Pomoc, porady - Gwiazda szeryfa - ile trzeba czekac aż zakwitnie????
Zulka - Nie 06 Gru, 2009 14:05 Temat postu: Gwiazda szeryfa - ile trzeba czekac aż zakwitnie???? Hej
Mam pytanie odnosnie tej gwiazdy szeryfa. Kupiłam ją przypadkiem na targach kwiatów w maju i troche mi urosła, ale nawet nie wiedziałam za bardzo co to jest. Wiadome było że jest to jakiś sukulent i tyle. Dzis całkiem przypadkiem wpadłam na trop i już wiem ze jest to gwiazda szeryfa!!!!! Powiedzcie kiedy moge spodziewa się że zakwitnie ??????
Zapraszam na swój blog - Są tam zdjęcia roślinek którymi chciałam się pochwalic
bjanna - Nie 06 Gru, 2009 15:36
Zulka, ona kwitnie latem, jak wiekszość sukulentów, ale trzeba się z nią odpowiednio obchodzić, raz najlepiej nie podlewać, a od lutego raz w tygodniu, a zakwitnie na pewno, kwiaty są przepiękne, ale strasznie przykro pachnące
Makarbella - Nie 06 Gru, 2009 18:12
Trzeba jeszcze postawić ja na oknie i nie przestawiać. Jeśli masz napad ochoty na mycie okna - przeczekaj. Jeśli ci nie przejdzie - narysuj znaczek na doniczce tak, aby postawić ją później dokładnie w tym samym miejscu gdzie stała poprzednio i tą samą stroną w kierunku światła. Kwiat jest przecudnej urody, ale zapach jest taki, że przy nim zapach skarpet noszonych przez miesiąc na obozie wędrownym w Alpach i niepranych jest niezwykle przyjemną perfumą.
Zulka - Pon 07 Gru, 2009 13:28
Dzięki, za cenne informacje. Z podlewaniem to ja wiem tylko z tym przestawianiem rośliny to chodzi o "wogóle" czy wtedy kiedy już mi zakwitnie(mam nadzieję) ???
a z tym że śmierdziel jest to już doczytałam na necie. Mam nadzieje że uda mi się z tym kwitnieniem jak bedzie pora na to.
Jeśli wiecie coś jeszcze ciekawego o tej roślinie to opiszcie, chętnie się podszkolę
Zulka - Pon 07 Gru, 2009 13:31
Dzięki, za cenne informacje. Z podlewaniem to ja wiem tylko z tym przestawianiem rośliny to chodzi o "wogóle" czy wtedy kiedy już mi zakwitnie(mam nadzieję) ???
a z tym że śmierdziel jest to już doczytałam na necie. Mam nadzieje że uda mi się z tym kwitnieniem jak bedzie pora na to.
Jeśli wiecie coś jeszcze ciekawego o tej roślinie to opiszcie, chętnie się podszkolę
Makarbella - Wto 08 Gru, 2009 21:35
Chodzi o przestawianie w ogóle. Ma stać w jednym miejscu i tyle. Miałam to cudo kiedyś, kwitło we wrześniu.
|
|
|