To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

inne - Peruańska koronka

Grażyna - Czw 04 Maj, 2006 18:40
Temat postu: Peruańska koronka
Tak to technika mieszana (Broomstick), ale jakie sliczne wyroby powstają. Zobaczcie same na tym forum (kilka stron) http://club.osinka.ru/vie...er=asc&&start=0
Joanna12 - Pon 14 Sie, 2006 16:31

Faktycznie ciekawe. Kurcze gdzie są ludzie którzy potrafią to robić?????
kacha - Śro 16 Sie, 2006 21:25

cool fajna strona dopiero dzisiaj ją znalazłam
Bratek - Śro 10 Lut, 2010 09:53

Kurcze,jaki rozmiar drutów do tego cuda puknąć się
gosias - Śro 10 Lut, 2010 10:00

świetne cool jestem pełna podziwu uklon
Ainer - Śro 10 Lut, 2010 10:02

Faktycznie cudeńko cool
Aredhel - Pią 11 Lis, 2011 23:29
Temat postu: nie taki wilk straszny jak go malują :D
Może technika zainspiruje was do stworzenia szala, chusty, kocyka.. możliwości jest wiele Wink

Na początek trochę o technice...

Koronka Broomstick, zwana także szydełkowym pawim okiem, cóż to takiego jest?

Jest to jedna z technik wykonywania koronek przy użyciu szydełka oraz igły dziewiarskiej, tzw. „kredki”. Znana była już w XIX wieku.

Początkowo do jej wyrobu używano po prostu trzonka od miotły i stąd nazwa (ang., broomstick – trzonek miotły). Obecnie używa się lekkich plastikowych igieł dziewiarskich lub np. drutów w rozmiarze 20 mm lub gładkich drewnianych kołków.
W zależności od wielkości użytego kołka, czy igły, powstaje gęściej lub rzadziej tkany wzór.

Wyroby tworzone tą techniką są miękkie, delikatne w wyglądzie, a jednocześnie mocne i doskonale nadają się zarówno na odzież, jak i np. na koce lub narzuty.

Dość gadania, przejdźmy do czynu Smile

Potrzebne będą: szydełko, włóczka i drut 15 – 20 mm albo.. dowolny inny przedmiot o podobnej średnicy, np. kijek od miotły, pojemnik od kremu pod oczy.. Wink

Zaczynamy od wykonania zwykłego łańcuszka. Ja zrobiłam 50 oczek łańcuszka, można zrobić mniej.

Wyciągamy dłuższą pętelkę z ostatniego oczka łańcuszka i zakładamy na „kredkę”.

Wkłuwamy szydełko w następne w kolejności oczko łańcuszka..

wyciągamy pętelkę..

i zakładamy ją na kredkę..

następna pętelka.. i tak, aż dojdziemy do końca łańcuszka.

Kiedy dojdziemy już do końca łańcuszka, musimy zdecydować z ilu pętelek ma się składać pojedynczy wzorek. W tym przykładzie wybrałam 5 pętelek, można mniej, można więcej.
Trzymając pętelki, tak aby nie zgubić ich z kredki, nabieramy na szydełko 5 pętelek.

Szydełkiem łapiemy nitkę i przeciągamy ją przez pętelki.
Początek rzędu różni się tym, że najpierw przerabiamy jedno oczko łańcuszka. Dalej przerabiamy np. półsłupki lub słupki.

Na początku rzędu przerabiamy jedno oczko łańcuszka.

Następnie przerabiamy półsłupki – w tym przykładzie przerobiłam 5 półsłupków na pojedynczy wzorek. Można przerobić mniej lub więcej, można półsłupki, można słupki.

Tak wygląda robótka po przerobieniu trzeciego rzędu.

Ważne: nie odwracamy robótki! Następny rządek wykonujemy robiąc pętelki wspak. Wyciągamy pętelkę i zakładamy ją na kredkę, podobnie jak w drugim rzędzie robótki.

