Problemy, pytania - potrzebne wzorki na troczki
renata1977 - Śro 23 Cze, 2010 19:43 Temat postu: potrzebne wzorki na troczki Kochani forumowicze, sweterek-bolerko zrobiłam , za wąski troszke , i teraz żeby go zebrać do kupy to musze jakies troczki mu zainstalować, tylko nie wiem jak sie do nich zabrać, prosze o pomoc. Dziękuję.
ciapara - Śro 23 Cze, 2010 19:55
a z jakiej wloczki? rozumiem ze sam lancuszek za prosty bedzie?
renata1977 - Śro 23 Cze, 2010 19:59
ciaparko ja już próbowalam łańcuszka i nie widzi mi się, coś pełniejszego bardziej, a włoczka jest taka troszke karbowana, troszke przypomina boucle, raczej cieńsza
Madzia - Śro 23 Cze, 2010 20:04
Ja robię łańcuszek, ale z kilku nitek, wtedy wychodzi grubszy. Można by zrobić półsłupkami, ale przynajmniej w moim wydaniu nie wychodzi to ładnie, jest sztywne i skręca się.
bjanna - Śro 23 Cze, 2010 20:06
renata1977, ja zawsze robie podwójny łańcuszek i jest oki, bo pojedynczy wychodzi kiepsko, ale z tej włóczki,która masz to ciężko
renata1977 - Śro 23 Cze, 2010 20:12
nie no w porządku, łańcuszek z kilku nitek byłby chyba ok, jak mogłam na to nie wpaść, zaćmienie jakieś, myślę że i z tej włoczki będzie to dobrze wyglądać bo jak robiłam pojedynczo to po prostu był za chudy i to jedyna jego wada była.
bjanna - Śro 23 Cze, 2010 21:32
renata1977, dobry pomysł z kilkoma nitkami, ale ja mówię o czymś innym,nie wiem jak to się fachowo nazywa, ale robisz 2 o łańcuszka, wbijasz szydełko w pierwsze oczko od lewej strony szydełka i przeciągasz nitkę , następnie przeciągasz nitkę przez oba oczka, teraz znowu przeciągasz nitkę przez o z lewej strony i znowu masz 2 o na szydełku, przeciągasz nitkę przez te 2 o i znowu przez o po lewej stronie itd, nie wiem czy jasno napisałam ale pokombinuj, taki ładniej wygląda niż łańcuszek pojedynczy i jest masywniejszy
mala100gosia - Śro 23 Cze, 2010 22:42
mozna zamocowac wstążeczke
milamirka - Czw 24 Cze, 2010 12:45
Bjanka a to nie jest lancuszek makramowy o ktorym piszesz wlasnie jest ladniutki i mocny
bjanna - Czw 24 Cze, 2010 13:05
milamirka, no może ja właśnie nie pamiętam jak on się nazywa, ale jest rewelacyjny do takich celów, nie skręca się i wygląda bardzo fajnie
anza87 - Czw 24 Cze, 2010 13:11
http://picasaweb.google.c...084613665039410
ja robiłam taki jaki jest pokazany na dole tego skanu.
renata1977 - Pią 03 Wrz, 2010 12:50
Kochane, ja musiałam szybciutko zrobić te troczki i zrobiłam z dwóch nitek łańcuszek, dość to wyszło. teraz odwiedziłam forum ponownie i dziękuję za kolejne odpowiedzi, Bjanna- muszę spróbować tego sposobu, ja kiedys coś takiego próbowałam, sadząc z opisu Twojego to było to, tylko że maialam tylko schemat i nie bardzo mi szlo, a teraz po Twoim komentarzu myślę że moge spróbować.
Malagosia- wstążeczka też jest bardzo fajna, tylko że ja z reguły mam tak,że potrzebuje czegoś tu i teraz, a że pasmanteria daleko, więc pozostaje to co z szydełka schodzi. Dziękuję Wam, pozdrawiam.
koteccek00 - Nie 05 Wrz, 2010 07:36
Mysle, ze ten wzor, o ktorym pisze Bjenna jest na poczatku tego filmiku.
http://www.youtube.com/wa...feature=related
Tak jakby polslupki, ale bez lancuszka.
Ja do czapek robilam warkocz z 3 lub 4 wloczek.
Nie wiem jak wytlumaczyc warkocz z 4 wloczek, ale robi sie podobnie jak z 3.
Wychodzi bardziej plaski i szerszy.
Lacrima - Nie 05 Wrz, 2010 08:36
Może komuś sie przyda
Ja robiłąm to tak
http://zamotanalacrima.bl...kurczaczek.html
maruda - Pon 20 Gru, 2010 20:22
wiem, że już troszkę musztarda po obiedzie ale ja robię tak:
biorę sznurek (nitkę) i skręcam - przy długich sznurkach najlepiej robi się to w dwie osoby
Jedna nitkę skręca od siebie druga do siebie. Jak już taką nitkę skręcimy dosyć mocno to jedna osoba łapie oba końce pilnując żeby się nitka nie rozwinęła. Druga łapie w połowie i pilnuje żeby obie połówki się równomiernie skręcały. potem wiąże się supeł na końcu żeby sznur(ek) się nie rozwinął. Moc skrętu regulujemy samodzielnie, więc sznur może być bardziej lub mniej luźny. Jeżeli robimy samodzielnie to jeden koniec warto gdzieś przymocować i skręcamy tylko w jedną stronę. Potem robimy tak jak we dwójke tylko, że w pojedynkę
opis może zagmatwany , ale starałam się wyjaśnić jak mogłam najlepiej Najlepiej spróbować samemu, bo sposób jest prosty, do tego można pobawić się kolorami.
makramka - Pon 20 Gru, 2010 20:44
Faktycznie sposób podwójnego łańcuszka to sznureczek makramowy znajdziesz go na moim blog, a można spróbować tez sznureczków ozdobnych polecam
|
|
|