Pozostałe - Sosy
Don Emilio - Pon 10 Paź, 2005 23:03 Temat postu: Sosy Sprawa jest następująca, potrzebny jest mi "sos worcestershire" tak to się
pokracznie nazywa, ale mniejsza z tym, która z Pań mi go wykona
(zgodnie z tradycyjną techniką) zostanie wynagrodzona. Nie interesują mnie żadne podruby.
Losowanie nagród odbędzie się jak zjem sos i przeżyje.
Czekam na propozycje, i czy ktoś wogóle go kiedykolwiek robił, a jak nie robił
to przynajmniej jadł ??
Pozdrawiam
Specjalista.
maranta - Wto 11 Paź, 2005 09:02
| Specjalista napisał/a: | | która z Pań mi go wykona |
A jeśli do konkursu zechciałby stanąć któryś z naszych nielicznych panów, np. kolega artnow... z tego co wiem gotowanie to dla niego nie pierwszyzna
| Specjalista napisał/a: | czy ktoś wogóle go kiedykolwiek robił, a jak nie robił
to przynajmniej jadł ?? |
Ja ani nie robił, ani nie jadł, ale przypuszczam, że ktoś kiedykolwiek... na pewno
Bardzo interesują mnie nagrody, które przygotowałeś
Don Emilio - Wto 11 Paź, 2005 10:40 Temat postu: Sos Kobieca ręka to kobieca ręka, mamałyg przygotowanych przez facetów nie potrzebuję
oni kaleczą przygotowanie sosów, mimo iż są świetnymi kuchcikami.
Co do nagród to się jeszcze zobaczy, a degustacja oczywiście w Warszawa City.
Wy się lepiej zajmijcie tym sosem a nie nagrodami, przecież lubicie gotować z pasji a nie dla nagród, czyż nie ??.
malenkarozyczka - Pon 07 Lis, 2005 19:25 Temat postu: Majonez Najlepszy majonez to taki, co go sam zrobie. zaden babuni, zaden kujawski czy tez inny.
1 zoltko
1/4 - 1/3 litra oleju,
2 lyzeczki musztardy
ocet - ok 1-2 lyzek stolowych.
Najpierw rozcieram zoltko z musztarda, nastepnie dodaje powolutku olej i krece, na koniec rowniez powolutku ocet. Cala sztuka, aby wszystkie skladniki byly w jednakowej temperaturze, oraz zeby krecic rownomiernie w jedna strone (obojetnie ktora). Majonez MUSI wyjsc dobry.
Mniam )
Ewik - Nie 27 Lis, 2005 17:43
Od kilku miesięcy robię majonez lekki, puszysty i trochę inny niż wszystkie.Przepis podała kiedyś w TV Marta Gessler - spróbujcie
majonez (wg. M. Gessler)
------------------------------
2 duże jaja bardzo świeże
2 szklanki oleju słonecznikowego
Sok z 2 cytryn
Musztarda z gorczyca (polska)
4 łyżki zimnego mleka
Do naczynia wbijamy cale jajka, dolewamy olej, sok z cytryn, łyżkę
Musztardy i sól (wszystkie składniki powinny mięć temperaturę pokojowa).
Wkładamy krajarkę, tak by dotykała dna naczynia. Włączamy mikser na najszybszy bieg i nie odrywamy krajarki od dna przez 3 min., Gdy zobaczymy, ze majonez zaczyna się formować, tzn. idzie ku górze, delikatnie podnosimy krajarkę do połowy naczynia i z powrotem równie delikatnie opuszczamy do dna - i tak bez przerwy, aż cale naczynie wypełni się majonezem. Wówczas dolewamy powoli zimne mleko i znowu w podobny sposób poruszamy krajarka. Majonez jest gotowy, gdy mleko zniknie.
Jest tak gesty i puszysty, ze można go kroić nozem.
Truskaweczka - Czw 23 Lip, 2009 22:32 Temat postu: Winegret Ziołowy winegret:
* 5 łyżek oliwy z oliwek
* 1 łyżka octu ryżowego
* 1 łyżeczka miodu
* 1 łyżka ziół prowansalskich
* 1 łyżka sosu sojowego
annie - Pią 17 Wrz, 2010 22:30
Ja robie podobny, tylko bez mleka. Jajko cale, cytryna, olej i sol. Im wiecej oleju, tym gesciejszy:)
no a teraz rozne wariacje na temat:
- sos kerrie robie dodajac do majonezu odrobine przyprawy kerrie
- sos whiskey dodajac przecier pomidorowy
- sos czosnkowy robi sie bez zoltka (jest wtedy bialy) i dodajac roztarty zabek czosnku i szczypiorek albo koperek
super dipy do wszystkiego, tu podawane zwykle do smazonej ryby albo frytek
|
|
|