To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Chwalimy się - [ frywolitka] Jadwisia się chwali?!

jadwisia - Czw 25 Lut, 2010 21:56
Temat postu: [ frywolitka] Jadwisia się chwali?!
Nie wiem czy mam się czym chwalić??? oooo nieee
Są to moje pierwsze kolczyki frywolitkowe.Wszystkim, ktorzy mi pomogli nauczyc się podstaw frywolitkowania bardzo dziękuję.
Prosze o wyrozumiałość w ocenie,bo flikam dopiero 3 tygodnie.

ooooo

la_femme - Pią 26 Lut, 2010 03:01

pierwsze koty za płoty brawo . Czarne kolczyki są super brawo brawo brawo
woalka - Pią 26 Lut, 2010 08:02

jadwisiu, naprawdę masz się czym chwalić!
Jesteś żywym przykładem na to, że cierpliwość w dążeniu do celu jest kluczem do sukcesu, a ćwiczenie czyni mistrza.
Teraz nic innego, jak tylko dalej doskonalić warsztat i dzielić się kolejnymi sukcesami z nami Smile
Naprawdę z całego serca gratuluję Ci dotychczasowych efektów ciężkiej pracy
cmoknięcie

Ewcia101 - Pią 26 Lut, 2010 09:08

jadwisia, super Ci poszło brawo W 100% zgadzam się z woalką, "ćwiczenie czyni mistrza". Czyli zanim się obejrzymy będziesz nam tu prezentować biżuterię, którą sama wymyśliłaś albo może jakieś większe "działa" jak serwetki Wink.

Trzymam kciuki za dalsze robótki Smile

rogalm1 - Pią 26 Lut, 2010 10:36

Witaj, gratuluję już tego, że się nauczyłaś, bardzo ładne kolczyki, zwłaszcza te czarne!
karmelek - Pią 26 Lut, 2010 14:50

BRAWO !!! brawo brawo brawo
Elunia - Pią 26 Lut, 2010 17:17

No widzisz -nie takie to straszne-wyszły ci przepięknie,supłaj dalej brawo brawo
jadwisia - Pią 26 Lut, 2010 20:40

la_femme, woalka, karmelek,
Wiem,że moje prace pozostawiają wiele do życzenia.Ale cieszę się,że już wiem o co w tym wszystkim chodzi.Dokładnośc wyrobię w trakcie ćwiczeń.
Tak mnie te frywolitki pochłonęły,że każdą wolną chwilę im poświęcam.Teraz "ubieram "jajka.Wyobrażcie sobie,że wykorzystuję te kawałki ,które powstały jak się uczyłam.Oczywiście nie wszystkie,ale np.pas kółeczek z łuczkiem jest częścią ,którą wrobiłam do całości.
Wkrótce to pokażę.
Teraz zrobiłam takie, jak te czarne tylko z cieńszego kordonka

Mary-Anne - Pon 01 Mar, 2010 19:42

Jadwisiu, świetnie!
Bardzo ładnie CI wyszło!
A później będzie tylko lepiej Very Happy

nula - Czw 04 Mar, 2010 07:53

woalka napisał/a:
Jesteś żywym przykładem na to, że cierpliwość w dążeniu do celu jest kluczem do sukcesu, a ćwiczenie czyni mistrza.
Teraz nic innego, jak tylko dalej doskonalić warsztat i dzielić się kolejnymi sukcesami z nami Smile
Naprawdę z całego serca gratuluję Ci dotychczasowych efektów ciężkiej pracy

woalka świetnie to ujęła cool
Ja też podziwiam Twój upór w nauce !!!!
I już widać efekty - bardzo się cieszę i gratuluję !!! brawo brawo brawo

jadwisia - Wto 09 Mar, 2010 11:27

Może pochwalę się następnymi osiągnięciami: -tym razem wisiorek,może być kompletem do kolczyków
woalka - Wto 09 Mar, 2010 13:33

jadwisiu, mam kiepskie oko, ale albo robisz cieńszym kordonkiem, albo mocniej zaczęłaś ściskać supełki, kółeczka i łuczki, albo i jedno i drugie.
Tak, czy inaczej - efekty są świetne. Prace są bardziej zwarte, a dzięki temu coraz ładniejsze.
Zauważyłam też, że pikotki łączące są nieco mniejsze. Dobrze, że zwracasz na nie uwagę, bo faktycznie praca jest estetyczniejsza, kiedy te miejsca połączeń nie są zbyt "rozwleczone", a łatwo to osiągnąć właśnie dzięki zmniejszeniu pikotek, które nie służą ozdobie, tylko połączeniu kółeczek czy łuczków.
Tymczasem gratuluję, trzymam kciuki nadal i czekam na kolejne fotki Smile

