To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełn± wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miło¶ników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Technika patchworkowa - wszystko co musisz wiedzieć - kwadraciki

agnesik12 - Sob 01 Sie, 2009 11:45
Temat postu: kwadraciki
Już od dłuższego czasu zabieram się za patchworki. Czytam, podpatruję.... Ale nie jestem pewna jednego.

Czy wzory na tych małych kwadracikach to się po prostu wycina i potem przyszywa ręcznie???

Czy maszynowo???

agnesik12 - Sob 01 Sie, 2009 11:57

a i jeszcze jedno. na stronie patchworkowo znalazłam jak się robi elmenty do kwadracików

elementy

czy trzeba tak robić każdy element czy starczy po prostu wyci±ć go i przyszyć???

nula - Sob 01 Sie, 2009 13:21

agnesik12, szczerze mówi±c nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi ?
generalnie patchworki zszywa się z kawałków - mog± być kwadraciki, trójk±ty, romby i wiele innych
Można zszywać ręcznie albo maszynowo.
A ten link, który podała¶ jest akurat do aplikacji....
Napisz dokładniej z czym masz problem
a tutaj jest trochę teorii
http://maranta.livenet.pl...topic.php?t=172

dom_Klary - Sob 01 Sie, 2009 17:36

Nula ma rację, aplikacje potem się przyszywa, ręcznie najlepiej , bo wtedy jest staranniej.
Kwadraciki można na maszynie, potem jest podkład z wypełnienia i na koniec aplikacja.
Pozdrawiam

agnesik12 - Sob 01 Sie, 2009 19:36

tak dokładnie to chodzi mi o aplikacje na tych kwadracikach.

np. gdybym chciała zrobić kwadracik złożony z mniejszych kwadratów i 2 koniczynek aplikacja

to czy każd± koniczynkę muszę podszywać??? czy po prostu wyci±ć i przyszyć do kwadracika?

i mówicie że najlepiej ręcznie? a jakim ¶ciegiem??? bo ja jestem zupełnie ciemna w tych sprawach Sad pukn±ć się

pukn±ć się pukn±ć się pukn±ć się pukn±ć się

dom_Klary - Pon 03 Sie, 2009 11:26

Koniczynkę rysujesz na papierze, wicinasz ten wzorek , przykładasz na materiał, obszywasz fastryg±, prasujesz , odczepiasz papier i mocujesz do motywu rotfl wybuchowo
Ale pracochłonne hopla hopla , lubię to, ale... efekt murowany, nic sie nie ci±gnie... .

Pozdrawiam seerdecznie