Problemy, pytania - Pomocy, w rozszyfrowaniu symboli
myczka - Nie 10 Kwi, 2016 19:55 Temat postu: Pomocy, w rozszyfrowaniu symboli mam problem z rozszyfrowaniem symboli w tym schemacie
http://www.liveinternet.r.../post253924805/
chcę wykorzystać sekwencję tego schematu do szala w formie prostokątnej
próbowałam na różne sposoby -i nic mi nie wychodzi...
podpowie ktoś ?
ps
wg mojego rozumowania...
krzyżyk -oczko brzegowe
kropka oczko prawe na pr stronie , oczko lewe na lewej
kółko -narzut
kreska z nóżką w prawo -dwa razem na prawo
kreska z nóżką w lewo - przeciągnięcie
kreska z dwiema nóżkami -trzy oczka razem na lewo ? ? bo wychodzi w rzędzie nieparzystym???
ania_b - Nie 10 Kwi, 2016 20:09
kropka (rm) - oczko prawe
kółko (omsl) - narzut
dalej mamy dwa prawe razem, tylko pochylone na prawo i na lewo
dalej są trzy prawe razem, prawdopodobnie ze środkowym na wierzchu
a krzyżyk to oczko dodane, bo to wzór na rozszerzającą się chustę
To wykombinowałam, wpisując te dziwne określenia do gugla i przeglądając filmiki, ale to pewnie i sama już wykoncypowałaś, bo to raczej powszechnie stosowane oznaczenia.
Edit:
No właśnie widzę, że dopisałaś to samo
myczka - Nie 10 Kwi, 2016 20:43
Coś mi tu nie gra...
Trzy razem - w rzędzie nieparzystym?
Tak samo mamy dwa razem na prawo które występuje w rzędach parzystych i nieparzystych...
Jeśli schemat jest tym co trzeba to te oczka przerabia się w pokrętny dla mnie sposób...
Chyba bez znaczenia czy robi heretyk czy nie...jeszcze myślałam nad tym że kropka to oczko prawe przekręcone...ale nie zgadza się moje przypuszczenie
ania_b - Nie 10 Kwi, 2016 21:23
A niechże Cię, kobieto, coś ty tu zadała? Siedzę i dłubię, bo mnie wkurza, że nie wychodzi. Jak nie wychodzi, jak musi wyjść? WRRRRR.......
Po dwóch próbach mam taką sugestię: ten stosik z trzech patyczków rzeczywiście wychodzi na lewej stronie, ale... może spróbujmy się trzymać wzoru dokładnie, tzn. zrobić trzy prawe (nie lewe) razem, ale tak, żeby środkowe było pod spodem. A kropka to prawe, nieważne czy na stronie prawej czy na lewej. Popatrz na wzór (nie schemat tylko gotowy udzierg), że tam wyraźnie widać gdzieniegdzie lewe oczka nad prawymi (a na schemacie ich nie ma), czyli to są te prawe, tylko zrobione na lewej stronie, więc na prawej wyglądają jak lewe.
Buahahahaha....... przeczytałam to, co napisałam. Toż to bełkot szalonej dziewiarki. Dobra, dziubię dalej, próba numer 3.
ania_b - Nie 10 Kwi, 2016 22:26
TAK!!!
Jest tak, jak napisałam wyżej. Wyszło mi, ale próbka mikrutka, a do fotek mam tylko komórkę.
Jakby co, wszelkie objaśnienia jutro.
Nie wiem, czy można się tego wzoru nauczyć na pamięć. Pewnie tak, ale ja musiałam baardzo uważać.
A te trzy razem robimy według filmiku
vichta - Pon 11 Kwi, 2016 02:37
Ten wzór jest tutaj po angielsku:
https://vk.com/photo-74115460_342017108
myczka - Pon 11 Kwi, 2016 06:20
| ania_b napisał/a: | | A niechże Cię, kobieto, coś ty tu zadała? |
ja już tak mam,że sama sobie życie utrudniam
uwielbiam wyzwania....
ale wczoraj to z siebie już wychodziłam nic mi nie wychodziło...
jestem już po próbkach -rewelacja !
schemat od Vichty rozjasnił dylematy
niestety po heretycku to nie ma wyglądu -muszę robić prawe właściwe - trochę wolniej -ale warto
muszę jeszcze popróbować czy te trzy razem robić wg podpowiedzi Ani czy jako trzy razem ze środkowym na wierzchu lub pod spodem ...
dziewczyny dziękuję za współpracę -punkciki lecą
vichta - Pon 11 Kwi, 2016 09:32
Ten wzór jest piękny. Sama mam ochotę na jakąś chustę nim zrobioną.
