To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Nasze prace - Hardangerowe początki Maknety

makneta - Wto 30 Mar, 2010 23:20
Temat postu: Hardangerowe początki Maknety
Nie mogłam dłużej się opierać. Na początek za radą Nikusa wybrałam dość prostą serwetkę. Zaczęłam późno w niedzielę i oczywiście skopałam fastrygę. W poniedziałek wieczorem miałam tyle

Robię na płótnie DMC, używam kordonka Maja.

A tak wygląda oryginał

Nikus4 - Śro 31 Mar, 2010 06:49

No proszę, proszę??? hmm Ale mnie zaskoczyłaś Makneta. Jak na pierwszy raz to super. cmoknięcie brawo brawo brawo Pojętna z ciebie dziewczyna. bye
makneta - Śro 31 Mar, 2010 07:17

Nikus, ale spąsowiałam od takiej pochwały. love
Na razie przerwa, bo święta za pasem i chociaż co nie co muszę porobić w domku, chociaż i tak idziemy do rodzinki.

kaska27s - Śro 31 Mar, 2010 09:56

pieknie Ci to wychodzi, ja tez probowalam, ale mam zbyt luzno tkany material, a myslalam ze bedzie wsam raz na ten haft...
makneta - Śro 31 Mar, 2010 13:03

kaska27s, bardzo dziękuję. Mój materiał jest zaskakująco gęsty i sztywny, kupiłam DMC wg wskazówek dziewczyn.
Krzysia - Pon 05 Kwi, 2010 09:47

Makneta cool świetnie !!!

Kaskanie wiem jaki masz materiał, ale ten haft można robić na różnych tkaninach i nitkami o różnej grubości. Myślę jednak, że naukę trzeba zacząć materiałami najbardziej tradycyjnymi, czyli tkanina o gęstości ok. 10 nitek / cm i nićmi o grubości # 5 i # 8 lub #3 i #5. Wiem, że dziewczyny uczące sie hardangera przez internet były zaskoczone grubością haftu, spodziewały się czegoś bardziej delikatnego, a już szczególnie dziergany brzeg jest dość masywny. Po ukończeniu, wypraniu i wyprasowaniu hardangerowe hafty są naprawdę cudne i wcale ta grubość nie przeszkadza cmoknięcie

makneta - Nie 09 Maj, 2010 07:50

Na wczorajszym spotkaniu Madziula i Krzysia pokazały mi jak się wypełnia mostki i robi gołębie oczka w mojej serwetce, po powrocie do domu (jak już dzieciaczki poszły spać) puściłam w ruch igiełkę i wczoraj wieczorem miałam już trochę więcej.

Nikus4 - Nie 09 Maj, 2010 08:20

Fajnie Makneta, że mogłaś byś na takim spotkaniu. Szkoda, że ja mieszkam w takiej dziurze! Takie spotkania są zawsze owocne. Teraz na pewno w ciągniesz się w hardanger?! bye
Krzysia - Nie 09 Maj, 2010 17:00

Magda cmoknięcie świetnie Ci poszło cool

Obejrzałam zdjęcie serwetki, wczoraj podjęłyśmy właściwą decyzję, na schemacie musiał być błąd, tam jest tak jak Ty to robisz, na zmianę raz gołębie oczka, raz ukośne przęsełka.

alutka171 - Pon 10 Maj, 2010 01:21

Twoje początki wyglądają całkiem profesjonalnie brawo brawo brawo
gosias - Pon 10 Maj, 2010 06:53

A ja widziałam "na żywo" pracę makneta, wesoło mi wesoło mi wesoło mi
makneta - Pon 10 Maj, 2010 08:55

Nikus4, Krzysia, alija, gosias, bardzo dziękuję.
makneta - Czw 13 Maj, 2010 08:17

Jestem na takim etapie i muszę na trochę odłożyć robótkę. Zostało mi niewiele wesoło mi
Mam tylko problem, bo w jednym miejscu przecięłam nitkę z bloczka.

gosias - Czw 13 Maj, 2010 09:15

super cool cool cool

Podziwiam, bo dla mnie ta technika, to "czarna magia".....

Krzysia - Czw 13 Maj, 2010 12:32

Makneta po naprawie nie będzie widać, a jak to zrobić opisałam tutaj - Ciebie dotyczy przypadek trzeci.
miziaj - Nie 16 Sty, 2011 21:52

Makneta a gdzie koniec?Bardzo bym chciała zobaczyć już skończone dzieło bo jest śliczne.To trochę przypomina mereżkę,ale bardziej fantazyjne.Czekam na zdjęcie
makneta - Nie 17 Kwi, 2011 23:16

Dopiero przeczytałam pytanie. Niestety końca nie ma - haft spoczywa gdzieś w szufladzie.
alutka171 - Pon 18 Kwi, 2011 00:51

a tak się pięknie zapowiadało Smile