Frywolitki - problem z serwetką
manka - Pon 09 Lis, 2015 23:21 Temat postu: problem z serwetką Witam,czy któraś robiła tę serwetkę,? Już przy 5 rzędzie zaczęła mi się zwijać a przy 6 to już całkiem,nie wiem czy tak ma być czy raczej moja praca poszła na nic?
maranta - Wto 10 Lis, 2015 18:39
Robiłam (z Aidy 15) i w ostatnim rzędzie dopiero pojawiły się falbanki, ale udało się to rozprasować.
Jeśli już wcześniej masz problem z szerokością, to może spróbuj lekko zmodyfikować wzór, bo serwetka jest warta wyplątania.
manka - Śro 11 Lis, 2015 11:52
Maranta miałaś rację rozprasowałam ją,ale może ja za małe robię pikotki?Też robię z kordonka nr.15 tyle że z Ady,ale to może nie ma znaczenia?
AlaJ - Śro 11 Lis, 2015 13:12
Każdy robi takie pikotki, jakie mu pasują . Mnie się serwetka bardzo podoba.
alutka171 - Pon 16 Lis, 2015 11:54
Wielkość pikotek nie ma w ogóle znaczenia . Nawet gdybyś z nich zrezygnowała co w tym przypadku nie jest wskazane Znaczenie może mieć jak mocno zaciągasz słupki. Jak robisz luźniej może się falować, kiedy robisz ściślej może zrobić się miseczka przy bardzo mocnym ściąganiu.
ania10525 - Wto 17 Lis, 2015 07:45
manka, ślicznie Ci wyszła ta serweta, co do pikotek to każdy robi takie jakie mu pasują, mi się podobaja długie pikotki w wykonaniu maranty, ale gdy sama próbowałam robić takie to moje już nie miały tego uroku, lepiej mi wychodziły takie średnie, twoje też sa w porządku - wszystkie równe estetycznie wykonane
to jest piękne w rękodziele że każda rzecz wykonana ma w sobie to cos indywidualnego i pięknego
dziewanna - Wto 17 Lis, 2015 17:16
Manka, piękna serwetka. Jednak gdy porównałam 6 rząd na schemacie i w Twojej robótce to
stwierdziłam, że poprzez zmiany ostatni rząd faluje. Na schemacie do jednego łuku
mocowane jest jedno kółeczko 2-2-2-2-2-2-2-2-2, u Ciebie w serwetce widzę po 2 mniejsze
kółeczka i to spowodowało falowanie. Za cierpliwość do frywolitek.
manka - Czw 19 Lis, 2015 08:56
No więc po dodaniu ostatniego rzędu okazuje się ,że serwetka będzie falista,nie ma możliwości jej rozprasowania a nie uśmiecha mi się odcinać trzech rzędów i robić od nowa.
dziewanna - Czw 19 Lis, 2015 09:31
I falista ma swój urok. Nie czytałaś mojej odp., w przedostatnim rzędzie naddałaś serwetce
objętości /dwa kółeczka do jednego łuku/. Szkoda ciąć, będzie do koszyczka wielkanocnego.
manka - Czw 19 Lis, 2015 09:53
Ale ja nic nie zmieniałam,robiłam według schematu
dziewanna - Czw 19 Lis, 2015 13:11
Przepraszam. Manka źle policzyłam rzędy w Twojej serwetce i na schemacie,
ale i tak serwetka bardzo mi się podoba.
maranta - Czw 19 Lis, 2015 19:17
O kurcze, faktycznie mocno faluje
Śliczna jest, nie niszcz, przyda się i taka.
Ja, na szczęście miałam jedynie z ostatnim rzędem problem.
Lubię tę serwetkę i często używam, wiele razy prałam i tylko dopieszczanie pikotów po praniu doprowadza mnie do białej gorączki.
Nawet niedawno myślałam, żeby ją powtórzyć, ale teraz w bieli.
Ja robiłam bordową i wzór słabo w tym kolorze jest widoczny.
Jedynie na tle okna cokolwiek widać
A jaka średnica serwetki Ci wyszła?
manka - Czw 19 Lis, 2015 22:05
28 cm,może za bardzo ściągam supełki?
