To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Ogrody - Kwiatki Ani

siebusania - Śro 19 Lut, 2020 23:25
Temat postu: Kwiatki Ani
Od jakiegoś czasu szydełkowe hobby ustąpiło trochę miejsca kolejnego hobby.
Tak mnie od 2 lat wzięło na kwiaty ogrodowe. W pierwszym roku sadzonki kupiłam I dbałam. A od zeszłego roku zachciało mi się od nasionka chodować. Jak to ja od razu w dużej ilości, a potem nie było gdzie upchnąć.

To tylko mała namiastka tego Co było w tamtym roku.
W tym roku też już rozpoczęłam sezon wysiewu i zakupów.
sporo też nasion sama zbierałam

kabyr - Czw 20 Lut, 2020 00:12

Aniu brawo za tak piękne hobby.
Jak potrzebujesz rady pytaj starszą 😀koleżankę.

siebusania - Czw 20 Lut, 2020 11:49

kabyr, ooo to już będę wiedzieć do kogo mam się zgłosić. Troszkę już wiedzy posiadłam ale wiadomo jak to nety wiele informacji się rozni. Głowie eksperymentuje . Tylko szkoda że to hobby takie nie trwałe jeden mrozik i po kwiatach
skohen - Czw 20 Lut, 2020 12:24

Kolejne wspaniałe hobby. Też uwielbiam kwiaty. Też zaczęłam już działać. Te, które zimują w skrzynkach już przycięłam i zaczęłam podlewać. Pozdrawiam
siebusania - Czw 20 Lut, 2020 12:36

skohen, Ja raczej jednoroczne. chyba że różę i piwonie.
Usilnie już drugi rok próbuje wyhodować lawende

katasza - Nie 23 Lut, 2020 11:44

Witam, widzę, że dobrze trafiłam Smile ja od wczoraj szykuje se do obsadzenia szpaleru hortensji ogrodowych przy płocie. Padło na vanilla fraise. Przy samej siatce miejscami posadzę wysoką traw ę ozdobną, i marzy mi sie wśród hortensji perovskia, jednak boje się, że będą się wzajemnie zagłuszać. CXzy ma któraś z Was taki "zestaw" w ogrodzie?
siebusania - Nie 23 Lut, 2020 12:48

katasza, ja nie pomogę. Nie znam hortensji. Może zobacz inne tematy w tym dziale. A jak nie znajdziesz to gdzieś indziej poszukamy.
skohen - Nie 23 Lut, 2020 16:02

Według mnie będą sobie przeszkadzać. Ja co prawda mam w ogródku inną hortensję, ale wszystkie hortensje lubią się dosyć mocno rozkrzewiać. Dwa takie pokaźne krzewy mogą sobie przeszkadzać jak podrosną. Chyba, że posadzisz je w dosyć dużej odległości od siebie. Wtedy mogłyby ładnie wyglądać. Pozdrawiam
Haniaga - Pon 24 Lut, 2020 17:01

Kolorystycznie by było ciekawie.
Wybarwiona hortensja z białego na różowy i do tego niebiesko-fioletowe (pachnące)
kwiatki perovskia - może warto spróbować.
A na wiosnę sekator i regulować kształt roślinek według uznania i potrzeb.

siebusania - Wto 25 Lut, 2020 16:58

dopiero połowa wysłana z planowanych A już miejsca brak na parapecie.

Haniaga - Śro 26 Lut, 2020 09:29

Będzie czym się rządzić wiosną.

U mnie patyki hortensji wypuściły już pierwsze listki.

Do wysiewu aksamitki dopiero się zabieram.

siebusania - Śro 26 Lut, 2020 18:56

Haniaga, pomysł kiedy chcesz żeby ci kwitła. Podpowiem po moich obserwacjach ze przynajmniej 40 dni trwa od wschodu do zakwitnięcia

[ Dodano: Śro 26 Lut, 2020 19:00 ]
dosiałam kolejne paletki już miejsca brak na parapecie A tu jeszcze kilka rozaji kwiatów trzeba wysiac

Od kilku dni segregacja nasion dzielę się na pewnym forum ogrodowym

zaczyna się niedoczas szydełkowy

Haniaga - Śro 26 Lut, 2020 21:55

Aksamitkę sadzę wśród róż .Ma odstraszać mszyce.
Czy jest mniej hmm nie wiem bo i tak walczę z mszycami.
Na stałe miejsce chciałabym posadzić aksamitki w maju.

siebusania - Śro 26 Lut, 2020 22:39

Haniaga, nie wiem jak mszyce , ale z tego co czytałam to odstrasza robactwo w ziemi. Poczytam moje notatki żeby sobie przypomnieć kiedy mi zaczęły kwitnąć i Ci napiszę. Ja już wysłałam, zobaczymy za ile zaczną wychodzić. Bo rok temu zachciało mi się w wytłoczkach po jajkach siać i finał był taki że późno kiełkowało wszystko bo cała wilgoć pochłaniała wytłoczka zamiast ziemia
skohen - Śro 26 Lut, 2020 23:10

