Nici, nitki i niteczki... - Elastyczne nici do wydziergania kostiumu kapielowego
Anastassia - Czw 26 Lut, 2009 17:56 Temat postu: Elastyczne nici do wydziergania kostiumu kapielowego Witam,
czy moglybyscie doradzic jakich nici uzywa sie do szydelkowania kostiumu kapielowego aby byl elastyczny i trzymal sie ciala po wyjsciu z wody ? Zalezy mi na tym aby nic byla maksymalnie cienka.
Bede wdzieczna za rady
pozdrawiam
Anastassia - Czw 26 Lut, 2009 22:39
Chodzi mi o taki kostium...
katarzyna341 - Pią 27 Lut, 2009 13:54
Witaj,może MAXI albo czeska snechurka ?
nie pamiętam,kto robił takie cudo,ale chyba właśnie z MAXI,pochwal się ,jak skończysz...
http://www.fotosik.pl/pok...3d6d06f524.html
Anastassia - Pią 27 Lut, 2009 15:17
Katarzyna dzieki, sprobuje
to chyba jednak klamstwo z noszeniem tych kostiumow do wody. Zasugerowalam sie informacja kogos, kto sprzedaje na amerykanskim ebay'u. Spedzilam caly dzien na szukaniu nici, a dzis znalazlam ten kostium na stronie internetowej sklepu, ktory go mial w ofercie i jak byk jest tam napisane ze kostium nie jest przeznaczony do wchodzenia do wodu
Niemniej jednak powinien przylegac do ciala.... Mam nadzieje, ze ktos robil cos takiego i sie wypowie....
Eve - Pią 27 Lut, 2009 15:34
Kiedyś Kroowka robiła swój (inny) strój kąpielowy z elastycznej nici. Tutaj więcej.
mala100gosia - Pią 27 Lut, 2009 15:36
ja robiłam taki z bawełny więc napewno taki materiał isę nie nadaje bo wiem z własnej praktyki ale sa jakies nici z elastenem czy lajkra i podobno one sa do tego
Ainer - Pią 27 Lut, 2009 15:42
Witaj Anastassia robiłam mojej córce taki kostium ,ale nie nadawał się do wody( robiłam bawełna z akrylem) gdzieś wyczytałam że włóczka do wody musi 100%mikrofaza lub lycra ale takiej nie znalazłam a ten kostiumik rewelacja życzę powodzenia
Anastassia - Pią 27 Lut, 2009 17:55
Dziekuje wszystkim za informacje. Mimo, ze mieszkam w USA, zadalam to pytanie bo po 5 (doslownie) godzinach poszukiwania przez internet nie znalazlam wlasciwych nici, wiec myslalam ze sciagne z Polski.
Dzis dolozylam nastepne 3 godziny i znalazlam dwie kandydatki:
1) 55% bambus, 24% bawelna, 21% elastyczny nylon - wybralam ja na "pierwszy ogien" bo byla o wiele ciensza niz ta druga - nie wiem czy takie zdjecie cos daje ale na wszelki wypadek pokazuje
2) 98.3% bawelna, 1.3% Elastic - mimo, ze polecana konkretnie do strojow kapielowych wydaje mi sie jakas taka "swetrowa"
Nessie - Nie 08 Mar, 2009 01:50
Ja w kwestii formalnej. Na modelce ten kostium leży fajowo, ale na "normalnej" tak:
I tak wszystko zależy od figury, tu jest kombinacja tego kostiumu jako sukienki wieczorowej:
i po małej kombinacji wersja dzienna, ponoć bardziej seksi:
A jeśli chodzi o włóczkę - może być bawełna, ale oprócz niej dodaj np. nici krawieckie, poliestrowe, mogą być elastyczne. Po prostu robisz z dwóch kłębków jednocześnie.
