Problemy, pytania - P O M O C Y Y Y YYYYYYYYYYYYYYYYYYY
zabka611 - Pią 15 Sty, 2016 19:18 Temat postu: P O M O C Y Y Y YYYYYYYYYYYYYYYYYYY Zaczełam robić mój pierwsy obrusik. Do pewnego moentu
a konkretnie do 15 rzędu i jak dla mnie na tym koniec.Pomóżcie mi,dlaczego tak mi się pokićkało.

Niby wszystko jest ok,ale nie zgadza się tam gdzie leży flamaster.
Pysiatom - Pią 15 Sty, 2016 20:25
zabka611, moim zdaniem zrobiłaś za dużo te dwa motywy ( zaznaczone na żółto) , a tam gdzie jest zaznaczone zielonym to ma być 3 razy po dwa słupki a nie 5.
zabka611 - Pią 15 Sty, 2016 20:40
| Pysiatom napisał/a: | | moim zdaniem zrobiłaś za dużo te dwa motywy ( zaznaczone na żółto) , a tam gdzie jest zaznaczone zielonym to ma być 3 razy po dwa słupki a nie 5. |
Ale jak porównuje się z kartką,to według mnie zgadza się.A tam gdzie napisałaś na zielono dwójkę,to jest 3,policzyłam na mojej robótce Tak bardzo podoba mi się ten obrus
Elżbieta P. - Pią 15 Sty, 2016 21:02
zabka 611, ja myślę, że wszystko jest ok, tylko robisz bardzo mały rozmiar, na Twój stół za mało masz oczek początkowych
Pysiatom - Pią 15 Sty, 2016 21:06
Nie wiem, robiłam kiedyś tę serwetę. Jednak tam gdzie zaznaczyłam 2, zrobiłaś 5 razy po 2 słupki, a według wzoru jest ( 2 słupki -3 o. łańcuszka -2 słupki -3 o. łańcuszka -2 słupki. Nie wiem , może jednak się mylę.
zabka611 - Pią 15 Sty, 2016 21:37
| Elżbieta P. napisał/a: | | zabka 611, ja myślę, że wszystko jest ok, tylko robisz bardzo mały rozmiar, na Twój stół za mało masz oczek początkowych |
Nie jest ok.Niby wszystko jest tak,jak na schemacie a poknociło mi się tam ,gdzie leży flamaster.
Nie potrafiłam obliczyć,ile potrzebuję na mój stoł.
zabka611 - Pią 15 Sty, 2016 21:40
| Pysiatom napisał/a: | | Jednak tam gdzie zaznaczyłam 2, zrobiłaś 5 razy po 2 słupki, a według wzoru jest ( 2 słupki -3 o. łańcuszka -2 słupki -3 o. łańcuszka -2 słupki. Nie wiem , może jednak się mylę. |
Masz rację,teraz zobaczylam. muszę dzisiaj to zostawić,bo coraz bardziej zła jestem,że nie wyszło mi
jolanta59 - Pią 15 Sty, 2016 21:41
wedlug mnie masz za duzo 2 rzedy wachlarzykow...ten na ktorym lezy flamaster i ten ponizej flamastra zaznaczony na czerwono.Te po prawej stronie ktore tez zaznaczylas sa prawidlowo bo na nich beda te duze ananasy.
Pozdrawiam.
zabka611 - Pią 15 Sty, 2016 21:46
Jolanta ale jak liczę na kartce to jest 8 rzędów a na bokach 9 i tak jest u mnie.Nic nie rozumiem
Pysiatom - Pią 15 Sty, 2016 21:55
zabka611 zgadzam się z jolanta59 masz za dużo dwa motywy wachlarzyków. Nie poddawaj się. Odpocznij dzień a potem weź głęboki oddech i do pracy, bo czekamy na końcowy efekt.
jolanta59 - Pią 15 Sty, 2016 22:21
Nie sugeruj sie tym schematen bo tu nie ma calej serwetki ,bo wlasnie na srodku mozemy sobie dowolnie powiekszac serwete.Pierwszy duzy ananas jest na pierwszym i ostatnim rzedzie na zaokraglonych bokach a na prostych robisz tyle motywow ile chcesz .Motyw to 1ananas+3rzedy wachlarzykow...z tym ze pierwszy i ostatni duzy ananas jest na rzedzie wychodzacym z z polkola.(zaokraglonego boku)
Mam nadzieje ze nie mamotalam.
zabka611 - Sob 16 Sty, 2016 02:54
sorry,nic nie rozumiem.Mam schemat i tak zrobiłam ,jak jest na schemacie.
spać przez to nie mogę.No trudno,wezmę się za coś innego może wyjdzie
AlaJ - Sob 16 Sty, 2016 11:07
Wg mnie, to na zdjęciu jesteś w rzędzie 14, a nie 15.
Pionów (tak to nazwę) wychodzących z kóleczka na owalu masz mieć 9 i masz 9, "małych ananasków" masz mieć siedem i chyba tyle jest.
Natomiast zaczęłaś robić duże ananasy o dwa rzędy za wcześnie i od zbyt dużej ilości słupków, jak to już dziewczyny wypatrzyły.
kabyr - Sob 16 Sty, 2016 11:31
Kasia radzi abyś dzień odpoczęła od robótki
i wówczas idzie lepiej.
Każdy ma swoje sposoby na takie "przypadłości".
Ja już dawno bym spruła do rzędu gdzie się wszystko zgadza ,
jeżeli byłaby potrzeba sprucia całości to też bym to zrobiła.
Straciłaś już dwa dni prawie i stoisz w miejscu.