Ja wysiewam aksamitki wprost do gruntu. Poza tym aksamitka lubi się wysiewać. Wyrywam te, które mi nie pasują, przesadzam w inne miejsce. Te które pozostają, tworzą takie naturalne kępki. No i muszę przyznać, że chociaż nie wszyscy lubią zapach aksamitki, są to po tulipanach moje ulubione kwiaty. Pozdrawiam
siebusania - Czw 27 Lut, 2020 00:31

skohen, ja też tam nic do nich nie mam wcale mi nie śmierdzą. Każdy wysiewa jak uważa. U mnie do gruntu się nie sprawdza bo kury wygrzebują nasiona. Robiąc sadzonki wiem też jakie będę mieć kolory i układam powiedzmy wg jakieś tak wymyślonego schematu. W tym roku było ombre hahahaha. A przede wszystkim na czym mi najbardziej zależało dlatego robiłam wysiew do inspektu to ze kwitły mi już w maju. I po zimnej Zośce wysadzałam już kwitnące na miejsca stałe. Z nasion z gruntu będą później.

Na zdjęciu tylko kilka krzaczków z tego co miałam. A w sumie prawie 100krzaczków miałam

kabyr - Czw 27 Lut, 2020 14:20

Aniu widzę , że zaszalałaś z wysiewami
siebusania - Czw 27 Lut, 2020 15:59

kabyr, podobno sieje w ilosciach hurtowych. dziś kolejne zakupy.

japoneczka01 - Sob 29 Lut, 2020 13:22

katasza - tak wygląda perovskia - ta w rogu niebieska.

Perovskia może dorastać do 50 cm, ale są gatunki dorastające do 1m.
Jeśli hortensje będą wyższe to z automatu zagłuszą ją.
Może lepiej posadzić perovskie z samego brzegu, a nie pomiędzy hortensjami. hmm

skohen - Sob 29 Lut, 2020 14:08

Też pisałam, że mogą się zagłuszać, szczególnie hortensja, bo jest dość masywna.

Japoneczka, cudowna kompozycja!

Pozdrawiam

katasza - Sob 29 Lut, 2020 20:27

japoneczka01, dziękuję, mam w ogrodzie perovskię i dlatego chcę nadal ją mieć. Bardzo mi się podoba. Moja dorasta ponad metr. dlatego rozrasta się bardzo na boki, w środku lata muszę ją podwiązywać.
Będąc w Krakowie na rabatach przy chodnikach perowskia była posadzona koło traw ozdobnych i to właśnie ta niska. Wtedy zresztą dowiedziałam się, że jest ich kilka odmian Very Happy

Ja w ogrodzie kocham jak cały czas coś kwitnie. dlatego nie chcę traw, a hortensje. dla mnie na ten moment zestaw idealny do róża okrywowa, hortensja i perowskia wesoło mi

skohen, wydaje mi się, że dobrze prowadzona (przycinana) będzie dobrze wyglądać. W każdym zaryzykuję.

Powiedzcie mi dziewczyny kiedy myśleć o sadzeniu? plan jest taki: wysadzić to co rośnie teraz, wzmocnić krawężniki, dosypać ziemi, wsadzić kwiaty.

Cały remont będzie robiony po to by móc rozłożyć folię i nasypać kamień dekoracyjny. To wymóg mojego ślubnego. W zeszłym roku nie nadążałam plewić więc w końcu zgodziłam sie na takie wykończenie.

skohen - Sob 29 Lut, 2020 21:09

Kwestia gustu. Ja mam białą hortensję, kwitnie bardzo intensywnie, a gdyby mi ją ktoś przyciął to nie wiem, co bym z nim zrobiła. Ja lubię, jak kwiaty rosną tak jak w naturze. Przycinam tylko róże. Pozdrawiam
siebusania - Wto 16 Cze, 2020 08:44

Ogrodowo dzieje sie u mnie duzo nawet nie mam czasu na szydełko. Dwie prace do skończenia. Dwie do blogowania i albo nie ma pogody na suszenie albo nie mam czasu.
Kilka migawek aktulanie z mojego ogrodu. Praca oczywiscie w toku

japoneczka01 - Wto 16 Cze, 2020 10:15

siebusania - jak długo czekałaś żeby zakwitły piwonie i co im dajesz, ze takie są dorodne?
siebusania - Wto 16 Cze, 2020 10:25

japoneczka01, piwonie sadziła jeszcze teściowa dawno temu. Wiec z roku na rok są. A młode krzaczki co rok temu dostałam jeszcze nie maja pąków.