Jaka to roślina - co to za roślinka
Fiszka - Sob 03 Wrz, 2005 11:07 Temat postu: co to za roślinka Czy ktoś może wie jak nazywa sie ta roślinka i jak ją należy pielęgnować?
Anna B. - Sob 03 Wrz, 2005 11:58
W nazwie było coś z pieprzem. Pieprzówka? Pieprznica?
W uprawie bardzo łatwa. Rośnie szybko. Miałam ją przez kilka lat. Aż mi się znudziła.
maranta - Sob 03 Wrz, 2005 15:19 Temat postu: Pilea Ta roślinka to pilea i słusznie Ci się Aniu z pieprzem kojarzyło, bo jest to odmiana- Pilea peperomioides
Roślinka ponoć bardzo łatwa w uprawie. Za ojczyznę uważa się Chiny, Australię. Dobrze znosi zaniedbanie.
Lubi stanowisko umiarkowanie jasne, wysoką temperaturę i wilgotność. Należy unikać przelania.
Ciekawostką jest sposób w jaki pilea reaguje na zraszanie w słoneczny dzień. Otwiera nagle wszystkie dojrzałe pąki kwiatowe i strzela pyłkiem
Stąd też jej nazwa z języka niemieckiego- Kanonierblume- strzelający kwiat.
Jest bardzo dużo odmian tej roślinki.
Poniżej kilka fotek przykładowych.
Anna B. - Sob 03 Wrz, 2005 15:27
Nie mogłam sobie tej nazwy przypomnieć, a moje książki w pożyczkach.
Ta akurat odmiana nazywana jest na pewno pieprzówką, choć google milczą na ten temat. Wiele roślin ma wiele różnch nazw, więc i pewnie ta roślinka ma jeszcze i inne. :fajnie:
maranta - Sob 03 Wrz, 2005 16:01
Aniu, wydaje mi się, że mówisz o peperomi, czyli popularnie zwanej pieprzówce. to jest roślinka bardzo podobna do pilei. Wywodzi się z tropikalnej części Ameryki.
Być może jak w wielu innych przypadkach, z którymi się zetknęłam również i tę roślinkę różnie nazywają (zobacz chocby wątek o gloksyni czy syningii). Co książka, to inaczej...
A o tym, że coś pieprzowego i w tej odmianie pilei jest świadczy nazwa tej właśnie odmiany- peperomioides
Anna B. - Sob 03 Wrz, 2005 18:40
Mówię o tej roślnce z ostatniego obrazka. A peperomię też znam
maranta - Sob 03 Wrz, 2005 19:05
Wiesz, Aniu, tutaj bez pół litra nie rozbieriosz
I pilei i peperomi jest tak wiele odmian, że być może faktycznie raz to zwą tak, raz tak.
W każdym razie z określeniem pieprzówka spotkałam się tylko w odniesieniu do peperomi.
Zarówno w moich knigach jak i w necie np.-
http://terrarystyka.pl/ro...=20030413114545
A tę fotkę pilei zamieszczam jeszcze raz, teraz cyknęłam razem z opisem.
Ostatecznie oba gatunki sa podobne i oba traktuje się podobnie- są łatwe w uprawie.
Najlepszym testem co to jest, będzie spryskanie wodą pączków kwiatowych w słoneczny dzień
Anna B. - Sob 03 Wrz, 2005 20:30
| Cytat: | | Najlepszym testem co to jest, będzie spryskanie wodą pączków kwiatowych w słoneczny dzień |
Nie bez kozery botanicy rozbierają kwiatki na czynniki pierwsze, by stwierdzić, z czym mają do czynienia.
Fiszka - Pon 05 Wrz, 2005 00:13
Dziekuję wszystkim za zainteresowanie i tak wyczerpujące informacje
Pilea pepermioides to chyba jest właśnie to, ale nigdy nie widziałam, żeby to-to kwitło!
Roślinkę tą hoduje od kilku lat moja siostra metodą prób i błedów, stoi na nasłonecznionym parapecie (może dlatego nie kwitnie?), a nadmierne podlewanie naprawdę jej wyraźnie szkodzi.
Osobiście potrafię ususzyć nawet kaktusy , więc zrezygnowałam z hodowania czegokolwiek poprzestając na ozdabianiu mieszkania kwiatami ciętymi.
Pozdrawiam serdecznie wszystkie osoby o "zielonych palcach".
izyda26 - Śro 20 Wrz, 2006 23:16
O ja też mam taką roślinkę i zastanawiałam się jak się nazyywa bo w nazewnictwie to jestem totalnie zielona. Dziękuję za tą wiedzę.
monika_b - Śro 24 Sty, 2007 09:19
A ja znam inną, potoczną nazwę tej roślinki. Jest bardzo ładna, nazywa sie pieniążki Matki Boskiej, niestety nie chciała u mnie rosnąć.
Lacrima - Nie 04 Mar, 2007 15:48
Dziewczynki wczoraj wygrzebałam ostatnią sztuke w ogrodnictwie jest bez nalepki pani twierdziła ze spokojnie na wiosne mogę ja umieścic w ogrodzie i ze tam będzie rosła przez lata ale nim dojechałam do domu oczywiscie zapomniałam jak sie nazywa pomycy
Lacrima - Pon 05 Mar, 2007 06:54
Śniadek nie dawało mi to spokoju i dzięki allegro znalazłam mam za to inny problem ta roslinka ma jeszcze żółte i białe kwiatki muszę je mieć wszystkie ale gdzie je znaleść?
ola177 - Pon 05 Mar, 2007 09:09
poszukaj w internecie sklepów ogrodniczych, moze maja nasiona...
anutka21 - Pon 23 Kwi, 2007 17:21
Kupiłam wczoraj kwiatka , właściwie to takie drzewko pokojowe na kwiatku była plastikowa karta na której jest nazwa "Achemena smiditi" .
Pomóżcie mi ponieważ nie znalazłam w Internecie opisu tego drzewka.
Wie może ktoś jak jest nazwa w języku polskim ?
anutka21 - Wto 24 Kwi, 2007 10:06
przepraszam "Achamena smidtii"
Lacrima - Wto 24 Kwi, 2007 22:42
anutka21, wstaw fotke faktycznie w google nic nie ma ale może fotka cos da
anutka21 - Sob 05 Maj, 2007 12:04
na tym drzewku była kartka a na niej jak wygląda drzewko po dczas kwiecienia , odskanuję i wstawię
Roska - Nie 10 Cze, 2007 08:16
to fotka z netu .Krzew piękny czy jeszcze go masz anutko21?
|
|
|