Pomoc, porady - grubosz (drzewko szczęścia) - wiotkie łodygi
Kropla - Śro 26 Lip, 2017 21:29 Temat postu: grubosz (drzewko szczęścia) - wiotkie łodygi Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże z moim kłopotem, bo szukałam już w Internecie bezskutecznie.
Mam ślicznego, dorodnego grubosza, który śmiało wyrósł mi od malutkiej sadzonki do ok. 50 cm wysokiego (nad ziemię), rozgałęzionego kwiata. Niestety, ma jeden, ale dość istotny problem. Pomimo tego rozmiaru łodygi ma wciąż niezdrewniałe - są niemal całe zielone, jedynie jakieś 3 cm nad ziemią przypominają drewno. W związku z tym nie są w stanie unieść ciężaru swojego i liści. W pozycji poziomej utrzymuję je obecnie 5 podpórkami i 2 wstążkami, co niestety odbiera uroku gruboszowi. Bez tego wciąż się przewracał albo kładł łodygi na oknie, przy którym stoi. Czy to normalne, żeby ok. 2-letni grubosz miał niezdrewniałe łodygi? Nigdy nie chorował, nigdy też go nie przycinałam. Bardzo proszę o pomoc.
japoneczka01 - Śro 26 Lip, 2017 22:50
Tu jest forum o gruboszach i chyba znajdziesz odpowiedź na Twój problem http://forumogrodnicze.in...=6068&start=686
Kropla - Czw 27 Lip, 2017 20:39
Istna skarbnica wiedzy! Bardzo dziękuję. Już przycięłam moje drzewko szczęścia i nadal wygląda bardzo ładnie, ale lepiej się trzyma.
|
|
|