Wbijamy szydełko w tylną nitkę półsłupka poprzedniego rzędu, wyciągamy pętelkę i zakładamy ją na kredkę.

Następny rządek wykonujemy tak jak trzeci, robiąc najpierw jedno oczko łańcuszka, a potem półsłupki lub słupki.

Jest także bardzo dużo filmów o tej technice na youtube. Wystarczy wpisać broomstick lub broomstick lace. Smile

Dziękuję za uwagę Wink

Debra - Sob 12 Lis, 2011 00:53

fajna technika.hm,hm warto na poczatek zrobic komin
teris - Sob 12 Lis, 2011 07:48

Debra napisał/a:
fajna technika.hm,hm

a tutaj żakiecik zrobiony tą techniką http://club.osinka.ru/topic-29332?&start=6930

marzenatejs - Sob 12 Lis, 2011 07:57

Matulu kochana a ja myślałam,że już wszystko wiem a tu figa i znów muszę się czegoś uczyć .Suuuuper ta technika wesoło mi
nutinka - Sob 12 Lis, 2011 10:35

Aredhel, świetny tutorial. Wielkie dzięki! uklon
Aredhel - Sob 12 Lis, 2011 10:52

To mój pierwszy tutorial, cieszę się, że udało mi się zrobić czytelny. Smile

Teris, przy oglądaniu żakieciku omal z krzesła nie spadłam. Super jest. Oj, chyba pozazdroszczę i coś takiego spróbuję popełnić. Smile

I małe zboczenie z tematu: Nutinka, masz na blogu świetny przepis na szarlotkę.. chyba pokonam mój strach przed gotowaniem/ pieczeniem i spróbuję upiec Very Happy

ps. tylko mnie nie podkablujcie mężowi.. "kredkę", na którą zakładam pętelki, podprowadziłam mu z warsztatu Wink

maranta - Sob 12 Lis, 2011 10:58

Aredhel napisał/a:
To mój pierwszy tutorial, cieszę się, że udało mi się zrobić czytelny.

Pięknie opracowany i czytelny, myślę, że sporo osób skorzysta Smile

Dziękuję cmoknięcie

romualda - Sob 12 Lis, 2011 11:01

Aredhel, dziękuję.Wspaniały kursik. Marzy mi się szal!
Aredhel - Sob 12 Lis, 2011 11:04

Dziękuję Dziewczyny Smile <zarumieniłam się>
gosias - Sob 12 Lis, 2011 17:16

Aredhel, wielkie dzięki za kursik uklon uklon uklon
Krakowianka - Sob 12 Lis, 2011 17:27

ŁAŁ!!!! szczęka ale fajne..... hopla
czy ktoś wie gdzie można kupić czas???? wesoło mi

gosias - Sob 12 Lis, 2011 17:39

Krakowianka napisał/a:
czy ktoś wie gdzie można kupić czas???? wesoło mi

O właśnie Wink będę wdzięczna za każdą podpowiedź Wink cmoknięcie

Elżbieta P. - Sob 12 Lis, 2011 18:01

świetny kursik opracowałaś cmoknięcie może kiedyś się nauczę nowej techniki szydełkowania wesoło mi
marzenatejs - Sob 12 Lis, 2011 18:29

Jakby już któraś znalazła ten sklepik z czasem to ja też się piszę na zakup ...A kursik naprawdę wart punkcika za pomoc cmoknięcie
Aredhel - Sob 12 Lis, 2011 18:44

Bardzo dziękuję za miłe słowa wesoło mi

hmm ech, z tym czasem to jest chyba tak, że żeby go mieć, trzeba ukraść..

Runa - Czw 17 Lis, 2011 21:12

robilam tą techniką czapkę i szalik dla córki Smile Całkiem szybko i przyjemnie się robi Smile
Awenturyn - Pią 18 Lis, 2011 19:00

ale super technika cool