Zupy - Zupa- danie jednogarnkowe
Relana - Nie 14 Paź, 2007 13:26 Temat postu: Zupa- danie jednogarnkowe składniki:
paczka brukselki
6 dużych ziemniaków
6 dużych cebul
2 koncentraty pomidorowe
pędko kiełbasy
czosnek
może być kostka rosołowa Cnoor
wykonanie:
do gotującej się wody wrzuć brukselkę, na patelnię wlej olej, wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki, przesmaż aż będą szkliste. Wrzuć do garnka z brukselką. Na patelni przesmaż pokrojoną w dużą kostkę cebulę, ale tak by była tylko szklista. Na koniec dodaj do niej 2 ząbki przeciśniętego czosnku. Połącz z zupą. Na patelnię przełóż pokrojoną w kostkę kiełbasę. Przesmaż. Dodaj do zupy. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy.
Ja ostatnio dodaję zamiast koncentratu dwie puszki pomidorów, które uprzednio miksuję. zupę dopraw do własnego smaku.
W moim domu dość szybko znika ten przysmak. Nawet syn, który niechętnie je zupy tą przysfaja z łatwością.
AlaJ - Śro 27 Sty, 2010 16:57
Polecam na mrozy, które nas teraz troszeczkę męczą bardzo kaloryczną zupę meksykańską.
Pół kg mięsa mielonego (ja daję mieszankę wołowego i wieprzowego) podsmażyć na 2 łyżkach oleju z 2-3 cebulami, pokrojonymi w kostkę.
Pod koniec smażenia dodać 2-3 rozdrobnione ząbki czosnku. Potem dodać:
puszkę białej fasolki, puszkę czerwonej fasolki, puszkę zmiksowanych pomidorów albo mały przecier, puszkę kukurydzy, dolać wody, ale nie za dużo - zupa musi być bardzo gęsta, przyprawić solą, ostrą papryką, można doadać 2 kostki przyprawy maggi.
Gotować (albo raczej dusić ), ok pól godziny.
Smaczne, szybkie i proste !
Anonymous - Nie 28 Lis, 2010 14:42
Ostatnio zasmakowaliśmy w zupie...gołąbkowej...przepis mam stąd http://www.smaczny.pl/for...zupa-golabkowa/ ,naprawdę polecam.
|
|
|