Ciasta, desery - Ciasta bez pieczenia
Halkuk - Sob 21 Lip, 2007 09:44
Do mojego szybkiego "ciasta" potrzeba :
2 galaretki
1 paczka biszkoptów
2 budynie waniliowe
ok 0,8 litra mleka
owoce
Na dnie blaszki wykłada się biszkopty , na to wylewa ugotowane w podanej ilości mleka budynie , na budyniach układamy owoce Jak budyń ostygnie to zalewamy to tężejącą galaretką . Galaretki też lepiej ugotować w ciut mniejszej ilości wody !
Pycha Mało roboty a wszyscy to uwielbiali
Poranna - Śro 25 Lip, 2007 21:12
| Ple Ple napisał/a: |
Daj przepis! Trzeba bylo go od razu wstawić:) |
heh nie wstawiałam od razu, bo to dośc popularne ciasto, podałam tylko propozycję (zresztą, sama w ubiegłą sobotę gotowałam to ciasto, było pychota! )
Sernik na herbatnikach
1,5 kg twarogu
1 k margaryny
3/4 szk cukru + 1 cukier wanilinowy
2 jajka
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
5 paczek zwykłych herbatników (np. "bebe")
2 mleczne czekolady
bakalie
w garnku roztopić tłuszcz; dorzucić uprzednio rozdrobniony widelcem twaróg (niektórzy mielą albo kupują twaróg potrójnie zmielony - ja wolę 'grudkowatą' wersję sernika, więc twaróg tylko 'dziabię' widelcem); dosypać cukry i gotować ok 5min. dośc często mieszając (w tym momencie można dosypać bakalie); rozbełtać jajka i dolac do lekko gotującej się masy (ja zdejmuję garnek z gazu, żeby jajkom nie było za gorąco ); budynie rozmieszać z odrobiną mleka i również wlać do masy; porządnie mieszać w garnku, żeby masa zgęstniała a się nie przypaliła - UWAŻAJ, ŻEBYŚ SIĘ NIE POPARZYŁA, bo ciasto 'pufa' okropnie gorącą parą; blachę wyłożyć herbatnikami, na nie wylać masę, którą należy przykryć warstwą herbatników; czekoladę roztopić w garczku z odrobinką mleka i wylać na ciacho, udekorować bakaliami; zaczekac do ostygnięcia, warto wrzucić ciasto na godzinkę lub dwie do lodówki.
Smacznego!
viburnum - Czw 02 Sie, 2007 10:31
Mam dla Was smaczną propozycję, aczkolwiek nie jest bardzo szybka i ma dwie wersje: z piecznieniem i bez. Ale zapewniam, że warto!
BANANOWIEC
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
4 jajka
15 dkg cukru
12 dkg mąki
3 łyżki oleju
cukier waniliowy
proszek do pieczenia
Kolorowe warstwy:
2 czerwone galaretki
2 zielone galaretki
2 żółtke galaretki
kostka masła
3 żółtka
6 bananów
3 łyżki cukru pudru
puszka mleka skondensowaniego niesłodzonego
Spodem jest biszkopt. Wersja dla zabieganych: kupić paczkę biszkoptów
Wersja dla mających więcej czasu:
Do mąki dodać proszku do pieczenia, a do cukru cukier waniliowy. Do białek dodać troszkę soli. Białka ubić, dodać cukier i żółtka, potem mąkę i na końcu olej. Upiec.
Następnie musimy przygotować sobie galaretki:
2 czerwone rozpuszczamy w 2,5 szklanki gorącej wody
2 żółte - 2 szklanki wody
2 zielone - 1,5 szklanki wody
Odstawiamy, żeby troszkę zgęstniały (nie całkiem!!!)
Ucieramy kostkę masła z 3 żółtkami, 3 bananami i 3 łyżkami cukru pudru i zieloną galaretką. Otrzymaną masę wykładamy na biszkopt. Na to układamy pokrojone w plasterki 3 banany.
Następną warstwę stanowi czerwona galaretka.
Żółtą galaretkę ubijamy mikserem z puszką mleka skondensowanego niesłodzonego i wykładamy na wierzch.
Otrzymany "wypiek" jest zachęcająco kolorowy i świetny w smaku. Moja rodzina go uwielbia!
Życzę smacznego!!!
sara - Pon 13 Sie, 2007 19:14
A oto moj ulubiony TORCIK NA ZIMNO
-- 2 galaretki wczesniej rozrobione kolory i smaki moga byc rozne do maczania i polania
-- 3/4 szklanki cukru
-- 2 lyzki budyniu smiet. lub wanil.
