To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Koronka brugijska - Jak łączyc taśmę z motywami?

Jolaf - Pią 09 Lis, 2007 19:23
Temat postu: Jak łączyc taśmę z motywami?
bye

Czy ktokolwiek wie gdzie mozna nauczyc sie koronki brugijskiej?
Moze sa jakies ksiazki lub kursy.
Na roznych forach znalazlam informacje o tym
jak robic pasek i tego juz sie nauczylam. Ale nie wiem jak laczyc to z motywami w calosc. sztrikuję

stenia - Pią 09 Lis, 2007 19:56
Temat postu: koronka brugijska
Na tej samej stronie, gdzie jest dział "Pytań", troszkę niżej jest dział "Koronki". W tym dziale są koronki brugijskie i tam są linki do stron, z ktorych można sie pouczyć. Ja tak właśnie się uczyłam. Zrobiłam już, a może dopiero, dwie serwetki, a teraz robię garsonkę, własnie tą techniką. To fajna zabawa. Życzę powodzenia i pozdrawiam. Stenia.
stenia - Pią 09 Lis, 2007 20:01

http://forum.knitting-inf...p?showforum=743
A to link do strony gdzie można znaleźć ciekawe rzeczy na temat koronki brugijskiej. Jeżeli nie będzie działął, to proszę moderatora o usuniecie posta. Stenia.

alszka - Pią 19 Mar, 2010 18:53
Temat postu: pomoc w rozszyfrowaniu wzoru i opisu
Chciałam zrobić brugijską drobnostkę. Ale utknęłam przy wzorze (zgoła nie brugijskim hahahihi )
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, jak robić ten wzór? Bo generalnie na podstawie schematu nie bardzo się orientuję... puknąć się

A tutaj jest opis tej części - niestety po rosyjsku. A po rosyjsku to ja umiem tylko "da" i "niet" i ni w ząb nie rozumiem, co tu piszą... placzek
Więc baaaardzo proszę o pomoc cmoknięcie

nula - Pią 19 Mar, 2010 19:59

alszka, już Ci piszę wesoło mi
mam nadzieję, że coś z tego zrozumiesz
No więc najpierw robisz brzegi koronką brugijską a potem wypełniasz środek
Doczepiasz nitkę w miejscu oznaczonym kropką (w pierwszym wolnym łuczku u góry)
potem robisz tak :
5 o. łańcuszka - w pierwsze oczko łańcuszka robisz 2 podwójne słupki przerobione razem - i łączysz oczkiem ścisłym do tego łuku na dole.

4 o. łańcuszka - łączysz oczkiem ścisłym do następnego łuku (na dole)

i znowu [5 o. łańc. - w pierwsze oczko 2 podwójne słupki przerobione razem ] - powtarzasz 2x
i łączysz półsłupkiem do następnego łuku.

3 o. łańcuszka - półsłupek na następnym łuku

i znowu powtarzasz [ ] 3x - oczko ścisłe na następnym łuku

4 oczka łańcuszka - oczko ścisłe na nast. łuku

[ ] 4x - podwójny słupek do poprzedniego łuku na górze - i półsłupek na następnym łuku

4 oczka łańcuszka - półsłupek na następnym łuku

i dalej tak samo do końca hahahihi

alszka - Pią 19 Mar, 2010 21:45

nula - jesteś po prostu wielka! love love love
A mnie ktoś powinien zdrowo w łeb walnąć... rotfl rotfl
Dzięki Tobie już wiem, o co chodzi. Ja po prostu patrzyłam na te pętelki POZIOMO skleroza skleroza skleroza I nie mogłam dojść, jak to zrobić, żeby wychodziła taka ładna pętelka i jeszcze iść w dobrym kierunku, nic tylko paść ze wstydu. A nawet do głowy mi nie przyszło, że to są pionowe rzędy składające się po prostu z pęczków podwójnych półsłupków... Ech powiadam... mdleje
Dzięki Ci nula jeszcze raz cmoknięcie

nula - Sob 20 Mar, 2010 00:12

alszka napisał/a:
nic tylko paść ze wstydu

ja Ci dam padać ! nie wolno W kwietniu robimy spotkanie - masz być cała i zdrowa !!! wesoło mi
A takie chwilowe zaćmienie umysłowe każdej z nas się pewnie przytrafia od czasu do czasu jęzorek
Mam nadzieję, że się pochwalisz gotowym wyrobem !!! wesoło mi