Pomoc, porady - Opieka nad cambrią - proszę o porady
honda46 - Śro 08 Lip, 2009 12:18 Temat postu: Opieka nad cambrią - proszę o porady Dostałam w prezencie tą piękną roślinkę z rodziny storczyków , niestety niewiele wiem na temat opieki nad nią, a nie chciałabym jej stracić, może ktoś coś wie i mógłby podpowiedzieć?
Paddington - Śro 08 Lip, 2009 15:53
Ja to tak ogólnie o storczykach kilka słów tylko powiem.
- lubią słońce- źle się trzymają na oknach północnych lub bez dostępu do światła.
- podlewanie- raz na tydzień lub 1,5 tygodnia nalej wody do miski i włóż storczyka na około 1,5-2h - wypije ile będzie chciał. Potem może sobie stać bez wody. w sumie to od góry go nie podlewaj- korzenie tego nie lubią i nie pozwól też aby stał w wodzie (poza czasem bycia w misce)bo zgnije i nie urośnie.
- jak kwiaty przekwitną utnij pędy na których były krótko przy samych liściach- wypuści wtedy nowe i zakwitnie
To tak ogólnie o storczykach- rady sprawdzone na własnych okazach. Wiem, że to żadne odkrywcze myśli, ale może na coś się przydadzą.
http://images.google.pl/i...dA43HsAbu48nPBw
Pozdrawiam
honda46 - Śro 08 Lip, 2009 20:11 Temat postu: Dziękuję za wskazówki.
Bernadka - Czw 09 Lip, 2009 12:25
oj co do słońca to całkiem się nie zgadzam , światło to storczyki lubią ale nie słońce , u mnie rosną na północno wschodnim oknie i rosną jak widać w mojej galerii kwiatowej , na tym oknie najlepiej . http://maranta.livenet.pl...1955a388#233581
Libidka - Pią 10 Lip, 2009 01:41
Zgadzam się z Bernardetką że nie znoszą pełnego słońca u mnie też najlepiej rosną na oknie północno wschodnim i ja podlewam wodą która odstoi już trochę ,też do miseczki a potem zlewam już jak roślina się dosyć napije.Pozdrawiam
honda46 - Pią 10 Lip, 2009 12:06 Temat postu: Opieka nad cambrią - proszę o porady Słyszałam, że storczyki lepiej "kąpać" niż podlewać, czy to prawda? Czy woda musi być przegotowana i schłodzona do temperatury pokojowej, czy prosto z kranu "odstana"?
Paddington - Pią 10 Lip, 2009 14:17
honda kąpanie ich to właśnie metoda podlewania- raz na jakiś czas w misce z wodą:D ja ich nigdy inaczej nie podlewam.
Co do słońca to moje obserwacje tylko (jak z reszta pisałam) bo trzy storczyki zmarniały mi zupełnie na północnym oknie.
Pozdrawiam i życzę aby rósł pięknie
Bernadka - Pią 10 Lip, 2009 14:51
ja bankrutuję i kupuję im wodę destylowaną i taką je podlewam dokładnie to wstawiam je raz na 8-10 dni do miski z wodą destylowaną tak aby woda była aż po brzeg doniczki i czekam 30 do 45 minut jak całe podłoże nasiąknie . potem stawiam na specjalnej podstawce na której zawsze jest woda ale tak aby dół doniczki nie dotykał wody .Poza tym zraszam je bardzo często . myślę Paddington, że może to wina czegoś innego niż północne okno że twoje storczyki umarły. jest wiele rzeczy które mogą storczykom nie odpowiadać
honda46 - Pią 10 Lip, 2009 20:02 Temat postu: Opieka nad cambrią ... Jesteście wspaniałe - dziękuję za porady. Gdy tylko nauczę się "wstawiać" zdjęcia to pokażę moje ulubione roślinki. Nie mam ich za dużo: 5 z rodziny storczyków, 3 amarylisy i 4 ... nie wiem jak się nazywają (mają okrągłe zielone listki na cienkich łodyżkach).
cobrad - Nie 12 Lip, 2009 16:58
To ja się jeszcze dołączę i spytam: czymś można je spryskiwać? Bo mam jakąś mgiełkę, ale według wskazań jest do korzeni raczej niż do liści, a moje storczyki zbierają kurz aż miło.
Paddington - Nie 12 Lip, 2009 19:12
fakt- liście bardzo się kurzą- u mnie też. Nie wiem czy to poprawne- bo nigdzie tego NIE wyczytałam ale ostatnio przetarłam liście swoich zwykłym wacikiem z wodą z kranu- listek po liściu ( to nie benjamin więc poszło szybko ) Ciekawe, czy ktoś z maranciaków wie jak to z tymi mgiełkami jest?
Pozdrawiam wszystkich wakacyjnie-nawet na weekendowym wyjeździe dorwałam się do komputera
honda46 - Śro 22 Lip, 2009 15:10 Temat postu: Opieka nad cambrią - proszę o porady
mój biały storczyk ma w tej chwili 13 pięknych dużych kwiatów, żółty ma też dużo kwiatów i wyrasta 1 nowa pąkówka, za to cambria straciła wszystkie kwiaty (przekwitły) , pozostałe 3 odpoczywają.
|
|
|