To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Kuchnia na świecie - szybkie dania kuchni wschodniej

justynam - Czw 31 Sie, 2006 14:07
Temat postu: szybkie dania kuchni wschodniej
Witam .Jestem tu nowa i ciesze sie ze znalazlam te stronke.Szukam propozycji na kuchnie orientalna na naszych skladnikach .oto przyklad dania ktore czesto robie
60 dag piersi z kurczaka lub mięso królika, wieprzowiny
3 łyżki oleju
3 łyżki sosu Worcester lub soja sos
3 żółtka
2 łyżki maggi
1½ łyżeczki soli
½ łyżeczki cukru
½ łyżeczki curry
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
½ posiekanej cebuli
trochę przeciśniętego czosnku
Mięso pokroić na kawałki(np. paski)
Zalać w szklanym naczyniu sosem przygotowanym z pozostałych składników. Trzymać w lodówce przez 3 dni (można dłużej. )Smażyć na oleju i podawać z surówkami, ziemniakami, ryżem…
Naprawde polecam.Z reguły nie wytrzymujemy 3 dni i wyjadamy wcześniej. [smilie=obiad.gif]

avante - Pią 03 Sie, 2007 14:05

Jutro sprawdzę jak to smakuje... Tylko teraz zaczęłam się martwić czy to nie będzie za słone.
avante - Sob 04 Sie, 2007 21:02

Było naprawdę pyszne. Nawet mojemu mężowi smakowało. A on zawsze marudzi.
annie - Pią 17 Wrz, 2010 22:49
Temat postu: chinszczyzna
Klasyczna potrawa kuchni chinskiej to bami goreng.Jest to makaron jajeczny, dosc grubo krojony i dlugi. Do tego jajeczko, roztrzepane i usmazone, a potem pociete w paseczki ok.cm szerokosci, por i szynka, tez pociete w takie kwadraciki. Kluski miesza sie z pozostalymi skladnikami i podsmaza na maselku. Jest to baza do roznych sosow miesnych. Najczesciej podawane z tzw. sate ajam, czyli kawalkami kurczaka w sosie z orzeszkow arachidowych. Sos mozna zrobic z masla orzechowego, rozprowadzajac je mlekiem i doprawiajac odrobina sosu sojowego (ketchap manis). Ja wole bami z babi pangang, czyli wieprzowina grilowana w sosie slodkim chili-garlic.

Inna podstawa jest nasi goreng.Zamiast makaronu jest tu ryz, no i inne ziarna, jak np kukurydza z puszki czy zielony groszek. Albo mihun, czyli makaron ryzowy. Do ryzu bardzo pasuja krewetki, zamarynowane w sosie chili, usmazone na woku.