To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Nici, nitki i niteczki... - a co z lnem?

katasza - Nie 25 Paź, 2009 21:06
Temat postu: a co z lnem?
Zastanawiam się jak w tytule.

Wpadła mi w oko nić: http://www.zamotane.pl/in...ct&prod_id=1572
i zastanawiam się co z tego typu nici można zrobić.

dlatego pytam: czy któraś z Was odwiedzających to forum miała okazję dziergać tą nitką?
Byłabym bardzo wdzięczna za opinie i spostrzeżenia!

monika_b - Nie 25 Paź, 2009 21:28

Kupiłam ją z myślą zrobienia z niej spódnicy, chociaż sprzedawca mówił, że raczej biorą ją na torebki. Mi się wydawało, że na ciuchy też będzie ok. Do momentu gdy zrobiłam kilka oczek łańcuszka... Okazało się, że sprzedawca miał rację, włóczka jest bardzo sztywna i drapiąca. Dodatkowo ma bardzo nieprzyjemny zapach. Zrobiłam z niej serwetę, którą możesz zobaczyć w mojej galerii, na serwetę polecam z czystym sumieniem.
kaska27s - Nie 25 Paź, 2009 21:30

ja ja dotykalam w pasmanterii bo tez mi sie rzucila w oczy Wink , ale dosyc sztywna jest, ale efektowna blyszczaca, myslalam o bluzeczce jakiejs, topik, torebka.....
monika_b - Nie 25 Paź, 2009 21:34

kaska27s napisał/a:
myslalam o bluzeczce jakiejs, topik
nie wiem jak Ty, ale ja zadrapałabym się na śmierć, na ubrania naprawdę odradzam, moim zdaniem, tylko ozdoby.
katasza - Nie 25 Paź, 2009 21:38

Właśnie zastanawiałam się czy będzie "gryźć". pozostaje jeszcze kwestia prasowania, bo przecież len strasznie się mnie.

miałam pomysł na zrobienia sukienki z tej włóczki.

monika_b - Nie 25 Paź, 2009 21:48

katasza napisał/a:
miałam pomysł na zrobienia sukienki z tej włóczki
tak jak napisałam wyżej, nie radzę

katasza napisał/a:
pozostaje jeszcze kwestia prasowania, bo przecież len strasznie się mnie.
on ma dodatek wiskozy więc nie jest tak źle z tym gnieceniem
makneta - Nie 25 Paź, 2009 22:01

O, a ja kupiłam 3 motki z myślą o bluzeczce, bo napisane jest że po wypraniu robi się bardziej miękka, ale jeszcze nie zaczęłam.
monika_b - Nie 25 Paź, 2009 22:05

makneta napisał/a:
napisane jest że po wypraniu robi się bardziej miękka
minimalnie mięknie, ale nie przestaje drapać brrrrrrrrrrrrrrr. Nie wyobrażam sobie, że mogłabym się w to ubrać.
katasza - Nie 25 Paź, 2009 22:06

OK! wezmę sobie na wstrzymanie / przynajmniej jak na razie:)/

Dziękuję za odpowiedzi!! cmoknięcie

Bożena- 2000 - Pon 29 Mar, 2010 00:23

acha! A ja właśnie z Leny ,30 len, 70% akryl,jadę spódnicę. Robi się fajnie, mięciutka, nie gryzie. Tylko zastanawiam się jak toto zachowa się po upraniu. Czy ktoś z tego dziergał? Jak się Lena nosi? Bardzo mi się podoba, mam ochotę zapolować na więcej, tylko nie wiem jak to będzie w użytkowaniu?
Phoebe - Pon 29 Mar, 2010 06:54

Bożena- 2000, moj "len" to 15% len 85% plyester - z tego cuda fajnie sie robi, nie gryzie, po praniu jest miekkie i mile w dotyku i nie rozciaga sie raczej. (robilam z tego stringi dla kolezanki . jest zadowolona Smile )
gdyby ktoras z was chciala to jest do kupienia na ebay

zorza - Sob 11 Lut, 2012 11:55

No właśnie też się zastanawiam.
Dostałam zamówienie i włóczkę lnianą(60% len/40% wiskoza) na sweterek i tak się zastanawiam jak to sie będzie nosić.Bo jak dla mnie to taki sznureczek.
Ma to być sweterek robiony na drutach ściegiem pończoszniczym.

irenka10 - Sob 11 Lut, 2012 13:16

Zrobiłam sobie bluzeczkę 53% lnu poliakryl z gedifry
Prałam już ,dobrze trzyma fason .Po praniu zrobił się trochę bardziej miękki
Sweter wygląda bardzo elegancko Jestem z tej włoczki z tej firmy bardzo zadowolona