-- 4 zoltka
-- 1 szklanka mleka
-- 1 maslo lub margaryna
-- kakao i biszkopty wg. uznania
Pol porcji cukru ,zoltka i budyn utrzec do bialosci ,zagotowac mleko i gotujacego sie mleka dodac utarte zoltka z budyniem zagotowac /uwazac aby sie nie przypalilo/--wystudzic.
Utrzec maslo ew. margaryne z druga polowa cukru i dodac schlodzona mase.
W galaretce maczac biszkopty i wykladac dno tortownicy na to wylozyc polowe masy/ Do drugiej dodac kakao i wymieszac/na mase znow maczane biszkopty i ciemna mase.
Mozna udekorowac owocami i zalac juz tezejaca galaretka.
Smacznego
bjanna - Pon 27 Sie, 2007 11:23
ja też mam przepis na fajny torcik bez pieczenia
torcik ajerkoniakowy
1 krem ajerkoniakowy "Dr. Oetker"
puszka mleka skondensowanego słodzonego
3 opakowania herbatników "Leibenitz"
10 dkg masła
220 ml mleka
0,5 litra śmietany kremówki (najlepiej 36 %)
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżeczki cukru pudru
1 cukier waniliowy
Mleko w puszce gotować 3 godziny (tuż przed robieniem ciasta)
tortownicę wyłożyć folią aluminiową lub pergaminem, teraz układamy herbatniki
przygotować krem ajerkoniakowy wg przepisu ze zmniejszoną ilością mleka i wyłożyć na herbatniki
na krem układamy następną warstwę herbatników i mleko z puszki zaraz po ugotowaniu
przykryć następną warstwą herbatników i po ostygnięciu warstwy mleka ułożyć bitą śmietanę (śmietanę ubić z 2 łyżeczkami cukru pudru, cukrem waniliowym, pod koniec ubijania dodać wcześniej rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę)
Na wierzch posypuję startą gorzką czekoladę
smacznego
dom_Klary - Śro 29 Sie, 2007 15:10
Ogólnie nie jestem zwolenniczką ciast (z deserów kawior najbardziej mi smakuje)
Moje matrymonialne jest jednak przyzwyczajone do słodkości, takie wychowanie, że posiłek musi spełniać wiele funkcji, miedzy innymi deser-słodka chwila, kiedy odpływa w dal w euforii, jakie to dobre.
W tym wypadku mam niewdzięczną funkcję deserowej gospodyni domowej.Szybki deser, który matrymonialnemu się nie nudzi, bardzo mu smakuje ,zdradziła mi we Włoszech gosposia.
2 paczki biszkoptów
trochę kawy (rozpuszczalnej, jakiejkolwiek)
2 budynie
niecały litr mleka
paczka masła
Gotujemy ten trochę gęstszy budyń, studzimy go (może sam wystygnąć).Mikserem ubijamy masło i dadajemy ten wystudzony budyń.
W miseczce mieszamy kawę z cukrem i wodą (powinno być ok.1/2l.).Taka sama kawa, jak do podania.Moczymy w niej po kolei biszkopty i układamy w misce-salaterce.Na warstwę moczonych biszkoptów warstwa kremu z budyniu.Koniec
Po kilku godzinach spędzonych w lodówie deser nabiera smaku.Nakłada się go łyżkami na talerzyki i gotowe.
Mało pracy, apetyt zaspokojony a ja WOLNA
Kate_mo - Nie 02 Wrz, 2007 10:37
A ja podam Wam jeszcze jeden wielokrotnie sprawdzony przepis na kuleczki:
Kuleczki czekoladowo-kokosowe
31/2 łyżki kakao
10 dag cukru pudru
15 dag wiórek kokosowych
male jajko
5 lyżek masła o temp. pokojowej
2 łyżki wina deserowego
1/2 łyżeczki cukru waniliowego
10 dag wiórek i pozostałe składniki wyrabiamy, odkładamy do lodówki na ok. pół godziny, a potem wyjmujemy, formujemy kulki i szybko obtaczamy je w wiórkach kokosowych, które nam zostały. Ponownie wkładamy do lodówki na ok. 1 h. Można też dodac pokruszone wafle, mleko w proszku, kawę i w ogole wszystko, co tylko nam wpadnie do głowy
SMACZNEGO
|
|
|