To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Nici, nitki i niteczki... - Elastyczne nici do wydziergania kostiumu kapielowego

Anastassia - Czw 26 Lut, 2009 17:56
Temat postu: Elastyczne nici do wydziergania kostiumu kapielowego
Witam,

czy moglybyscie doradzic jakich nici uzywa sie do szydelkowania kostiumu kapielowego aby byl elastyczny i trzymal sie ciala po wyjsciu z wody ? Zalezy mi na tym aby nic byla maksymalnie cienka. hmm

Bede wdzieczna za rady

pozdrawiam

Anastassia - Czw 26 Lut, 2009 22:39

Chodzi mi o taki kostium...

katarzyna341 - Pią 27 Lut, 2009 13:54

Witaj,może MAXI albo czeska snechurka ?
nie pamiętam,kto robił takie cudo,ale chyba właśnie z MAXI,pochwal się ,jak skończysz...

http://www.fotosik.pl/pok...3d6d06f524.html

Anastassia - Pią 27 Lut, 2009 15:17

Katarzyna dzieki, sprobuje

to chyba jednak klamstwo z noszeniem tych kostiumow do wody. Zasugerowalam sie informacja kogos, kto sprzedaje na amerykanskim ebay'u. Spedzilam caly dzien na szukaniu nici, a dzis znalazlam ten kostium na stronie internetowej sklepu, ktory go mial w ofercie i jak byk jest tam napisane ze kostium nie jest przeznaczony do wchodzenia do wodu Razz

Niemniej jednak powinien przylegac do ciala.... Mam nadzieje, ze ktos robil cos takiego i sie wypowie....

Eve - Pią 27 Lut, 2009 15:34

Kiedyś Kroowka robiła swój (inny) strój kąpielowy z elastycznej nici. Tutaj więcej.
mala100gosia - Pią 27 Lut, 2009 15:36

ja robiłam taki z bawełny więc napewno taki materiał isę nie nadaje bo wiem z własnej praktyki ale sa jakies nici z elastenem czy lajkra i podobno one sa do tego Smile
Ainer - Pią 27 Lut, 2009 15:42

Witaj Anastassia robiłam mojej córce taki kostium ,ale nie nadawał się do wody( robiłam bawełna z akrylem) gdzieś wyczytałam że włóczka do wody musi 100%mikrofaza lub lycra ale takiej nie znalazłam a ten kostiumik rewelacja cool życzę powodzenia cmoknięcie
Anastassia - Pią 27 Lut, 2009 17:55

kwiatek dla ciebie

Dziekuje wszystkim za informacje. Mimo, ze mieszkam w USA, zadalam to pytanie bo po 5 (doslownie) godzinach poszukiwania przez internet nie znalazlam wlasciwych nici, wiec myslalam ze sciagne z Polski.

Dzis dolozylam nastepne 3 godziny i znalazlam dwie kandydatki:
1) 55% bambus, 24% bawelna, 21% elastyczny nylon - wybralam ja na "pierwszy ogien" bo byla o wiele ciensza niz ta druga - nie wiem czy takie zdjecie cos daje ale na wszelki wypadek pokazuje

2) 98.3% bawelna, 1.3% Elastic - mimo, ze polecana konkretnie do strojow kapielowych wydaje mi sie jakas taka "swetrowa"

Nessie - Nie 08 Mar, 2009 01:50

Ja w kwestii formalnej. Na modelce ten kostium leży fajowo, ale na "normalnej" tak:

I tak wszystko zależy od figury, tu jest kombinacja tego kostiumu jako sukienki wieczorowej:

i po małej kombinacji wersja dzienna, ponoć bardziej seksi:

A jeśli chodzi o włóczkę - może być bawełna, ale oprócz niej dodaj np. nici krawieckie, poliestrowe, mogą być elastyczne. Po prostu robisz z dwóch kłębków jednocześnie.

