Jaka to roślina - co to?
avenitta - Pon 18 Lut, 2008 13:40 Temat postu: co to? Moja mama dostała od znajomych roślinkę, i nie wiemy co to takiego, tylko tyle że podobno ma kwiaty podobne do motyli które śmierdzą. Pomóżcie w rozszyfrowaniu.
Elżbieta P. - Pon 18 Lut, 2008 16:57
ja mam takiego kwiatka i wszystko co o nim wiem, to że rośnie dość szybko, nie ma dużych wymagań, kwiatki ma ładne, ale faktycznie śmierdzące. Też jestem ciekawa co to jest
Bernadka - Pon 18 Lut, 2008 17:03
ja właśnie niedawno dostałam zaszczepkę tego cosia i też nie wiem co to jest
dom_Klary - Pon 18 Lut, 2008 17:36
Roślinka jest z gatunku gruboszowatych (należy do nich również drzewko szczęścia).Czyli wymagania żadne, jak kaktusy, ma rosnąc .Mam nadzieję, że jest to to samo:
alicja11 - Pon 18 Lut, 2008 18:00
avenitta, jest to Euphorbia caput-medusae(E.flanaganii)-nazwa według mojej ksiązki,dom_Klary, napisała ci jak ją pielęgnować.Kiedyś miałam tę roślinkę i prawdą jest ,że kwiaty okropnie śmierdzą jak ''mocno''zmęczone skarpetki,ale są dość ładne w kształcie gwiazdy koloru fioletowego,u nas mówiło się na tego kwiatka Gwiazda szeryfa
Elżbieta P. - Śro 20 Lut, 2008 16:27
wydaje mi się, że to nie jest ten kwiat, o którym mowa ten pokazany przez Klarę ma bardziej 'okragłe' łodyżki, natomiast ten pierwszy ma łodyżki 'kanciaste'. Chyba, że się mylę
Anonymous - Pon 04 Maj, 2009 22:26
Cudny.To jest albo stapelia albo caraluma ale raczej to pierwsze.
donka66 - Pon 04 Maj, 2009 23:20
Ja też stawiam na stapelię.
dom_Klary - Wto 05 Maj, 2009 12:50
Mój jest taki sam, każdy zresztą jednakowo cuchnie
Pozdrowienia, idę wąchać lawendy,
|
|
|