mala100gosia - Nie 08 Mar, 2009 19:34
z tymi nicmi to dobry pomysł no i trzeba robić na pewno scisle
mala100gosia - Śro 17 Cze, 2009 11:09
pomocne mogą byc też oczka ścisle przerabiane po karzdym rzadku dla utwalenia
http://kaszmir2009.pl/ind...duct&prod_id=67
mam pytanie o te własnie włoczke co wstawilam link powyżej. Kroowka robila z niej bikini i nawet w wodzie dobrze sie jej zdaniem sprawdzila, a co wy o niej sadzicie ? miałyscie z nią do czynienia ?
katarzyna341 - Sob 04 Lip, 2009 21:13
A ja robie bikini z CARINY , jak skoncze , wypróbuję w wodzie , zobaczymy czy nie spadnie z .....
podobno sie sprawdza, w RUMENTO pan Tomek twierdzi,że dużo klientek bierze ją na kostiumy.
lamika88 - Pon 10 Sie, 2009 13:04
Ja obecnie robię strój z tej wełny http://www.artnam.com.pl/...cchk=1&Itemid=2 jest bardzo elastyczna i powinna dobrze sprawdzić się w wodzie... Ale okaże się po kąpieli...
gosias - Pon 10 Sie, 2009 14:32
lamika88, pochwal się gotowym strojem
mala100gosia - Pon 10 Sie, 2009 16:58
ja ostatnio testowałam akryl i sprawdził isę dobrze choć na stroj akurat wybrałam za gruby i musiałam to spróć ale wodowanie przeszedł pozytywnie
duduś - Pon 10 Sie, 2009 21:15
Też byłam ostatnio w Rumento i Pan Tomek polecał Carinę na bikini ponoć nadaje się do tego celu
alka - Sob 30 Sty, 2010 13:38
| Nessie napisał/a: | | A jeśli chodzi o włóczkę - może być bawełna, ale oprócz niej dodaj np. nici krawieckie, poliestrowe, mogą być elastyczne. Po prostu robisz z dwóch kłębków jednocześnie |
Czy to oznacza, że mogę użyć wełenki bawełnianej (takiej na szydełko 1,75 - 2) i przerabiać ja z taką gumeczką, nie wiem jak ją nazwać, jest to bardzo cienka i przezroczysta gumka taka do ściągaczy w swetrach?
mala100gosia - Sob 30 Sty, 2010 17:18
tak jak najbardziej ja tak zrobiłam w eksperymentalnym stroju kąpielowym i dobrze to się sprawdziło
alka - Sob 30 Sty, 2010 20:33
Mała Gosiu dziękuje za szybką odpowiedź. To się ucieszyłam, bo naszukałam się cienkiej i elastycznej wełenki tu w Danii i nic nie znalazłam. Wkrótce zabieram się za strój (jupi!).
I jeszcze jedno: Mała Gosiu, od dłuższego czasu podglądam Twoje prace szydełkowe i .... jesteś Wielka.
Dziękuję i pozdrawiam.
gosias - Sob 30 Sty, 2010 21:33
alka, witaj na forum i pochwal się swoimi pracami
alka - Nie 31 Sty, 2010 12:08
zbieram się do tego, ale jeszcze nie jestem gotowa... ja dopiero od sierpnia szydełkuję...
ale obiecuję że wkrótce zaprezentuję moje "dzieła", a raczej wypociny
pozdrawiam
alka - Nie 31 Sty, 2010 14:40
Gosias - specjalnie dla Ciebie: http://alka.blogownia.pl/
gosias - Nie 31 Sty, 2010 19:06
alka, super dzięki
mala100gosia - Nie 31 Sty, 2010 19:32
nie tylko dla Gisias bo ja tez jestem ciekawa a ja to sobie chyba nick musze zmienic na Wielka Gosia skoro mnie tak nazywacie
alka - Nie 31 Sty, 2010 19:47
A proszę bardzo! Oglądajcie Na zdrowie.
P.S. Informacje o tym skąd wzięłam wzorki umieszczę w najbliższym czasie.
|
|
|