To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Picasa - Mam problem z picasa

sara - Sob 22 Lis, 2008 21:21
Temat postu: Mam problem z picasa
Witajcie moze mi ktos wytlumaczy dlaczego tak sie dzieje ,iz przy probie otwierania albumu zdjecia pojawiaja sie na chwile i znikaja do tej pory wszystko bylo dobrze bede wdzieczna za wszelkie sugestje serdecznie pozdrawiam sara
jola373 - Sob 22 Lis, 2008 23:03

U mnie wszystko działa. Twoje albumy też mi się otwierają. nie wiem co może byc powodem Twoich problemów.
nula - Nie 23 Lis, 2008 08:15

sara, U mnie kiedyś też tak się działo, ale na szczęście samo "się naprawiło" - nie doszłam do tego co było przyczyną, więc niestety nie umiem pomóc
maranta - Nie 23 Lis, 2008 11:19

Sara ja od około miesiąca mam identyczny problem, ale tylko w Maxthonie (przeglądarka- nakładka na Internet Explorer), w Operze wszystko działa dobrze.

Nie mam pojęcia co jest tego przyczyną, pomaga odświeżenie strony, po ponownym załadowaniu już wszystkie fotki są widoczne.

Początkowo miałam długo problem z albumami na Picasie, później było wszystko poprawnie i teraz wlaśnie taki dziwny problem, który opisałaś hmm

sara - Nie 23 Lis, 2008 14:55

Witajcie faktycznie zalezy to od przegladarki ja uzywam MyIE i do tej pory nie mialam z nia problemow bardzo sie do niej przyzwyczailam. Wyprobowalam inna przegladarke i wszystko jest okej
maranta - Nie 23 Lis, 2008 16:58

sara napisał/a:
ja uzywam MyIE

MyIE to wcześniejsza wersja Maxthona, czyli w zasadzie korzystamy z tego samego hmm

gabi12 - Pią 13 Mar, 2009 09:05

Kochana Maranto może Ty mi dopomożesz . Jak wiele osób na tym forum korzystałam z fotosika, tam wrzuciłam swoje prace,a wyrzuciłam ze swojego kompa. .Może Ty albo któraś z koleżanek na forum się orientuje jak bezpośrednio przesłać zdjęcia z fotosika na album w picassie(który już mam założony).Próbowałam "na piechotę" zaznaczać zdjęcia po kolei z fotosika i wgrywać je do siebie na kompa. Niestety prawdopodobnie są "za małe" i program picassa ich nie "widzi". Jak otwieram moje dokumenty to zdjęcia są, a jak otwieram picassę niestety nie ma. Pomóżcie!!!!Dziękuję
woalka - Pią 13 Mar, 2009 11:02

gabi12, nie jestem pewna, czy dobrze rozumiem na czym polega Twój problem, ale spróbuję podpowiedzieć - może pomoże...
Czy masz już zdjęcia zgrane z fotosika na swój komputer i picasa ich nie widzi?
Jeżeli tak, to prawdopodobnie program picasa nie zaktualizował ich w swoich zasobach.
Proponuję, żebyś poczytała dokładnie posta nuli, który jest TUTAJ.
Dziewczyna naprawdę postarała się swoimi wskazówkami ułatwiając życie wielu z nas

JJka - Pią 13 Mar, 2009 11:21

a ja myślę, że problem jest w tym, że zapisując fotki z fotosika na dysk, zapisywałaś w formacie .bmp (bitmapa), a picasa nie "lubi" tego typu plików, więc ich nie widzi.
Musisz je zapisać w formacie np. .jpg wtedy bedzie je widział.
Ja miałam tego typu problem.

nula - Pią 13 Mar, 2009 11:45

gabi12, woalka ma rację !!!
Picasa nie zawsze od razu widzi nowo wgrane zdjęcia - czasami trochę trwa aż je zaktualizuje.
I obawiam się, że jednak trzeba z fotosika najpierw zapisać zdjęcia na komputer a dopiero potem dodawać do albumów na picasie. (przynajmniej ja takiego sposobu nie znam)
woalka napisał/a:
Proponuję, żebyś poczytała dokładnie posta nuli, który jest TUTAJ.

