To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Nasze prywatne galerie - Początki Lothluin

Lothluin - Czw 08 Cze, 2017 11:44
Temat postu: Początki Lothluin
Witajcie Drogie Dziewiarki!
Od wielu lat jestem hafciarką, od paru koronczarką a teraz postawiłam wziąć w ręce druty. Parę prac w ramach ćwiczeń już zrobiłam ale tą rzeczą która ma we mnie wyrobić nawyk równych oczek będzie koc złożony z kwadratów. Już widzę, że te pierwsze są trochę koślawe a te ostatnie już mniej, więc jak to się mówi - do przodu!

Pierwszą próbą była kocyk dal mojej kotki (na szczęście niewymagający klient Smile )

a zaraz potem poduszeczka (wielkość jaśka) na której ćwiczyłam warkocze.

Potem miałam przerwę i teraz na Dzień Mamy postanowiłam zrobić jej "ubranko" na termofor (zawsze narzekała, że te kupne szybko się mechacą)

Teraz przyszedł czas na kocykowe kwadraciki - wiem, że na razie nie są idealne i że rozmiary też. Liczę na to że blokowanie później trochę to wyrówna. A co Wy o tym myślicie?

Od lewej: francuski i dwa ryżowe, z czego ten ciemniejszy później robiony, dlatego taki zbity (lepiej chyba naciągam nitkę)

Półpatenty - one trochę ściągają i tu liczę, że blokowanie to poprawi.

Dziękuję za uwagę, mam nadzieję wracać tu z następnymi kwadracikami gdzie zobaczycie mój progres Smile

Merghen - Czw 08 Cze, 2017 15:14

Witaj kwiatek dla ciebie Kicia przeurocza i widzę, że kocyk polubiła. Jeśli chodzi o kwadraty to różnica w naciąganiu nici to jedno ale wzory też powodują, że kwadraty mają różną wielkość. A jak planujesz je połączyć?
Lothluin - Czw 08 Cze, 2017 16:11

Dziękuję Merghen za miłe słowa. Tak, chce zszywać ze sobą i trochę się obawiam. Staram sie robić w miarę podobne. Wysokość zależy jak napisałaś od wzoru (wychodzi mi między 78 a 82 rzędy). nabieram zawsze tyle samo oczek - 44 (w tym 2 brzegowe). Specjalnie zawsze robię "ramkę" ze ściegu francuskiego. Martwi mnie ten pierwszy jasno niebieski, francuski. Jak coś spruje mu z dwa rzędy. Uff, burza mózgu początkującej wesoło mi
fralusia - Czw 08 Cze, 2017 17:53

Robisz już piękne oczka brawo możesz skorzystać z opisów http://sposobynadziergawki.blogspot.com/
Życzę Ci samych udanych prac

Merghen - Czw 08 Cze, 2017 21:50

Możesz zamiast zszywać połączyć szydełkiem albo na drutach i-cordem. Ponieważ nabierasz tyle samo oczek najlepiej by było, żeby było też tyle samo rzędów. Wtedy łączenie będzie najłatwiejsze bez względu jaką metodę wybierzesz.
dziewanna - Pią 09 Cze, 2017 08:40

O ile to są początki robótek na drutach, to jednym słowem, jesteś bardzo zdolną
uczennicą. Oczka równe, wzory różnorodne. cool kwiatek dla ciebie

Lothluin - Pią 16 Cze, 2017 09:21

fralusia dziękuję za niamiary, bardzo fajny blog, bede podczytywać Smile

merghen Nie myślałam o innych połączeniach, warte jest to uwagi (choć jeszcze tyle kwadratów przede mną Smile) z tymi rzędami, sugerowałam się wzorem na Dropsie i tam są podobne ściegi użyte w kwadratach. Napisali zeby kończyć kiedy osiagnie się pożądaną wysokość. Gdybym robiła taką samą ilość rzędów jeden kwadrat mialby 22 cm a inny 25 i bałam się, że nijak to później do siebiw nie będzie pasowało. Problem by się rozwiązał gdybym miała wzory oparte wyłącznie na prawych i lewych oczkach ale półpatent idzie zupełnie inaczej....

dziewanna początki drutów ale tyle lat innych supełków mnie zahartowały i dlatego nauka mi szybko poszła Smile

Dziękuję wszystkim za miłe słowa Smile

Lothluin - Pią 16 Cze, 2017 10:39

W pierwszym poście pisałam o termoforze dla Mamy ale zdjęcie nie weszło więc wstawiam ponownie Smile

dziewanna - Sob 17 Cze, 2017 17:21

I termofor będzie ubrany w piękny sweterek. cool Mama się ucieszy.
vichta - Sob 24 Cze, 2017 20:49

No, no... Jak widzę, to już nie takie początki... cool
Ainer - Czw 30 Lis, 2017 15:58

Cudowniy cool Pozdrawiam koleżankę krakowianke kwiatek dla ciebie