To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Nici, nitki i niteczki... - etamin

heniutkowo - Nie 20 Cze, 2010 22:55
Temat postu: etamin
Dziewczyny spotkałyście się na pewno z wł.etamin co można z niej robić,jeśli chodzi o szydełko czy nadaje się na firany i obrusy.?
bjanna - Pon 21 Cze, 2010 07:52

moim zdaniem na firany się nie nadaje, na obrusy też, choć niektórzy takie lubią, więc w tym przypadku jest to sprawa gustu, nadaje się zdecydowanie na wszelkiego rodzaju odzieżowe robótki, ciuszki, szale itp
Trusia - Pon 21 Cze, 2010 09:14

Etamin to akryl, z akrylu raczej się nie zrobi firanki Smile
irenka10 - Pon 21 Cze, 2010 10:32

Moim zdaniem na firanki i obrusy nadaje sie bawełna typu maxi piroska Etamin napewno nie
romualda - Pon 21 Cze, 2010 10:53

Ja osobiście polecam na firanki "Muza" 30x4.Robię właśnie firankę i wychodzi ślicznie.Zresztą nici zakupiłam w PASMANTERII ANDRZEJ.
maja1 - Pon 21 Cze, 2010 12:44

Ostatnio znajoma robiła firanki z białego Kocurka Jeszcze ich nie widziałam ,ale jak widać z akrylu też można ,wszystko jest kwestią gustu.
heniutkowo - Wto 22 Cze, 2010 15:48

Wszystkim wam dziewczyny dziękuję ,Fakt z kocurka sama kiedyś robiłam,ale przyszywałam taśmę z obciążnikami czy jak to się nazywa.Dziewczyna przyniosła mi dwa kg. tego etaminu i zaklina się ,że chce ztego etaminu i firanę i obrus,a niech ma.Jeszcze raz dziękuję.
bjanna - Śro 23 Cze, 2010 09:32

heniutkowo, no jak się tak strasznie upiera to rób wesoło mi ciekawe czy będzie zadowolona z efektu końcowego puknąć się koniecznie napisz
Makarbella - Śro 23 Cze, 2010 19:17

bjanna napisał/a:
heniutkowo, no jak się tak strasznie upiera to rób wesoło mi ciekawe czy będzie zadowolona z efektu końcowego puknąć się koniecznie napisz

Oczywiście, że będzie zadowolona, bo firanki będą śliczne. Ale po pierwszym praniu entuzjazm może nieco opaść...

heniutkowo - Wto 06 Lip, 2010 21:59

Miłe moje Panie ,idzie mi ten etamin mnie się nie podoba jej takKlijent płaci i klijent ma życzenie.Jeśli córka zdąży wrócić z koloni to zrobię zdjęcie bo wzięła aparat.Aja dzisiaj kupiłam "Peonię"kremową dla teściowej ma firanę.
vichta - Sob 27 Sie, 2016 14:41

Ja też mam pytanie o włóczkę Etamin Yarn Art.
Czy będzie na niej widać wzór? Wygląda dość "perłowo" (skręt jest mocno widoczny), a na takich włóczkach z reguły wzór się "rozmywa".
Czy ktoś robił z niej jakimś wzorem na drutach i może podzielić się opinią?
Chodzi mi o uzyskanie ładnego widocznego ażurku.
Zachwyciła mnie Cotton Soft (skręt jest bardzo dyskretny) i szukam czegoś w podobnej grubości, bo chciałabym spróbować czegoś nowego.
Niestety, do najbliższego sklepu mam jakieś 1500 km, więc osobiste macanie nie wchodzi w rachubę Smile

A może Peonia byłaby lepsza na ażurek?

Z góry dziękuję kwiatek dla ciebie

maranta - Sob 27 Sie, 2016 20:29

vichta napisał/a:
Ja też mam pytanie o włóczkę Etamin Yarn Art.
Czy będzie na niej widać wzór? Wygląda dość "perłowo" (skręt jest mocno widoczny), a na takich włóczkach z reguły wzór się "rozmywa".
Czy ktoś robił z niej jakimś wzorem na drutach i może podzielić się opinią?

Ja robiłam z Etamin kieckę na drutach.

Po zrobieniu rozprasowałam na chama, nie cackałam się i wzór super widać wesoło mi

vichta - Sob 27 Sie, 2016 21:13

Dzięki, Aniu love
Kiecka bajeczna brawo
Piszesz na blogu, że robiłaś na drutach 2. Ja myślałam o 2,5.
Czy Ty tak rzadko dziergasz, czy ta włóczka jest aż taka cienka?
Wygląda to dość przeźroczysto...
Właśnie skończyłam bluzeczkę z Cotton Soft na drutach 2,5.
Nic mi nie prześwituje, a włóczki mają dokładnie ten sam metraż.

Zastanawiam się jeszcze nad tą:
http://allegro.pl/show_item.php?item=6435847569
i nad tą:
http://allegro.pl/wloczka...6435789120.html
Peonia ma 520 metrów, tajemnicza polmerino jest... tajemnicza nie wiem
Sprzedająca... jest na urlopie hmm

A chcę zrobić sweterek z ażurowym karczkiem, bez żadnych "przeciągów", poza ażurem, oczywiście Smile