To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Jaka to roślina - czy to kwiat doniczkowy czy ogrodowy?

japoneczka01 - Nie 12 Cze, 2016 13:21
Temat postu: czy to kwiat doniczkowy czy ogrodowy?
Na blogu kulinarnym zobaczyłam szafirowy kwiat

Czy ktoś zna ten kwiat? Jak się nazywa i jak go hodować?

Kolor ma piekny i chcialabym taki miec.

Krakowianka - Nie 12 Cze, 2016 14:11

liście i kwiatostan przypominają mi hiacynta chociaż w takim kolorze jeszcze nie spotkałam ale to nie znaczy że nie ma puknąć się
wernatka - Nie 12 Cze, 2016 14:30

Mi też się wydaje, że jest to niebieski hiacynt. Zdjęcie pewnie nie odzwierciedla dokładnie koloru, choć jakieś ciemnoniebieskie odmiany ponoć są.
japoneczka01 - Nie 12 Cze, 2016 16:24

Dla przypomnienia

Kwiaty hiacynta są naokoło łodyżki, a te szafirowe kierują się ku górze. Liście też są w innym ułożeniu. nie wiem

Krakowianka - Nie 12 Cze, 2016 17:41

tak, ale gdy kwiaty są jeszcze nie mocno rozkwitnięte to wyglądają inaczej puknąć się
wernatka - Nie 12 Cze, 2016 17:44

To samo chciałam napisać. Kwiaty nierozwiniętego hiacynta też kierują się ku górze.

Kwiat z Twojego zdjęcia ma typowe liście hiacyntowe, o ich ułożeniu nic nie możemy powiedzieć, bo to nie jest zdjęcie zrobione w ogrodzie, a w wazonie. Jak na hiacynta trochę dziwnie wygląda, bo ma wszystkie pąki podobnie rozwinięte, ale nic nie wiemy w jakich warunkach się te kwiaty rozwijały.

japoneczka01 - Nie 12 Cze, 2016 21:09

Tak jak p[okazała wernatka kwiatki hiacynta otwierają się od dołu po kolei, a nie wszystkie wraz. Na moim zdjęciu te szafirowe jednocześnie otwierają wszystkie kwiatki.
Dlatego nie jestem przekonana czy to hiacynt

Zdjęcie poglądowe z dojrzewaniem kwiatów

wernatka - Nie 12 Cze, 2016 22:51

Jak jest mało kwiatów w kwiatostanie to mogą się otwierać prawie jednoczesnie, a ten kwiatostan na Twoim zdjęciu nie składa się z oszałamiającej ilości kwiatków. Ponadto jak się przyjrzeć kwiatostanowi na drugim planie, to widać już nieco bardziej rozwinięte kwiatki.

Tu widać, że nie zawsze jest tak jak przewiduje norma Smile

qrystyna216 - Pon 13 Cze, 2016 12:00

Ewidentnie hiacynt, mógł byc pedzony w wodzie, a kolor.
Sa programy graficzne.

japoneczka01 - Pon 13 Cze, 2016 16:29

Coraz bardziej mnie przekonujecie, ale napisałam jeszcze do autorki zdjęcia może się odezwie, a może nie. Zobaczymy.
AlaJ - Wto 14 Cze, 2016 23:06

qrystyna216 napisał/a:
Ewidentnie hiacynt, mógł byc pedzony w wodzie, a kolor.
Sa programy graficzne.

Mialam takiego hiacynta z Kauflandu, z upraw holenderskich. Jest trochę inny i mniej pachnie od "naszych".

japoneczka01 - Śro 15 Cze, 2016 06:53

Czyli jednak hiacynt. Pani od zdjęcie potraktowała mnie obojętnie, gdyż nie odezwała się do tej pory.
Nikola5 - Czw 16 Cze, 2016 20:07

https://www.google.pl/sea...BUZZcBY4WXMzeSM

A może szafirek - ma też takie same liście i małe kwiaty ?

http://static.swiatkwiato...81459584448.jpg

http://assets2.ogrodowisk...73/original.JPG