To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Jaka to roślina - Co to za roślinka ???

weramia - Pon 11 Sie, 2008 16:39
Temat postu: Co to za roślinka ???
Hejka. Chciałabym się dowiedzieć co to za roślinka i jak o nią dbać. Dostałam ją niedawno i nic o niej nie wiem nie wiem , podobno to patyczaki, ale w necie mówią tylko o zwierzątkach "patyczakach". Bardzo proszę o pomoc.

krystyn47 - Pon 11 Sie, 2008 16:53

To jest ripsalis - kaktus koralowy. Opiekujesz się nim jak każdym kaktusem. Przy odrobinie szczęścia pojawić się na nim powinny drobne białe kwiatuszki, które po jakimś czasie zamienia się w male kuleczki - "koraliki". Życzę powodzenia w pielęgnacji Laughing
weramia - Wto 12 Sie, 2008 12:27

Bardzo dziękuje za pomoc w rozpoznaniu. cmoknięcie Chciałabym się dowiedzieć co ile dni musiała bym go podlewać i czy potrzebuje dużo słońca ??? A czy tą roślinkę trzeba przycinać lub przesadzać. ???
krystyn47 - Wto 12 Sie, 2008 17:23

Rośliny nie trzeba przycinać. Ona sama się przytnie, lubi bowiem zrzucać końcówki pędów. Zrzucone końcówki można położyć na podłożu i łatwo się ukorzenią. Natomiast możesz wyciąć stare, zdrewniałe pędy, bo nie wyglądają estetycznie
Co do podlewania to nie za często, szczególnie w zimie radzę ograniczyć. Miejsce zdecydowanie jasne. Mój w lecie stoi na balkonie w pełnym słońcu. Przesadzać nie częściej niż co 2-3 lata.

weramia - Śro 13 Sie, 2008 12:31

Bardzo dziękuje za pomoc, myślę że dam sobie z nim radę Smile bye bye
haneczka814 - Czw 06 Lis, 2008 16:38

a może ktoś wie jaka to jest roślinka - tak pięknie mi zakwitła

zonieczka - Czw 06 Lis, 2008 19:11

haneczka814, u mnie w domu ten kwaituszek to po prostu grudzień
ale wiem że są też inne jego nazwy

Zosia32 - Czw 06 Lis, 2008 21:04

Ja na niego mówię Zygokaktus i chyba tak z polska się nazywa , albo kaktus
bożonarodzeniowy tu masz adres do stronki gdzie więcej dowiesz się na ich temat Very Happy
http://www.swiatkwiatow.p...cata-id411.html

haneczka814 - Czw 06 Lis, 2008 22:25

dziękuję za podpowiedź cmoknięcie
Marzena 43 - Pon 24 Lis, 2008 10:00

Zajżałam tu i okazało się że dostałam taką samą roślinkę (zdj.1) i teraz chociaż wiem jak się nazywa uklon cmoknięcie
Leśny Duch - Wto 10 Lut, 2009 02:55

dziewczyny, czy wiecie, co to jest?:
http://www.fotosik.pl/pok...36dd2eaa5b.html
http://www.fotosik.pl/pok...cdf87ff93b.html
nie jest to rozmaryn
Na brzegach listków wytwarza podobno młode roślinki, które po jakimś czasie odpadają i ukorzeniają sie.

Laura S. - Pon 16 Lut, 2009 23:24

Czy ktoś wie co to za ustrojstwo? Kwitnie czasem drobnymi kwiatuszkami na żółto. Nie mam pojęcia gdzie ustawić,jak podlewać. Czasami ma focha i zaczyna żółknąć i po kawałku opadać. Potem wraca do normy. Do Maranty pisałam,nie wie,może ktoś ma pojęcie choćby fiołkowe i coś poradzi? puknąć się

dom_Klary - Wto 17 Lut, 2009 08:09

Laurka, ja na to mówię "patyczak"... Jest z rodziny kaktósowatych i tak go trzeba traktować. Mało wody i dużo słońca, wtedy cudnie kwitnie. Ma jeszcze jedną zaletę, sam się rozmnaża , tak bez kontroli i wtedy można powiększać stado bez opamiętania. Ja mam jeszcze wersję owłosioną z białymi kwiatkami, też cudną... , jak chcesz to napisz...
I.... , Laurka , zaglądaj częściej na forum, bo inaczej lanie . Co się również i Ostatkowi należy zebalek

Bernadka - Wto 17 Lut, 2009 08:19

oj oj ja chciałabym takiego patyczaka , świetny jest w zamian mogę coś ze swojej kolekcji ofiarować odszczepionego
Laura S. - Wto 17 Lut, 2009 22:11

Klaruniu nie bij,ja już tak zestresowana jestem,że aż strach cmoknięcie
Bernardko-służę patyczakiem ,tylko jak wysłać?
No i dziękuję ślicznie za uswiadomienie. Już ja go potraktuję odpowiednio :>

Susan - Wto 17 Lut, 2009 23:51

Też mam takiego w domu, kilka razy mi zakwitł, ale jest bardzo kapryśny. Trzeba trafić w "jego" miejsce w domu, inaczej gubi patyczki.
dom_Klary - Śro 18 Lut, 2009 07:51

No, dobrze, że zrozumiałaś... , a lanie i tak się należy, niech tylko dorwę Ciebie w tym Krakowie, to ...., buziaki cmoknięcie
tengel27 - Śro 18 Lut, 2009 12:22

Leśny Duch napisał/a:
dziewczyny, czy wiecie, co to jest?:
http://www.fotosik.pl/pok...36dd2eaa5b.html
http://www.fotosik.pl/pok...cdf87ff93b.html
nie jest to rozmaryn
Na brzegach listków wytwarza podobno młode roślinki, które po jakimś czasie odpadają i ukorzeniają sie.

Jeśli ma młode roślinki na listkach to zapewne któraś z tzw. żyworódek (Bryophyllum) Wink

A co do patyczaka to jest to Hatiora salicornoides Wink

Jeśli lubisz takie to są też inne takie rośliny - rodzaj Rhipsalis i jeden z wilczomleczy Euphorbia tirucalli Wink

Anonymous - Pon 04 Maj, 2009 22:33

Tak jak napisał Dawid to jest Kalanchoe tubiflora czyli żyworódka.Bardzo łatwo się ukorzenia i można przycinać a odpadnięte z listków roślinki same się ukorzeniają w doniczce.
Moja przed przycięciem tak wyglądała...