Krzyżyki - Haft półkrzyżykowy
ola1996 - Śro 14 Lut, 2007 15:25 Temat postu: Haft półkrzyżykowy Kupiłam sobie zestaw do wyszywania. Najlepiej jest podobno haftem półkrzyżykowym. Jeszcze nigdy takiego czegoś nie robiłam. To jest na kanwie, kolorem nadrukowany obrazek. Robię haftem półkrzyżykowym, tak jak było napisane. To mój pierwszy hafcik. Nie wiem, czy gdy mam takie miejsca, że jest skok kilku tych dziurek, to czy mogę, na odwrocie, tak pociągnąż nitkę, czy muszę ucinać...
magnolia - Śro 14 Lut, 2007 16:25
Ola normalnie mozna ,ja najmniej tak praktykuje jak wyszywam obrazki krzyzykami ,tej przeciagnietej nitki i tak pod spodem potem nie widac bo jest schowana pod innym kolorem
ola1996 - Śro 14 Lut, 2007 16:56
Dzięki, tak myślałam ale wolałam się upewnić
Bernadka - Pią 02 Mar, 2007 13:04
ja już od dłuższego czasu wyszywam tyle że wzory nie mam na kanwie , tylko na papierze drukuję sobie wzór w programie PCSTITCH a potem każdy kolor ma symbol . Najwięcej wyszywałam 70 kolorami . To moje prace http://bernadka.fotosik.pl A z tym przeciąganiem nitek staraj się jak najmniej supełków robić w pracy ale też nitek nie zawsze da się chować i potem w dziurkach widać niteczki . To troszkę inaczej się robi jednak jak krzyżyki
kitek - Wto 15 Lip, 2008 13:38
Czy możecie zamieścić rysunek haftu półkrzyżykowego ? I opisać jak się go wykonuje?
krzysztofina - Pon 30 Lis, 2009 11:56
Myślę,że chodzi tutaj o haft gobelinowy-wykonuje się pół krzyżyka włóczką albo muliną -tylko nie rozdzieloną
http://www.fotosik.pl/pok...wvp7nv5g7f.html
summer21 - Czw 20 Sty, 2011 14:06
to ja mam takie pytanie. Jaka jest najlepsza kanwa do haftu półkrzyżykowego jeśli chodzi o gęstość? nie ukrywam że poszłoby szybciej wyszywając np całą muliną i półkrzyżykiem. Pytam dlatego gdyż nie każda się zapewne nadaje, bo wyszywając tą metodą widać płótno... Proszę o poradę
alutka171 - Czw 20 Sty, 2011 20:43
Według mnie im mniejsze krzyżyki czy pół krzyżyki tym praca ładniejsza, to czy są prześwity zależy też od grubości nitki.Mam znajomą, która wyszywa tylko pół krzyżykami, a obrazy wyglądają jak namalowane.
|
|
|