Już sama nie wiem,robiłam też inną i też ten sam problem
taka miała być
a mi wyszła taka
manka - Pią 20 Lis, 2015 10:40 Temat postu: moje serwetkowe nie wypały i kolejne
dodam,żeby nie było wątpliwości,grubość nici jest ta sama
AlaJ - Pią 20 Lis, 2015 11:30
Raz może nie wyjść, ale nie za każdym razem. To trochę dziwne, żeby w opisie każdej serwetki był błąd. W pierwszej, na ile udało mi się powiększyć - to mam wrażenie, że twoje elementy w ostatnim rzędzie są mniejsze, a raczej węższe od oryginalnych, bo to chyba one ściągnęły serwetkę. Co do pozostałych, to nie zgadnę.
dziewanna - Sob 21 Lis, 2015 17:13
Ciągle myślę o falowaniu Twoich serwetek. Wydrukowałam sobie schemat pierwszej
serwetki no i niestety nie widać cyferek , szczególnie chodzi mi o rząd, którym łączysz
elementy kwiatów. W Twojej serwetce jeden łuk ma 3 słupki, ciurkiem 5 pikotek, 2 słupki.
Czy te pikoty nie powinny być rozdzielane słupkami? I chyba problem tkwi w odczytaniu
schematu, bo widać, że robisz równiutko i starannie.
AlaJ - Sob 21 Lis, 2015 17:25
manka masz może schematy do tych serwetek, co się zwinęły? Mnie też to strasznie intryguje - bo ze skrajności w skrajność - od falbanek do "miseczek".
manka - Nie 22 Lis, 2015 17:40
czyli chodzi o rząd 5? w schemacie jest 3-2-2-2-2-3 i ja też tak robiłam,nie mam pikotów w sensie 3-1-1 itd,robię z frywolitką już parę lat,może faktycznie nie umiem czytać schematów?
manka - Nie 22 Lis, 2015 18:13
jeden schemat znalazłam na tę kremowo brązową ostatniego rzędu nie robiłam,bo nie chciałam bardziej się pogrążać
manka - Nie 22 Lis, 2015 18:48
Tutaj owalna a ta fioletowa to pewno z jakiegoś kramu z robótkami
dziewanna - Nie 22 Lis, 2015 19:07
Nie gniewaj się, ja jestem świeżynką w robieniu frywolitek i nawet cieszę się,
że mogę sobie pogadać. Zajrzałam do książki i okazało się, że dobrze czytamy
schemat np. 2-2-2-2, ale czy ja dobrze myślę, że powinno być tak 2 słupki = 4 półsłupki,
1 półsłupek pikot 1 półsłupek, 2 słupki, itd. Zamieszałam sobie w głowie i jak tu skończę
zaczętą rok temu serwetkę z blogu Renulka?
Pozwolisz, że w Twoim wątku wkleję zdjęcie, to maciupkie kółeczko to zrobiłam 2 słupki,
półsłupek, pikot, półsłupek, 2 słupki. Powinna tu zajrzeć Maranta, zajrzę do jej kursu
i podglądnę.
Lolek7825 - Nie 22 Lis, 2015 19:45
| dziewanna napisał/a: | Nie gniewaj się, ja jestem świeżynką w robieniu frywolitek i nawet cieszę się,
że mogę sobie pogadać. Zajrzałam do książki i okazało się, że dobrze czytamy
schemat np. 2-2-2-2, ale czy ja dobrze myślę, że powinno być tak 2 słupki = 4 półsłupki,
1 półsłupek pikot 1 półsłupek, 2 słupki, itd. Zamieszałam sobie w głowie i jak tu skończę
zaczętą rok temu serwetkę z blogu Renulka?
Pozwolisz, że w Twoim wątku wkleję zdjęcie, to maciupkie kółeczko to zrobiłam 2 słupki,
półsłupek, pikot, półsłupek, 2 słupki. Powinna tu zajrzeć Maranta, zajrzę do jej kursu
i podglądnę.  |
Schemat 2-2-2-2 należy czytać:
2 pełne słupki (tzw prawy / lewy i kolejny prawy/ lewy) i pikotek całość razy 4 po ostatnich 2 słupkach nie robimy pikotka. (Myślniki oznaczają pikotki).
Mam nadzieje ze nie zamieszałem za bardzo.
manka - Nie 22 Lis, 2015 21:02
Ja cię kręcę czyli to ja robię żle?
AlaJ - Nie 22 Lis, 2015 21:11
Tak należy czytac schemat jak pisze Lolek 7825. Zeby nie komplikować nie będę na tym etapie pisać o metodzie wstawiania pikotka między polslupek prawy i lewy, o czym pisze dziewanna.
dziewanna - Nie 22 Lis, 2015 21:16
Manka bardzo dobrze robisz. Obejrzałam filmik i jest tak jak w Twojej serwetce.
Mnie chyba ten półsłupek pikot półsłupek wziął się z tłumaczenia śp. Pana Stawasza,
przypuszczam, że na łamach Anny lub Moich robótek.
Ada 15 to jest kordonek Ariadny? Robię z Aidy 20 i jak za mocno ścisnę to od razu
widzę, że element zaczyna falować.
|
|
|