Ogrody - Kwitnące pnącza
Andzelika - Wto 29 Maj, 2007 12:47 Temat postu: Kwitnące pnącza jak w temacie, jakie pnące rosliny które będą się czepiać do betonowego słupa - filara przed domem byście polecili, czy Clematisy będą się czepiać, czy potrzebyją płotków??
Elunia - Wto 29 Maj, 2007 22:30
Clematisy potrzebują podpór,drabinek-winobluszcz będzie super,wprawdzie nie ma kwiatów ale kolorystyka liści prześliczna
jaga48 - Śro 30 Maj, 2007 09:12
Myślę,że chodzi Ci o zakrycie tego "betonu". owszem clematis pięknie kwitnie, ale jest stosunkowo delikatny, mocniejszym pnączem jest milin lub glicynia, oba pięknie kwitną lecz wymagają mocnych podpór, mają również po przekwitnięciu masę pięknych liści co doskonale zatuszuje słup.
Winobluszcz jest cudny ze względu na przebarwienia swoich liści i nie ma żadnych wymagań - praktycznie może rosnąć wszędzie.
Ela - Pią 01 Cze, 2007 21:20
Ja polecam rdestówkę (rdest) Auberta. Od sierpnia do listopada ma masę drobnych białych kwiatków. Czepia się wszystkiego, szybko rośnie (przyrost nawet 6m rocznie). Mało wymagający.
Na tej stronie znajdziesz więcej śliczności do ogrodu www.clematis.com.pl
Pozdrawiam
Ela
ewunka - Wto 06 Lut, 2018 20:38
Ja mam kilka pnączy kwitnących, ale przyznam że nie zwracam uwagi na nazwy i nie wiem jak się nazywają. Mają niebieskie kitki w maju
|
|
|