karmelek - Wto 09 Mar, 2010 14:03

jejku... zrobiłaś ten wisiorek z przeplatanką!!! Świetnie wyszedł!!! cool cool cool
jadwisia - Wto 09 Mar, 2010 14:34

woalka, Dziękuje za słowa dodające chęci do dalszego działania.Rzeczywiście robię trochę cieńszym kordonkiem no i chyba ciaściej.Często widzę te moje niedokładności ,ale sa za daleko i pruć nie można i nie warto.
karmelek, było dużo problemów zanim zrobiłam ten wisiorek ,ale jestem z siebie zadowolona,że wogóle go zrobiłam.
Nadal mam dużo zapału i teraz robię kurkę.Mam już chętnych na kolczyki i muszę się sprężyc i motać. cmoknięcie cmoknięcie

Elunia - Wto 09 Mar, 2010 16:56

Coraz lepiej,coraz lepiej-gratulacje brawo brawo
buziaczek - Wto 09 Mar, 2010 16:59

bardzo ładne frywolitki brawo
szydeleczko - Wto 09 Mar, 2010 18:38

sliczne
ooooo

Kamoni - Wto 09 Mar, 2010 19:43

Bardzo ładnie i widać postępy nie trać zapału świetnie Ci idzie:)
jadwisia - Śro 31 Mar, 2010 16:41
Temat postu: Moja biżuteria.
Zaraz pokażę dlaczego tak długo się nie odzywałam?!
To tylko jedne z wielu.
Niestety zdjęć nie mogę wstawić,bo coś nawala internet.Spróbuję póżniej.

jadwisia - Śro 31 Mar, 2010 23:14
Temat postu: [ frywolitka] Frywolitki z ostatnich dni.
[img]http://images43.foto...43d9m.jpg[/img]

To są moje wypociny ostatnich dni.Mam jeszcze problem z wstawieniem 3-ch koralików na górnych płatkach np.kwiatka(patrz nieb.kolczyki z perłą).Wstawiam tam jeden bo 3-ch nie umię.

http://sonius221.fotosik.pl/albumy/748520-4.html

lamika88 - Śro 31 Mar, 2010 23:38

Śliczne frywolitki brawo brawo
Ewcia101 - Czw 01 Kwi, 2010 13:32

jadwisia, to na prawdę Twoje prace?? Jestem pod wielkim wrażeniem brawo Gratuluje wytrwałości brawo brawo brawo brawo brawo brawo brawo
jadwisia - Czw 01 Kwi, 2010 20:07
Temat postu: 3 koraliki w"kupce"
Ewcia101,
Boję się,że zostałam maniakiem frywolitek.Mogę nie spać i tylko dłubać.Naprawdę mnie to wciągnęło.Szukam ładnych wzorów, sama też wymyślam,ale nie zawsze są ładne.
Nie zawsze wiem jak wstawić koraliki.Mam problem z wstawieniem 3-ch koralików w "kupce" na górnych płatkach np.kwiatka(patrz nieb.kolczyki z perłą,dolne kółka).Jeden owszem wstawię,ale 3 ?????

ania_b - Czw 01 Kwi, 2010 21:02

jadwisia, ja chyba wiem, w czym problem z koralikami, tylko nie wiem, czy potrafię to sensownie wyłożyć.
Widzę, że koraliki masz na nitce wiodącej (czyli tej, co jest potem w środku). Myślę, że zaczynając kółeczko, masz koralik na nitce między pętelką a czółenkiem.
Weż trzy koraliki i umieść je na pętli z nici, którą owijasz wokół dłoni zanim zaczniesz robić kółeczko. Kiedy dojdziesz do miejca, gdzie chcesz mieć koraliki, zrób po prostu pikotek, a robiąc go, przesuń koraliki tak, żeby były na tym pikotku, Jak ładnie wszystko ściągniesz, to koraliki same ułożą się w ładną piramidkę.
Zobaczę, czy mam w materiałach instrukcję obrazkową, bo domyślam się, że to, co napisałam, to brzmi bardziej jak bełkot.

jadwisia - Czw 01 Kwi, 2010 22:04
Temat postu: 3 koraliki-piramidka
ania_b, Dziękuję,chyba zrozumiałam.Ale czy napewno to zaraz praktycznie sprawdzę.
Instrukcja obrazkowa-mile widziana!