Nici, nitki i niteczki... - Spódniczka .Z czego zrobić?
wikifiki - Nie 26 Sie, 2007 13:44 Temat postu: Z jakiej włóczki jesienna spódnica? Witajcie!
Przeszukuje wasze forum aby znaleźć odpowiedź ale każda z was podaje inny rodzaj włóczek. Chciałabym sprobować zrobić spódniczke typu Lelu ale nie wiem jak włóczka nadawałaby sie najlepiej i ile musiałabym miec takiej włóczki aby zrobić spódnice w rozmiarze 38.
Pozdrawiam Was serdecznie i dziekuje za pomoc.
SoWa - Nie 26 Sie, 2007 14:10
Ja kupiłam na spódnice Malwę 100 g /370 m (100% akryl) oraz Florię Light 100g / 360 m ( 100% akryl) i nawet gdybym musiała delikatnie coś modyfikować, to i tak uparłam się na tą włóczkę. Mam ze starych zapasów nici kordowe ( z myślą o letniej spódnicy grubość coś pośredniego między Perle 8 a perle 5, mocno lśniąca) z których robiłam abażur i serwetę. Wygląd wyrobu rewelacyjny, ale trochę obawiam się ich sztywności, bo większe szydełko tu niczego nie załatwi, bo jak próbowałam tego manewru, to wyglądało ( ujmując delikatnie) niekoniecznie ładnie....
SoWa - Pon 27 Sie, 2007 18:51
jestem po 11 okrążeniach ( tyle trzeba na 1 motyw) Malwą szydełko nr 3 i jestem bardzo zadowolona - nic nie musiałam kombinować, wyszło wspaniale. Robię tę spódnicę na rozmiar 44 - 46 i włóczka powinna być wydajna, bo nie widać ubytku z kłębka.
SoWa - Pon 27 Sie, 2007 18:53
zapomniałam napiszć, że robię tę spódnicę bez szwów i te okrążenia to rzędy na cały obwód.
Jasieńka - Pon 27 Sie, 2007 18:56
Sowa a jaką spódnice robisz jak moż na wiedzieć bo ja jeszcze nie robiłam spódnicy a też bym musiała mieć taki rozmiar
SoWa - Pon 27 Sie, 2007 19:44
z przyjemnością coś wykombinuję ( wykorzystam czyjąś uprzejmość) i wyślę emailem , bo komputer mam antyczny i z żadnym urządzeniem nie chce współpracować. Tylko bardzo proszę o cierpliwość, bo nie wiem, kiedy ktoś będzie miał chwilę czasu dla mnie. Postaram się jak najszybciej.!!!!!!!!!!!!!!!!!
TO JEST TEZ MOJA PIERWSZA SPÓDNICA i czuję się prawie jak mistrzyni spódnic MAO. Nie jest to spódnica robiona przez dziewczyny z forum, może ktoś ma w swoich zbiorach, ale sobie nie przypominam.
Jasieńka - Pon 27 Sie, 2007 19:47
dzięki sowa tu mój email joanna.paw@poczta.onet.eu jeszcze raz bardzo dziękuje będe bardzo wdzięczna o przesłanie schematu
Violetta21 - Pon 27 Sie, 2007 21:15 Temat postu: Z jakiej włóczki jesienna spódnica? Ja swoje spódniczki robiłam z peonii i malwy są doś wydajne i fajnie się z nich robi zdjęcia do oglądania w moim albumie na fotosiku
SoWa - Pią 31 Sie, 2007 19:23
Szydełko, zerknij do swojej poczty........
Niespodzianka
SoWa - Pon 08 Paź, 2007 19:07
Spódnica dawno skończona, a ja zapomniałam napisać. wyszło prawie 50 dag włóczki. Spódnica długa do kostek na wzrost 170 cm, rozkloszowana. Jestem z siebie baaaardzo zadowolona.
Dorfi - Wto 09 Paź, 2007 09:54
To jeszcze zdjęcie poproszę
SoWa - Wto 09 Paź, 2007 19:48
Zrobię to z ogromną przyjemnością, muszę " tylko" kupić nowy komputer ( bo jak pisałam wyżej mam antyk) i aparat fotograficzny
wienia - Śro 10 Paź, 2007 10:28
No to może prześlesz na mojego emaila swoje dzieło. Bardzo chciałabym ja zobaczyć. W moim albumie jest też moja pierwsza zrobiona spódnica.
SoWa - Pią 19 Paź, 2007 19:21
Oglądałam Twój album Wieniu z ogromną przyjemnością ( a czasem z nutką zazdrości) - gratuluję pomysłów i talentu! Z przyczyn technicznych tak na już to wyślę na emaila wzór wg którego ją wykonałam - zawsze coś.
ksena - Pią 11 Kwi, 2008 19:55 Temat postu: Spódniczka .Z czego zrobić? Witam.Chciałam zrobić spódniczkę,niestety nie wiem jaką włoczką,dopiero zaczynam robić ubrania i nie bardzo się orientuję.W gazecie pisało żeby zrobić z 500g "Gala" Lana Grossa(48% jedwab,24%wiskozy,17% lnu,11%poliamidu,dł 95m/50g)NIestety nie mogę nigdzie takiej znaleźć.Czym mogłabym ją zastąpić?Proszę o pomoc.