Faktycznie możesz poczytać tutaj - może to Ci coś pomoże.
Ostatnio odkryłam, że jeżeli jeszcze picasa nie dodał zdjęć w odpowiednich folderach (tak jak mamy je zapisane na dysku) to na samej górze z lewej strony w tym spisie folderów jest pozycja "ostatnio zaktualizowane" i tam powinny się te zdjęcia pokazać.
Wczoraj zrobiłam zdjęcia które chciałam od razu wrzucić na serwer i w folderze ich nie było - ale znalazłam je właśnie w tych "ostatnio zaktualizowanych".
A dzisiaj już są na swoim miejscu.
Też jeszcze nie do końca rozgryzłam wszystkie możliwości picasy, ale ciągle się czegoś nowego uczę zebalek

gabi12 - Pią 13 Mar, 2009 19:25

Dzięki dziewczyny!!!! Na Was zawsze można liczyć!!!Poczytałam , pogrzebałam i mam!!Na dysku bezpośrednio z kompa (nie korzystając z picassa) weszłam do folderu na który zgrałam moje zdjęcia z fotosika. Zaznaczyłam je wszystkie, następnie kliknęłam lewy przycisk myszy tam była opcja przekaż do usługi web album. Później taki folder pokazał się w programie pikassa: Web Albums.Mimo iż nie widziałam tych zdjęć (miniaturek) to najechałam na ten folder myszą kliknęłam lewym przyciskiem i przekazałam do albumu w sieci. Mam nadzieję, że zrozumiałyście o co mi chodziło i jak to zrobiłam. Jak chciałam zaznaczyć na twardym dysku po raz kolejny te zdjęcia to wyskoczył mi komunikat, że pliki ukryte były już zaznaczone. Możliwe , że ich nie widzę w picassie właśnie dlatego, że są ukryte(choć wcale ich nie ukrywałam) hahahihi hahahihi . Ale najważniejsze jest to, że moje prace są już w albumie w sieci. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc. cmoknięcie cmoknięcie
Madzia - Sob 23 Paź, 2010 17:35

Od jakiegoś czasu kiedy oglądam zdjęcia w powiększeniu korzystając z suwaczka na górze, nie największego powiększenia, zdjęcia widzę niewyraźne. Zawsze tak przeglądałam albumy, a teraz stało się to niewygodne, bo muszę wszystkie zdjęcia oddzielnie otwierać i powiększać żeby je dobrze zobaczyć.|
Może ktoś wie, o co tu chodzi?

nula - Sob 23 Paź, 2010 17:46

Madzia, ja mam tak samo wściekły
Marwalen - Sob 23 Paź, 2010 19:07

ja też tak mam, ale to jest jakiś problem z mozillą, bo jak sprawdzałam w innej przeglądarce to jest ok i widać wyraźnie
Madzia - Sob 23 Paź, 2010 19:39

Marwalen napisał/a:
to jest jakiś problem z mozillą

Rzeczywiście. Dzięki przynajmniej wiem jak szybko obejrzeć nowe gazetki. Dzięki!

Poranna - Nie 24 Paź, 2010 13:04

jeśli to problem masowy, to będę wdzięczna, jesli ktoś podzieli się jak sobie z tym poradzić bez użycia innej przeglądarki, bo mnie powoli zniechęca to "mgielne" przeglądanie ... Sad
nula - Nie 24 Paź, 2010 13:59

Poranna napisał/a:
jeśli to problem masowy, to będę wdzięczna, jesli ktoś podzieli się jak sobie z tym poradzić bez użycia innej przeglądarki, bo mnie powoli zniechęca to "mgielne" przeglądanie ...

też byłabym wdzięczna bo zmienianie przeglądarki w celu obejrzenia albumów jest jednak trochę kłopotliwe

calicja - Pon 10 Sty, 2011 18:27

ćwiczę sobie wstawianie miniatury z picasy - zastanawiam sie czy na prawdę nie ma prostszego sposobu puknąć się
Fajnie, ze wiemy jak ale powinien być jakiś automatyzm - jak z fotosika.