "śmietanowy"
wiec nie wiem czy go rozrabiać?
spróbuję zrobić takim jaki jest...
tylko nie krzyczcie ze to nie jest klej do decu, ale stwierdzilam ze poki co nei wiem czy mnei to wciagnie a szkoda by bylo zmarnowac kupe kasy na materialy. Wiec spróbuje zrobić takie "prawie" decu a jak mi sie spodoba to pod choinke zażycze sobie porządny zestaw
lena77 - Czw 03 Gru, 2009 13:22
| szajka napisał/a: | temat o klejach więc podbijam i pytam
wyczytałam gdzieś że kleić serwetki można "wikolem rozwodnionym do konsystencji śmietany"
czy któraś z was tego próbowała?
i co to znaczy do konsystencji śmietany.... ile % ma mieć ta śmietana ?? hihi
mam wikol w takiej buteleczce i on juz jest taki "śmietanowy"
wiec nie wiem czy go rozrabiać?
spróbuję zrobić takim jaki jest...
tylko nie krzyczcie ze to nie jest klej do decu, ale stwierdzilam ze poki co nei wiem czy mnei to wciagnie a szkoda by bylo zmarnowac kupe kasy na materialy. Wiec spróbuje zrobić takie "prawie" decu a jak mi sie spodoba to pod choinke zażycze sobie porządny zestaw |
szajka
Myślę, że nikt z nas nie jest tu aż takim ortodoksem A co wikolu, to ja w początkach swojej działalnoście trochę się na nim uczyłam. Ale tylko do papieru. Na serwetkach nie próbowałam. Wydaje mi się, że do serwetek jest za gęsty. Te kleje do decoupage (specjalnie przeznaczone) są dość wodniste i powiedziałabym raczej, że mają konsystencję śmietany, ale słodkiej
Spróbować zawsze możesz. Ale pochwal się koniecznie efektami.
Powiem szczerze, że akurat klej to chyba jest najtańszy z tych wszystkich potrzebnych akcesoriów.
szajka - Czw 03 Gru, 2009 13:43
no jak patrzylam to klej 20-30pln a wikol w buteleczce 3pln eheehhe wiec różnica spora
a co do WIkolu to wlaśnie piszą że sie go rozwadnia, żeby nie był za gęsty....
no nie wiem.
spróbuję
tylko nie umiem wyobrazic sobie konsystencji tej smietany no.....
ale dobra, coś mi świta, spróbuję i dam znać jak wyszło
alutka171 - Pią 04 Gru, 2009 02:01
Wikol trzeba odrobinę rozcieńczyć bo oryginalnie jest za gęsty, a ile to jest kwestia wyczucia niestety. Jeśli będzie za rzadki serwetki będą się rwały. Serwetki można też przyklejać na lakier. Tak, tak dobrze czytacie na lakier Ja używam lakieru akrylowego V33 o konsystencji żelu. Na puszce widnieje napis 3V3 Służy mi i do klejenia serwetek i do lakierowania prac. Tylko dwie ostatnie warstwy daję śmierdziucha poli (domalux)
szajka - Pią 04 Gru, 2009 09:34
dziękuję dziewczynki za odpowiedź
Wiko kupuje w butelecze Vikolux czy jakos tak i on jest juz taki "smietanowy" ale ciutke go rozcienczylam. następną "wprawkę" zrobie bez rozcieńczania może
|
|
|