W tym czasie już byś zrobiła od początku. i to nie jeden raz.
Może się okazać po długiej dyskusji, że prucia nie unikniesz.
Wzór jest dobrze rozpisany.
AlaJ - Sob 16 Sty, 2016 12:38
Żabciu droga , pierwszy rząd, gdzie masz pary słupków, to rząd czwarty wg schematu. Jeżeli policzysz rzędy do samego końca u Ciebie, licząc pierwszy rząd słupków, jako czwarty, to nie ma siły, jesteś w rzędzie 14 dopiero.
Policzyłam jeszcze raz.
jolanta59 - Sob 16 Sty, 2016 14:27
zabko,zgadza sie jest 8 i na tym osmym jest poczatek rozwidlenia na ananasa....ale ty robisz serwete tylko na te trzy ananasy a schemat jest na wiecej,wiec Twoj ostatni ananas powinien byc na tym rzedzie co lezy pisak,bo 1-szy i ostatni sa na rzadku wychodzacym z polkola.Po prawej stronie jesli dokonczysz ten rzad to bedziesz miala ten sam problem.Jedyne wyjscie to spruc do poczatku czwartego rzedu i zaczac na nowo.
Na prostym brzegu musisz miec w tym wypadku 7 rzadkow bo 1.szy i osny bedzie tym z lukow.jesli jeszcze nie rozumiesz to napisz do mnie na PW.
zabka611 - Sob 16 Sty, 2016 14:56
Alaj,Jolcia ,dzieki za pomoc.Poddaję się.
AlaJ - Sob 16 Sty, 2016 15:04
To co to za pomoc, jak się poddałaś
jolanta59 - Sob 16 Sty, 2016 15:09
zabka611,szkoda...ale jesli nie dajesz rady z ta serwetka choc jest bardzo prosta to poszukaj innej do ktorej jest caly schemat,bo do tej jest tylko fragment i to Cie zmylilo.Nabierzesz wprawy w szydelkowaniu to do niej wrocisz.Nie zniechecaj sie.
Zycze powodzenia w dzierganiu!
zabka611 - Sob 16 Sty, 2016 16:55
Podejrzewam,że źle obliczone są oczka,gdyby ktoś pomogł mi obliczyć oczka,to może wziełabym się jeszcze raz za nia..No trudno,nie zawsze ma się to co się chce.
jolanta59 - Sob 16 Sty, 2016 18:11
A masz tylko ten schemat czy moze tez zdjecie serwetki.Po powiekszeniu zdjecia mozna policzyc kazde oczko i przestudiuj ten zaokraglony fragmen schematu,wtedy zobaczysz o co mi chodzilo.Blad minimalny ale nie do naprawienia ale warto robic od nowa.Moze odpisz na pw i tam dalej pociagniemy ten temat.
vichta - Sob 16 Sty, 2016 19:56
| Pysiatom napisał/a: | | zabka611 zgadzam się z jolanta59 masz za dużo dwa motywy wachlarzyków. |
I ja się z tym zgadzam.
| zabka611 napisał/a: | | Jolanta ale jak liczę na kartce to jest 8 rzędów a na bokach 9 i tak jest u mnie |
Masz mieć po 9 wachlarzyków na zaokrągleniach. Na bokach powinno być po 7. U Ciebie jest po 8.
Na każdym boku jest o jeden wachlarzyk za dużo.
Na schemacie ten pierwszy (od lewej) wachlarzyk, który potem staje się ananasem jest policzony, jakby był na boku,
ale w przypadku Twojej serwety będzie on należał już do zaokrąglenia i będzie jednym z tych dziewięciu.
Prawdopodobnie to Cię właśnie zmyliło. Odejmij go teraz i na spokojnie policz jeszcze raz. Ile jest wachlarzyków na boku? Siedem
Niestety, cała serwetka jest do sprucia, bo błąd popełniłaś już na samym początku
Ale nie poddawaj się. Serweta jest śliczna i na pewno Ci się uda ją zrobić.
Tak to już bywa z robótkami, że czasem trzeba spruć i nie powiem, żeby to było przyjemne
Chyba nie chciałabym wiedzieć ile godzin w swoim życiu poświęciłam na coś, co potem sprułam
Uszy do góry i szydełko w dłoń
zabka611 - Sob 16 Sty, 2016 20:00
| vichta napisał/a: | | Uszy do góry i szydełko w dłoń |
kabyr - Sob 16 Sty, 2016 20:50
zabka611, zawsze mówię, że szybciej jest spruć
i zacząć od nowa.
Mam w tym wprawę.
Do mistrzostwa dochodzi się przerabiając kilometry włóczki
ciągle tej samej.
nula - Sob 16 Sty, 2016 20:52
zabka611,
zaintrygował mnie ten problem i się zawzięłam, żeby dojść do tego co jest nie tak ....
niestety moim zdaniem błąd popełniłaś już na samym początku - po prostu zrobiłaś o jedną początkową "pętelkę" za dużo
zobacz sama
na schemacie środek serwetki wypada pośrodku dużego ananasa, po każdej stronie od środka jest 8 tych początkowych "pętelek", czyli w sumie musi ich być 17 (bo 8 + 8 + środkowa)
między tymi skrajnymi kolumnami, które zaznaczyłaś na czerwono (u mnie zaznaczone na zielono) jest 7 kolumn muszelek
a u Ciebie środek wypada między ananasami, ponieważ z lewej strony masz o jedną "pętelkę" więcej, czyli masz ich w sumie 18
i przez to między tymi skrajnymi kolumnami, które zaznaczyłaś na czerwono masz 8 kolumn muszelek
|
|
|