Zapisałam go dawno temu, a teraz, jak spojrzałam, to przypomniałam sobie, że go gdzieś mam w czeluściach dysku
Pochwal się, jak wychodzi
P.S. Dzięki za punkcik
ania_b - Pon 11 Kwi, 2016 10:06
W tej książce, która podsunęła vichta jest mnóstwo pięknych koronkowych szali. Bo to książka o wiktoriańskiej koronce we współczesnej wersji.
vichta - Pon 11 Kwi, 2016 12:51
Znalazłam jeszcze taką stronkę z tym wzorem. Może będzie pomocna:
http://www.kuailebz.com/article-5102-1.html
kaska27s - Wto 03 Maj, 2016 20:56
https://pl.pinterest.com/pin/563161128383015399/
zrobilam pare chust tym wzorem;)
vichta - Śro 25 Sty, 2017 19:48
Czy ktoś się orientuje co oznaczają w tym schemacie:
-czarny kwadracik (2 oczka z jednego?)
-cyferki na pustych polach.
Nie chodzi mi o numery rzędów, tylko o te w środku schematu.
http://www.liveinternet.r.../post330334515/
Wioletta - Śro 25 Sty, 2017 20:00
Kwadracik to oczko prawe a liczba obok to ich ilość. To są oznaczenia serwetki prawda?
zamia - Śro 25 Sty, 2017 20:03
Te cyfry w środku to prawdopodobnie ilość oczek prawych. Takie są oznaczenia w serwetach robionych na drutach.
Barbara2006 - Śro 25 Sty, 2017 20:14
w niemieckich opisach te symbole oznaczają
czarny prostokąt - oczko prawe
kółko - narzut
trójkąt - 2 oczka razem na prawo
puste pola nie mają znaczenia
nie wiem w tej chwili tylko, co oznaczają cyfry na tych pustych polach
będę szukać w swoich wzorach,chyba że ktoś się w międzyczasie zgłosi
TUTAJ znazłam objaśnienia symboli (chodzi o dzierganie serwet)
vichta - Śro 25 Sty, 2017 20:19
Już działam, za chwilę dam znać, czy wychodzi.
Dzięki
amuszka - Śro 25 Sty, 2017 20:36
Pusty kwadracik z cyfrą informuje, ile trzeba zrobić prawych oczek.
Barbara2006 - Śro 25 Sty, 2017 20:39
wydaje mi się, że znalazłam odpowiedź, w tym linku można przeczytać całą książkę.
Otóż serwety robione od środka poszerzają się w trakcie dziergania. Ta liczba oznacza ile razy musisz przerobić ten segment (raport) w jednym okrążeniu. Powodzenia
vichta - Śro 25 Sty, 2017 20:47
Wychooooodzi......
Dzięki Dziewczyny
Wstawiłam ten wzór do działu serwetek.
Biegnę go edytować i dodać legendę...
kabyr - Pią 10 Mar, 2017 14:55
Pomoże mi ktoś rozwikłać ten symbol ?
Elżbieta P. - Pią 10 Mar, 2017 15:54
1 oczko zdjąć jak do przerobienia na lewo, dwa oczka przerobić razem na lewo i zdjęte oczko przeciągnąć przez te dwa przerobione
kabyr - Pią 10 Mar, 2017 16:29
Elżbieta P., i punkcik.
AlaJ - Pią 10 Mar, 2017 16:47
Nie na lewo tylko na prawo . Licewaja petla to oczko prawe. Iznanocznaja - to lewe.
Elżbieta P. - Pią 10 Mar, 2017 16:59
oj tak, przepraszam, pomyliłam się z tymi oczkami licewaja petla to oczko prawe, czyli będzie tak:
1 oczko zdjąć jak do przerobienia na prawo, dwa oczka przerobić razem na prawo i zdjęte oczko przeciągnąć przez te dwa przerobione
gardenia15 - Wto 25 Lip, 2017 11:45
Dziewczynki pomóżcie.
Serwetkę chcę zrobić, mam już ich trochę na koncie ale takie symbole jak w tej, to widzę pierwszy raz.
Chodzi mi o tę pierwszą na górze
Tak na chłopski rozum wydedukowałam, że R to chyba oczko prawe. U z tą kropką to może narzut albo i nie. No masakra jakaś:(
Może ktoś spotkał się już z takimi oznaczeniami i mi rozjaśni trochę temat. Bardzo proszę.
|
|
|