mala100gosia - Nie 08 Mar, 2009 19:34

z tymi nicmi to dobry pomysł Smile no i trzeba robić na pewno scisle Smile
mala100gosia - Śro 17 Cze, 2009 11:09

pomocne mogą byc też oczka ścisle przerabiane po karzdym rzadku dla utwalenia Smile

http://kaszmir2009.pl/ind...duct&prod_id=67

mam pytanie o te własnie włoczke co wstawilam link powyżej. Kroowka robila z niej bikini i nawet w wodzie dobrze sie jej zdaniem sprawdzila, a co wy o niej sadzicie ? miałyscie z nią do czynienia ? Smile

katarzyna341 - Sob 04 Lip, 2009 21:13

A ja robie bikini z CARINY , jak skoncze , wypróbuję w wodzie , zobaczymy czy nie spadnie z ..... wesoło mi

podobno sie sprawdza, w RUMENTO pan Tomek twierdzi,że dużo klientek bierze ją na kostiumy.

lamika88 - Pon 10 Sie, 2009 13:04

Ja obecnie robię strój z tej wełny http://www.artnam.com.pl/...cchk=1&Itemid=2 jest bardzo elastyczna i powinna dobrze sprawdzić się w wodzie... Ale okaże się po kąpieli... wesoło mi
gosias - Pon 10 Sie, 2009 14:32

lamika88, Smile pochwal się gotowym strojem Smile
mala100gosia - Pon 10 Sie, 2009 16:58

ja ostatnio testowałam akryl i sprawdził isę dobrze choć na stroj akurat wybrałam za gruby i musiałam to spróć Wink ale wodowanie przeszedł pozytywnie
duduś - Pon 10 Sie, 2009 21:15

Też byłam ostatnio w Rumento i Pan Tomek polecał Carinę na bikini ponoć nadaje się do tego celu
alka - Sob 30 Sty, 2010 13:38

Nessie napisał/a:
A jeśli chodzi o włóczkę - może być bawełna, ale oprócz niej dodaj np. nici krawieckie, poliestrowe, mogą być elastyczne. Po prostu robisz z dwóch kłębków jednocześnie

Czy to oznacza, że mogę użyć wełenki bawełnianej (takiej na szydełko 1,75 - 2) i przerabiać ja z taką gumeczką, nie wiem jak ją nazwać, jest to bardzo cienka i przezroczysta gumka taka do ściągaczy w swetrach?

mala100gosia - Sob 30 Sty, 2010 17:18

tak jak najbardziej Smile ja tak zrobiłam w eksperymentalnym stroju kąpielowym i dobrze to się sprawdziło
alka - Sob 30 Sty, 2010 20:33

Mała Gosiu dziękuje za szybką odpowiedź. To się ucieszyłam, bo naszukałam się cienkiej i elastycznej wełenki tu w Danii i nic nie znalazłam. Wkrótce zabieram się za strój (jupi!).
I jeszcze jedno: Mała Gosiu, od dłuższego czasu podglądam Twoje prace szydełkowe i .... jesteś Wielka. uklon
Dziękuję i pozdrawiam.

gosias - Sob 30 Sty, 2010 21:33

alka, Smile witaj na forum kwiatek dla ciebie i pochwal się swoimi pracami Smile
alka - Nie 31 Sty, 2010 12:08

zbieram się do tego, ale jeszcze nie jestem gotowa... ja dopiero od sierpnia szydełkuję...
ale obiecuję że wkrótce zaprezentuję moje "dzieła", a raczej wypociny Smile
pozdrawiam

alka - Nie 31 Sty, 2010 14:40

Gosias - specjalnie dla Ciebie: http://alka.blogownia.pl/
gosias - Nie 31 Sty, 2010 19:06

alka, Smile super cool brawo dzięki Smile
mala100gosia - Nie 31 Sty, 2010 19:32

nie tylko dla Gisias bo ja tez jestem ciekawa Smile a ja to sobie chyba nick musze zmienic na Wielka Gosia skoro mnie tak nazywacie Very Happy wesoło mi
alka - Nie 31 Sty, 2010 19:47

A proszę bardzo! Oglądajcie Smile Na zdrowie.
P.S. Informacje o tym skąd wzięłam wzorki umieszczę w najbliższym czasie.