To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Sekrety tworzenia odzieży - Dodawanie oczek

chocolatin - Nie 30 Mar, 2008 11:33
Temat postu: Dodawanie oczek
Zrobiłam ściągacz rękawa, teraz chciałabym go dalej robić, lekko rozszerzając. Jednak nie wiem jak dodawać oczka Sad Moze ktoś pomoże?
dom_Klary - Nie 30 Mar, 2008 13:16

Dodawanie oczek nie jest trudne
..........
............
................
wkuwasz sie między dwa oczka np ... I.... tzn, wbijasz drut między dwa oczka i przeciągasz nitkę.W następnym rzędzie to naddane oczko przerabiasz jak normalne , czyli pętelka robi sie oczkiem.
Pozdrawiam cmoknięcie

małgośka - Nie 30 Mar, 2008 20:18

Może tutaj coś znajdziesz. Ilość dodawanych oczek zależy od tego jaki efekt chcesz uzyskać tzn. jaki to ma być rękaw np. z podkrojem, czy kimonowy. Ja jak mam wątpliwości, to patrz w gazetkach, po ile oczek dodawać. Powodzenia! love cool
http://maranta.livenet.pl...aniny_druty.htm

chocolatin - Nie 30 Mar, 2008 21:38

Dzięki za pomoc Kochane kwiatek dla ciebie Rękaw ma być wąski, prawie że dopasowany z podkrojem Smile Jutro może będę próbowała go robić Smile
Ada - Pon 31 Mar, 2008 00:17

podejrzewam,że chodzi o to jak często dodawać.Najlepiej zrobic formę z papieru/gazeta/i co jakiś czas przymierzać.Nie można precyzyjnie Ci podać jak się nie widzi robótki i nie zna ilości oczek ściągacza,ani grubości ręki.Można również wyliczyć w miarę precyzyjnie sposób dodawania oczek.Jeśli nie chcesz mieć "bufiastych" rękawów to zmierz grubość ręki w przegubie /na wysokości ściągacza/ oraz u samej góry,czyli pod pachą i jeszcze długość od przegubu do pachy i wtedy rozlicz ile musisz dodać oczek.
Przykład/wzięty z sufitu,bo nie będę teraz szukać cm i się mierzyć/: w przegubie masz 15 cm i to odpowiada wg ściągacza 45 oczek,czyli na 10 cm przypada 30 oczek,pod pachą masz mieć 25 cm,czyli 2,5 x 30=75 oczek.Musisz dodać 30 oczek ,czyli z jednej strony rękawa 15 oczek.Jeśli zmierzysz długość rękawa/od ściągacz do pachy i podzielisz przez ilość oczek,którą należy dodać z jednej strony,w naszym przypadku przez 15,to otrzymasz co ile cm należy dodawać oczka/np,długość rękawa=42 cm,to po podzieleniu przez 16 wyjdzie,że co ok.3 cm należy dodawać oczka z obu stron rękawa/symetrycznie/.

Często w chińsko-japońskich wzorach są dokladnie rozrysowane oczka ,jak np tu:
http://img.photo.163.com/...66593393295.jpg ale nie wiem,czy akurat ten rękaw będzie "pasował"

nutinka - Pon 31 Mar, 2008 12:53

Dodawałam albo w co czwartym rzędzie, albo w co szóstym, zależy jak szeroki rękaw chciałam mieć. Z tym, że dodawałam zawsze niesymetryczne, np. w 3. rzędzie z jednej strony, w 6. z drugiej, w 9. z pierwszej itd. Wtedy ładniej się układa szew, nie są widoczne takie duże skoki.
Barbara2006 - Sob 21 Sty, 2017 14:14

Szukam prostego sposobu na dobieranie większej ilości oczek na brzegu robótki.

Ja nabieram je tak jak na początku robótki. Ale jak je w następnym rzędzie przerabiam, to mam coraz dłuższą nitkę po każdym oczku i w miejscu łączenia się brzegu robótki z tymi dobranymi oczkami zostaje mi luźna zwisająca pętelka. Nie zawsze uda mi się ją potem "ukryć".

Jak można temu zaradzić?

kabyr - Sob 21 Sty, 2017 14:25

Barbara2006, jak tak dobieram
https://www.youtube.com/watch?v=f7qvOepewLI

Barbara2006 - Sob 21 Sty, 2017 15:09

Kabyr Dzięki Basiu love

Ja znalazłam jeszcze coś takiego knitted cast on

Czasami ma się po prostu pustkę w głowie puknąć się

kabyr - Sob 21 Sty, 2017 16:36

Basiu ten drugi sposób też jest prosty i dobry.