Joanna_J9 - Pią 11 Kwi, 2008 20:21
ksena, Witaj ...może na początek spróbujesz z sonaty. Jest dość przyjemna w dotyku i z tego co wiem doskonale się nią robi. Pytanie tylko jaką chcesz zrobić ową spódniczkę?
Najlepiej popytaj w pasmanteriach o jakąś włóczkę i jaka by się nadawała....
Może ktoś inny ma jakiś lepszy pomysł....
Mao - Pią 11 Kwi, 2008 20:29
ksena, zawsze jest problem z kupieniem oryginalnych włóczek z opisów w gazetach ,nigdy mi się nie zdarzyło robić z tego co tam piszą .Zawsze szukam czegoś zastępczego.
Spódniczki wykonywałam z różnych włóczek , musisz zastanowić się jaka to ma być spódniczka ciepła? ( to cienkie wełny ,akryle itp) letnia ?( bawełny ,mieszanki bawełny z wiskozą albo akrylem itp) potem szukam grubości zbliżonej do podanej we wzorze.
Jeżeli się ie uda modyfikuje wzór tzn robię próbkę i obliczam na nową grubość włóczki.
Tak więc spódnicę można robić ze wszystkiego co nam odpowiada w dotyku kwestią jest tylko grubość i ewentualnie dopasowanie wzoru.
Jeżeli chodzi ci o konkretne nazwy to w naszych albumach jest dużo spódnic i opis z czego wykonane ,przeglądając od razu widzisz na zdjęciach jak to wygląda.
Mam nadzieję ,że choć trochę pomogłam.
Włóczka , którą podałaś jest dość gruba bo ma niecałe 200m/100g "Sonata" jest trochę cienka może "Medusa" - poza tym nie widzialam spódnicy ,wklej może zdjęcie to łatwiej będzie nam radzić
ksena - Pią 11 Kwi, 2008 21:01
To jest właśnie ta spódniczka.Według mnie to raczej na lato.
http://picasaweb.google.c...489774067438786
Joanna_J9 - Pią 11 Kwi, 2008 22:17
ksena, tak więc ktoś naprawdę obyty w szydełku Ci doradził....ja zwyczajnie próbowałam z różnych nitek, włóczek
Mao, słowa uznania dla Ciebie, robisz takie cudne rzeczy i powiem szczerze mobilizujesz mnie... ostatnio wypatrzyłam Twoją sukieneczkę , turkusowy komplecik i chyba tuniczkę...wszystko suuper.
ksena, słuchaj rad Mao...ona naprawdę robi śliczności... i zna się na szydełku jak mało kto
Pozdrówka....
Jarka - Sob 12 Kwi, 2008 06:09
| Joanna_J9 napisał/a: | | ksena, słuchaj rad Mao...ona naprawdę robi śliczności... i zna się na szydełku jak mało kto | , a spódniczki to jej specjalność, Małgosia potrafi w tygodniu ze trzy zrobić. Według mnie to musi być bawełna, lub bawełno - podobne
Mao - Sob 12 Kwi, 2008 14:00
ksena, Ha i teraz wszystko wiem ,widziałam tę spódniczkę nawet się do niej przymierzałam i ja osobiście wybrałabym ,albo "Meduzę" , albo "Sonatę" albo "Lukrecję" wśród takich bawełnianych bym szukała koloru dla siebie. Jeszcze brałabym pod uwagę "Lorenę" podoba mi się i ma ładne kolory
http://www.allegro.pl/ite...ryl_turkus.html
W sklepach internetowych też jest. http://kolorowymotek.pl/i...facturers_id=26
Wzór jest prosty łatwo dopasować go do nowej grubości włóczki. Śmiało możesz kupić włóczkę bawełnianą lub z jakąś domieszką i robić. Im cieńsza włóczka tym wzór będzie gęstszy.
jaga48 - Sob 12 Kwi, 2008 16:10
Ja bym robiła z Alminy, świetna spodnica.
ksena - Nie 13 Kwi, 2008 16:34
Dziękuję Wam bardzo za pomoc
szydeleczko - Wto 15 Kwi, 2008 14:50
na lato polecem maxi swietna w robotce i pieknie wychodza wzory - poza tym nie gniecie sie mozna prac i suszyc- naciaga sie swietnie i ma polysk robie obecnie biala jak sokoncze to zamieszcze fotke pozdrawiam cieplusienko
asia.robotki - Sob 27 Wrz, 2008 16:50
Witam
A ta spódnica ma motywy z podwójnych słupków?
|
|
|