To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Komputer nie gryzie - Niechciane reklamy

zorza - Wto 23 Sie, 2016 10:57
Temat postu: Niechciane reklamy
Mam pytanie do bardziej zaawansowanych ode mnie.
Co zrobić żeby na pocztę nie przychodziły reklamy? Jest ich bardzo dużo(spam to za mało).

Pocztę mam w onecie.

Proszę o jakieś porady.

No chyba ,że się nie da z tym nic zrobić hmm

vichta - Wto 23 Sie, 2016 14:22

Ja swego czasu zaznaczalam jako spam. Nie pomagało.
Potem klikalam unsubscribe. Też niewiele to dawało.
Teraz odpisuje do nadawcy tak: Skąd Państwo macie mój adres mailowy i dlaczego używacie go bez mojej zgody?
I przyznam, że to chyba najskuteczniejszy sposób.
Ilość meili znacznie zmalała.

Ostatnio jeden z nadawców odpisał mi, że robiłam zakupy w jego sklepie online i ze mogę się wypisać z subskrypcji.
Okazało się, że owszem, zakupy robiłam. Odpisałam, że to nie oznacza automatycznej zgody na spam i że nie mam zamiaru niczego "unsubscribe", bo nigdy niczego nie "subscribe". Usunięcie mnie z listy, to jego zadanie, nie moje.
Dopisałam też, że wiem co prawo mówi na ten temat (Pan był sprzedawca z ebaya)
No cóż, trochę sie obraził, ale moje działanie było skuteczne.

Kiedyś przyszło mi kilka meili z ofertą sprzedaży chyba dwóch milionów... adresów mailowych za ok. 800 złotych
Odpisałam na jeden z nich w podobny sposób, przy okazji zapytałam, czy mój adres również znajduje się wśród tych dwóch milionów i dodając, że kimkolwiek ta osoba jest, nie powinna czuć się anonimowa. Odpowiedzi nigdy nie dostałam, a meile przestały przychodzić.

Myślę, że to jedyny sposób, aby nadawcom dać do zrozumienia, że znamy swoje prawa i że wiemy, że oni je łamią.
Ale to jest jedna strona medalu.
Druga tworzymy sami, podając nasze adresy na prawo i lewo.
Jeśli już musimy to zrobić, to wyłącznie w takiej przykładowej formie
imie.nazwisko(at)onet(dot)pl
Są specjalne programy, które wyszukają adresy na stronach internetowych. A potem to już nie mamy nad tym żadnej kontroli.

Nie dajmy sobie wmówić, że wyrażenie zgody na przetwarzanie danych osobowych w celach marketingowych jest konieczne do czegokolwiek. Jedna sprzedawczyni agd stwierdziła, że nie dostanę kredytu na pralkę, bo nie chcę podpisać zgody. Zawołałam kierownika sklepu i pani dostało się po uszach. Zgoda jest potrzebna jedynie do celów realizacji kredytu.

I taka uwaga dotyczaca konkretnie Onetu. To jest darmowe konto i niestety jest coś za coś. Ty za konto nie płacisz, ale płacą reklamodawcy. Meile oznaczone żółtą kropką są od operatora i nic z nimi nie zrobisz. Możesz jedynie wykupić płatne konto.

zorza - Wto 23 Sie, 2016 18:22

vichta dzięki za wyczerpującą odpowiedź.

Czasem mam wrażenie,że wystarczy wejść na stronę a już za chwilę zaczynają reklamy przychodzić.

No właśnie użycie" oznacz jako nadawcę spamu" nie zawsze pomaga.

vichta - Wto 23 Sie, 2016 20:21

Jeszcze coś mi się przypomniało.
Kiedyś zwróciłam uwagę koleżance, która ma zwyczaj wysyłać wiadomości hurtowo, np. z okazji świąt.
Wtedy klika na kontakty kilku osób i wysyła jednorazowo wiadomość do wszystkich naraz.
Efekt jest taki, że ja dostaję adresy wszystkich osób, które dostały takie życzenia.
Ale również te osoby dostają mój adres i nie wiem, kto to jest i co z tym adresem zrobi.
Napisałam koleżance, co o tym myślę i teraz w ogóle mi nic nie przysyła. No, cóż... Smile

fitNatalia - Śro 18 Kwi, 2018 11:46

Najlepiej założyć pocztę na Gmailu tam reklamy zawsze lądują osobo i nie ma tego problemu. Ja mam tam pocztę od jakiegoś czasu i spokój totalny tak, że polecam.